Разговарајте со другите посетители на нашиот сајт

ENGLISH


ИНФО

ДОМА
ЗА НАС
АРХИВА
ПРЕТПЛАТА
САД - ИЗБОРИ


Почитувани читатели за да го читате весникот преку нашиот сајт потребно е да го имате Adobe Acrobat Reader преземете го од тука...

 

 

 

  ЉУПЧО СТОЈКОВСКИ - БУЈОТО
  СТОПАНСТВОТО ТРЕБА ДА Е ПАРТНЕР НА СЕКОЈА ВЛАСТ

  ВАНЧО МУРАТОВСКИ
  ИМАМЕ НЕЗРЕЛИ ЛУЃЕ ВО ВЛАДАТА!

ПОЛИТИКА

БЕБЕШКИ ЧЕКОРИ ЗА ЈАЛОВИ РЕЗУЛТАТИ

ИМА ЛИ РЕЦЕПТ ЗА СОЖИВОТ!?


  “СВ. ЈОВАН БИГОРСКИ“
МАНАСТИРОТ ГО ЧУВА ПРЕДЕДОВСКАТА ВЕРА

Ако одиме на генерални штрајкови и демонстрации или протести, независно што и да биде, немаме намера да одиме само за да парадираме, да се сликаме и да се вратиме назад. Сакаме од тоа да произлезе нешто и во тоа ќе биде изведувањето на стратегијата во гранковите синдикати, Советот и Претседателството, за да имаме варијанта - што ако господата од власта, повторно и на ист начин се однесуваат кон нас, односно се потпишат, с# се договорат, а од тоа не произлезе ништо, тогаш имаме друго сценарио.
 
повеке...


Господинот Ѓорѓија - Џорџ Атанасоски е познат бизнисмен ширум светот, но неговата докажана хуманост не знае за граници, помага секаде и за с# што е потребно. Последен доказ за тоа е финансиската помош која им ја намени на младите Македонци кои имаат талент, знаење и желба за натамошно надградување, но не и средства да го завршат високото образование. Всушност, за големината на една личност најмногу зборуваат делата кои таа ги прави.повеќе

"Најмногу злоупотреби има при функцијата на дискреционите права. Но, не може да се зборува за ова доколку на раководителот на органот на управата, Законот му овозможува тоа да го прави. Затоа треба една целосна ревизија на одредбите на законите по кои постапуваме, односно на власта треба да & се намалуваат дискреционите права. Тоа се однесува и на прашањето во врска со доделувањето на земјиште, кое како дискреционо право му е одредено на министерот", вели претседателот на Државната комисија за спречување на корупцијата, Јован Трпеноски.  повеќе


Деновиве, во Музејот на град Скопје гостува Музејот на восочни фигури од Санкт Петербург, Русија. Изложбата на восочни фигури веќе беше претставена во повеќе европски градови, и своето патешествие го продолжи во Скопје, каде што ќе престојува до 6 октомври, а од 8 ќе биде преместена во Битола. Своја презентација таа ќе има и во други македонски градови.
Музејската колекција има околу 1.500 експонати, сместени во 47 тематски поставки. Деновиве, во Музејот на град Скопје гостува Музејот на восочни фигури од Санкт Петербург, Русија. Изложбата на восочни фигури веќе беше претставена во повеќе европски градови, и своето патешествие го продолжи во Скопје, каде што ќе престојува до 6 октомври, а од 8 ќе биде преместена во Битола. Своја презентација таа ќе има и во други македонски градови.
Музејската колекција има околу 1.500 експонати, сместени во 47 тематски поставки.повеќе


Манастирот "Свети Јован Бигорски" со својата местоположба и со изгледот беспрекорно се вклопува во живописната околина која го опкружува. Изграден е на зарамнето плато на планината Бистра, од сите страни опколен со густи шуми. Од височините се огледува во бистрите води на брзата река Радика, а на спротивната страна го надвиснуваат високите врвови на Кораб, секогаш покриени со облаци. Патот до него води низ еден од најживописните кањони во Македонија, кањонот на немирната река Радика.
повеќе


   
 
 
 
МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 2004