Разговарајте со другите посетители на нашиот сајт

ENGLISH


ИНФО

ДОМА
ЗА НАС
АРХИВА
ПРЕТПЛАТА
КАРИКАТУРА


Почитувани читатели за да го читате весникот преку нашиот сајт потребно е да го имате Adobe Acrobat Reader преземете го од тука...

 

 

 

  Д-Р ПАНДЕ ЛАЗАРЕВСКИ
  ДРЖАВА НЕ СЕ ГРАДИ СО “ПОБРКАНИ“ ЛОНЧИЊА

  ПОЛИТИКА
  ДИПЛОМАТИ СОВЕТУВАНИ ОД ПЕНЗИСКИ И СТРУЈАЏИСКИ КАДАР

МАКЕДОНСКА ТОПОНИМИЈА
ПОЛИГЛОТ ЗА СЕКОЈ, НО НЕ И ЗА СВОЈОТ ЈАЗИК

"Власта се исплаши од она што во секоја земја е чисто демократско право затоа што со референдумот граѓаните ја преземаат власта во свои раце", вели д-р Ѓорѓи Иванов од Правниот факултет во Скопје.
 
повеке...

"И по 14 години од осамостојувањето, Република Македонија не успеа да создаде ефикасна дипломатија, еден од виталните органи на Владата и на државата. Тоа е повеќе од очигледно. Во меѓународните односи Македонија остана политички маргинализирана"- коментираТрипун Карапетров, поранешен генерален секретар во МНР. повеќе

Ударната програма на Струшките вечери на поезијата - портретот на лауреатот на "Златниот венец", Васко Граса Моура се одржа во црквата "Св. Софија", покрај 40 странски поети, но во забележително отсуство на домашната поетска гарнитура.

 повеќе


Првиот претседател на грчката држава Јоанис Каподистрија барал создавање на независна македонска држава!
Руската империја била најзаслужна за создавањето на современата грчка држава!
повеќе


Исус во смртта на Лазар го согледува "триумфот на смртта во светот, смртта која Бог не ја создал, а која загосподарила и господари со светот, затровајќи го севкупниот живот и претворајќи го во бесмислено менување на деновите, кои неумоливо се уриваат кон пропаст".

повеќе


   
 
 
 
МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 2004