Разговарајте со другите посетители на нашиот сајт

ENGLISH


ИНФО

ДОМА
ЗА НАС
АРХИВА
ПРЕТПЛАТА
КАРИКАТУРА


Почитувани читатели за да го читате весникот преку нашиот сајт потребно е да го имате Adobe Acrobat Reader преземете го од тука...

 

 

 
 

  Трифун Костовски
  НЕ СЕ ТРГУВА СО МЕЃУСЕБНАТА ДОВЕРБА

  Љубомир Кекеноски
  ПРЕВРТЕНА СЛИКА

Крупција
БОРБА ИЛИ ФАРСА!?

Во целиов процес околу децентрализацијата по којзнае кој пат ни успева да ја промашиме темата, што е веќе воспоставена закономерност во нашава провинција. Имено, место расправа за обични мали животни прашања, на етничките поглавари им успеа докрај да ја изматат водата и уште еднаш ги покренаа примитивните страсти кои циклично ги потпалуваат за на крај привремено да се задоволат само актуелните партиски елити.  повеке...

Борбата на државните органи против корупцијата е јалова. Таа не дава конкретни резултати, бидејќи начинот кој досега беше одбран за пресметување со оваа девијантна општествена појава повеќе наликува на про-форма отколку на вистинско залагање за уништување на болеста.Со ваквите констатации се согласуваат сите учесници на Конференцијата за оценка на имплементацијата на Државната програма за превенција и репресија на корупцијата. повеке...

По топлото лето Македонија во септември ја очекува ладен туш - тежок и обемен прашалник од ЕУ. Прашањата ќе треба да се одговорат за 3 - 4 месеци, по што ќе се оценуваат, мерат и премеруваат. Следуваат преговорите и уште многу, многу работа за конечно да нè примат во семејството на Европа. Но, колку сме подготвени и дали имаме капацитет за "истрчување на маратонскиот круг" наречен евроинтегрирање?! повеке...

Во Институтот за македонски јазик "Крсте Мисирков" во Скопје беше промовирана книгата "Говорот на селото Кула - Серско" од магистер Веселинка Лаброска. Оваа монографија е резултат на долгогодишно истражување на авторката на овој говор. Станува збор за книга во која лингвистички се обработува еден говор од егејскиот дел на Македонија. повеке...

Дебарскиот реон е еден од туристички најатрактивните региони во Македонија. Изобилува со природни убавини и вистински реткости на кои се надоврзуваат низа културни специфики, што влегуваат и зафаќаат еден голем и значаен дел од севкупната македонска културна ризница. Првиот запис каде што тој се споменува под името Деборус, е Птоломеевата книга - карта од средината на 2 век. повеке...

Пештерната црква "Свети Спас" во Вишни, вгнездена во карпите на стотина метри од земјата, чува вековни тајни за маченицата Спасица. Тука и во каменот може да никне живот. Затоа врз него се закоравил дивиот повит што наликува на расплетени коси од некоја скаменета вила. Тој бил единственото растение што допирало до светицата со кое таа се искачувала до небеса, до Бога, заради молитвите. Повеќе
 
 
 
МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 2004