Септември"; mesecArray[9]="Октомври"; mesecArray[10]="Ноември"; mesecArray[11]="Декември"; //-->

 

ENGLISH


ИНФО

ДОМА
ЗА НАС
АРХИВА
ПРЕТПЛАТА
КАРИКАТУРА


Почитувани читатели за да го читате весникот преку нашиот сајт потребно е да го имате Adobe Acrobat Reader преземете го од тука...

 

  д-р Весна Стојанова
  РЕАЛННОСТА Е МНОГУ ЗАСТРАШУВАЧКА

  Владо Поповски
  ОПШТИНИТЕ И ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА РЕПУБЛИКАТА

ОКО НА СОНЦЕТО
ПООФАНЗИВНО ВО БИТКАТА ЗА ИМЕТО

   По повод формирањето на Македонското здружение "Кочо Рацин" и годишнината од основањето на Заедницата на Македонците во Србија и Црна Гора, во Белград се одржа прва Македонска вечер. На неа присуствуваа претставници на Македонците од Република Македонија, претставници на Македонците од Албанија, Бугарија, Гора, и амбасадорот на Република Македонија во Србија и Црна Гора, Виктор Димовски. повеке...

   Македонското фолклорно творештво не ќе бликнеше со раскошна убавина доколку ги немаше надарените песнопојци, инструменталисти, играорци меѓу кои најмногу се издигна името на гајдарот од светски глас Пеце Атанасовски. Тој беше недостижен мајстор солист на гајда, инвентивен етно-кореограф, пејач, играорец, тапанџија, педагог...   повеке...

  Плаошник е местото од каде зрачи светлината на Христијанството, за што се уверивме и кога стапнавме на неговото тло. Овој сакрален комплекс останува да сведочи за минатите времиња. Тоа е место кое зрачи со позитивна енергија и место каде може да се почувствува мир во сопствената душа. Секако кон тоа придонесува и глетката кон нашиот бисер - Охридското Езеро. повеке...

   Преговорите меѓу СДСМ, ЛДП и ДУИ околу новите законски решенија за територијалната поделба, статусот на градот Скопје и децентрализацијата, кои како обврска произлегуваат од Рамковниот договор, заглавија поради тврдоглавите политички и етнички ставови на партиите во власта. Пазарењата и заткулисните калкулации ги надминаа сите граници на разумност и објективност.  повеке...

  Битката која Република Македонија ја води за употреба на уставното име на меѓународно ниво трае со години, а преговорите во Њујорк тапкаат во место. Познавачите на состојбите коментираат дека проблемот не е во нестручноста на кадрите, туку во неефикасната политика на сите досегашни македонски власти. повеке...

 

 

 
 
 
МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 2004