АРХИВА


БРОЈ 505


  ПОСИЛЕН ОД СМРТТА
 
Владо Поповски
  ПАРАЛЕЛИ
 
КОНТРОВЕРЗИ
НИЗ МАГЛА ДО КУП СОМНЕЖИ

 Трајковски покажа голема храброст водејќи ја земјата од работ на граѓанска војна кон мир, со потпишувањето на охридскиот Рамковен договор. САД силно ја поддржуваат визијата на претседателот Трајковски за мултиетничка демократска Македонија, со мир во неа и во мир со нејзините соседи и на патот кон целосно зачленување во трансатлантската заедница.>>>

 Во Русија со длабока жал е примена трагичната вест за смртта на Трајковски. Владимир Путин го нагласува личниот придонес на Трајковски во развојот и зајакнувањето на руско-македонските односи.>>>

  Неизбежно е прашањето зошто СФОР во текот на целиот ден и ноќта не ја соопштил точната локација за паѓањето на авионот и зошто потрагата по загубениот авион траела дури 24 часа, доколку на системот за следење виделе каде точно паднал авионот. Зошто од страна на СФОР им беше забрането на федералните власти на БиХ да се вклучат во потрагата на настраданите?!>>>

 Иднината на Република Македонија е Европа. Во разговорите со меѓународната заедница нема зошто да се плашиме и да бидеме инфериорни, зашто ние сме креатори на мирот на Балканот. Ќе се залагам Македонија активно да учествува во Пактот за стабилност, а основа на надворешната политика треба да биде интересот на граѓаните на Македонија и местото на нашата држава на меѓународен план.>>>

 Голем губиток е за нас губењето на Борис Трајковски. Балансот на моќта го постави во корист на македонската демократија. Во таа смисла тој беше фигура која Македонија ја држеше во спотот на интересот на меѓународната заедница и ја движеше во вистинска насока во регионот.>>>

   
 
 
МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 2004