АРХИВА


БРОЈ 503


   
  Киро Урдин
  ПО БЕЛИОТ СВЕТ СО ПЛАНЕТАРИУМ
 
  Љубомир Д. Фрчковски
МАКЕДОНИЈА, РЕГИОНОТ И МОЖНИТЕ КРИЗНИ ТОЧКИ
ЧЕТИРИ ДЕЦЕНИИ МСУ
РИЗНИЦА НА УМЕТНОСТА

 Академик Серафимовски е скулптор. Од оние најретките кои, едноставно, не можеле да не станат токму скулптори. Томе Серафимовски му приоѓа на портретот максимално интензивно. За него, тој не е само инспирација. Портретот за него е опсесија.>>>

 Музејот на современа уметност како институција е основан на 12 февруари 1964 година. Објектот во кој е сместен денеска е изграден во 1970 година според главниот архитектонски Проект на тројца полски архитекти, во постземјотресната солидарност за Скопје.>>>

"Ангел си ти" е песната со која нашата мега ѕвезда Тоше Проески ќе ја претстави Македонија на изборот за песна на Евровизија "Евросонг 2004" кој ќе се одржи на 12 мај во Истанбул, Турција. Музиката и аранжманот ги напиша младиот Јован Јованов, додека текстот е на Илија Николовски.>>>

 Македонската дипломатија пред долго најавуваната ирска авантура на премиерот Црвенковски и неговата свита за фамозната апликација на Република Македонија за влез во Европската унија, се наоѓа ни на небо ни на земја. Џабе беа катадневните настојувања на министерката Илинка Митрева брзо да ги среди работите во овој ресор.>>>

 Никој во оваа држава не сака да помисли дека крајната цел треба да биде оружјето. Сите сакаме проблемот да биде решен со правни средства, но гневот е голем и се плашам дека некој ќе посегне по оружјето. Замислете, што ќе се случи ако се добијат две решенија за еден стан.>>>

   
 
 
МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 2004