АРХИВА


БРОЈ 499


   
  Г.ПЕТАР, Митрополит во МПЦ
  САМО СПЛПТЕНИ И ОБЕДИНЕТИ ЌЕ ОПСТОИМЕ
 
  Владо Поповски
  КОЈ ГО ЗАГРОЗУВА ОПСТАНОКОТ  НА ДРЖАВАТА
Мислења и ставови
МПЦ НЕМА ДА ДОЖИВЕЕ ПОРАЗ

 


 Граѓаните изненадени и изреволтирани од поскапувањето на лебот. Владата им дозволи на производителите правото на увоз да го дадат на трговци кои донесоа поголемо количество поскапа пченица, бидејќи цената на светскиот пазар е повисока. Државата нема намера да се меша во одредување на цената на лебот.>>>

 Вевчанскиот карневал е интересен спој меѓу паганското и современото. Се разликува од сите други карневали во светот. Основните пораки на карневалот се: новото лето да се дочека со радост, здравје и бериќет, да се изгонат злите духови и да се исмеат сите негативни особини на луѓето.>>>

 Ако монаштвото го сфатиме или прогласиме за елита, како некоја црква во Црквата, без суштинска истоветност, тогаш ја губиме објективната претстава и за монаштвото и за Црквата.>>>

 Македонската православна црква како правен наследник и продолжувач, а Охридската архиепископија од времето на Цар Самуил до крајот на XVIII век кога е укината поради притисоците на фанариотските кругови во Истанбул (Константинополис, Цариград), никогаш не била автономна, туку била само автокефална. Да не заборавиме - Охридската црква како институција е една од најстарите во светот.>>>

Што се однесува до незадоволството на опозицијата поради временското ограничување, сакам да потсетам дека членот 83, односно Деловникот, е донесен во време на претходниот состав, од страна на сегашната опозиција.>>>

   
 
 
МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 2004