КУЛТУРА

Со претставите на “Скрб и утеха” и со беседите за Ксантика

ВОЗОБНОВЕН АНТИЧКИОТ ТЕАТАР СКУПИ

Пишува: Жаклина МИТЕВСКА

  • Градот Скопје е еден од ретките главни градови во светот кој недалеку од строгиот центар има антички театар кој е најголем во Република Македонија.
  • На територијата на нашата татковина досега се откриени четири антички театри (Стоби, Хераклеја, Лихнида и Скупи).
  • Театарот во Македонија има традиција од најмалку 2500 Божји години. Тој е длабоко всаден во нашата културна традиција.

По иницијатива на Културниот центар "Скрб и утеха" и Здружението "Ксантика", на7 јуни беше возобновен скупскиот антички театар. Станува збор за театар кој постоел пред околу 1400 - 1500 години, а бил подигнат во времето на Хадријан (почетокот на II век по Христа). Според димензиите, бил најголем од четирите антички театри на територијата на Република Македонија. Можел да прими 9.000 гледачи.

Осветен локалитетот Скупи

"Скрб и утеха" изведе делови од неколку претстави

Претставници на Македонската православна црква го осветија локалитетот Скупи. На присутните гости им се обрати и градоначалникот на скопската Општина Карпош, Стевчо Јакимовски, а раководителот на локалитетот Скупи, археологот Ленче Јованова - Алексиева, изрази надеж дека градоначалникот ќе продолжи да ги поддржува активностите на овој локалитет. На возобновувањето на античкиот театар - Скупи, настапи Културно-уметничкото друштво "Александар Македонски", а театарот "Скрб и утеха" изведе делови од претставите "Деноносии", "Зајдисонце" и "Леб и игри".

"КСАНТИКА"

На манифестацијата беседи одржаа Паскал Камбуровски и Ангелина Маркус од Здружението за негување на древните традиции "Ксантика".

Македонците "Ксантика" ја празнувале како празник на пролетта, љубовта цвекињата и убавината. Во античко време била синоним за македонскиот идентитет. Според старомакедонските митолошки преданија, Ксантија била Божица на сите цвеќиња во градините, полињата и горите. Во неа, до последен здив, бил вљубен богот Македон. Но, откако злите сили на некои од боговите на Пантеонот ја претвориле Ксантија во цвеќе, кутриот Бог Македон, секоја пролет ја барал својата прва и незаборавна љубов низ сите ливади и полиња, кај сите бистри потоци и реки, во сите цветни градови, во својата омилена земја Македонија.

ИСТОРИЈА

Градот Скопје е еден од ретките главни градови во светот кој недалеку од строгиот центар има антички театар, кој е најголем во Република Македонија. На територијата на нашата татковина досега има откриено четири антички театри (Стоби, Хераклеја, Лихнида и Скупи). Тоа е доказ за духовната поврзаност на театарот со нашите простори. Театарот во Македонија има традиција од најмалку 2500 Божји години. Тој е длабоко всаден во нашата културна традиција. Некогаш во Македонија театарот служел за верски прослави и свадби, како и за театарски претстави.

Инаку, на манифестацијата која беше под покровителство на градоначалникот на Општина Карпош и Музејот на град Скопје, присуствуваа значајни личности, љубители и истражувачи на македонската античка историја.

Манифестацијата беше збогатена со културно-уметничка програма


 

Горе

 

Copyright © 2003 "МАКЕДОНСКО СОНЦЕ"