ФОРУМ

СТОП ЗА ВТОРИОТ ЕГЗОДУС ВО МАКЕДОНИЈА

Љупка Ципушева, дипломиран филолог

За НАТО и ЕУ, императив од македонскиот народ е да ја пронајдат смислата на цивилизираната форма за човековиот живот и да ја оживеат некогаш изгубената свест за вечниот однос кон Македонија и нејзиниот народ, и љубовта кон неа да не биде само збор. Нема иднина без сегашност, ниту пак сегашност без минато. Ако сега зборуваме за минатото, ќе видиме дека минатата бројна европска цивилизација се сопнала пред поимот свест и ја испуштила приликата да се вброи во редот на вистински учени водачи на човештвото, за сегашноста да ја споменува за добро и длабоко да & се поклонува.

Чудна сила и ментален склоп ги дели вистинските напредни учени цивилизации, кои се заслужни за нашето денешно постоење, од строгите закони на оние кои се претставуваат како такви, само за да стекнат материјална добивка, и кои се заслужни за енормно загубениот човечки род. Овие мрачни сепаратисти кои со векови правеле и прават големи световни планови и упорно трагаат по трагедии кои му ги нанесувале и му ги нанесуваат на човекот, особено на македонскиот, немаат поим дека се неверници на кои илузијата им го украла нивното мало знаење и ги турнала во бездна и мрак. Ваквите европски неверници ја откорнуваа Македонија од нејзиниот изворен корен, и го оставија македонскиот народ да се суши под туѓо небо. Непоимлива е вистината што се човек може да му направи на човека - се за својата корист, но никој никогаш не прогледал со туѓи очи, туку само трет видел двајца слепци.

Европа нека не мисли дека ги направи многу среќни земјите на кои им ја подели Македонија. Напротив, оваа привидна среќа нив ги претвори во земји кои за по едно парче земја - туѓа земја, се продале, и си дозволиле вечно да се варат во пеколот на македонските коски и солзи, а неверниците само си ги осуетиле своите мрачни планови во трагедија од невидени размери. Немало тогаш Хашки трибунал, но постоел некаков суд под мотото "кадија те тужи - кадија те суди". Но, како и да функционирал овој суд, и по толку време мајмунот останал мајмун. Ниту времето, ниту Дарвиновата теорија не го претвориле во човек со ум и срце.

Нема, не постои време кое ќе ја збрише оваа планска морничава трагедија за егзодусот на Македонците од егејскиот дел, кога Грците со копач ги откорнаа Македонците од своите вечни огништа, кои како стока ги депортираа во незнајни правци, и кои со благослов на Европа го извршија трагичниот прв егзодус на Македонците. Не ја стресе тогаш Европа лелекот детски, ниту пак, плачот на старите исушени очи, та си наздрави шампањско со привидно среќните за ново откриената формула ("научна формула") како се убива еден европски народ, како се убива една стара и вредна цивилизација. Оваа тогашна извитоперена формула наместо Европа да си ја понесе со себе, ја остави овде на Балканов, за повторно истите сателити денес неа да ја заживеат со американски реагенси и албанска црна смеса. Демек, нова проширена формула. Вака, овие неверни ковачи на судбина не се сметаат за независни авторитети, контролата ја имаат од обичниот човек кој ја пишува историјата на црните сеништа.

Типичен пример, пак, сега е Македонија и вториот егзодус на Македонците од западниот нејзин дел - чија судбина се повторува, но со еден пософистициран режим на напредната човечка деградација во која врвно место зазема албанскиот екстремизам. И, сега се поставува прашањето - бидејќи правиме историја за иднината - кон кој животински род се враќа? Одговорот на ова прашање пак ќе биде со прашање. Како човек може да си дозволи да биде магаре? Нели е ова типично животно за носење товар и извршување на најпонизни и најдолни работи. Ова е животно кое не знае за кого работи толку понизно. Задоволно е само кога ќе го наполни стомакот со некоја тревка, ќе отспие во страв да не биде претепано од газдата, и кога сака да ја каже својата филозофија со рикање, ужасно му пречи на газадата и на сите други околу него. Ова е положба на будалест извршител кој не знае за кого работи и за кого се жртвува, нема време да научи ниту за самарот ниту за товарот, туку за малку храна - тревка е опседнат за својот илузорен газда - коњ, кој пак без размислување му го менува родот и од магере го прави мазга - демек понапреден во редот. Еве ја денешнава цивилизација која како сатана си зела за право да го изврши Вториот егзодус на Македонците, со најневозможни методи, туѓи за трезниот човек, дадени во рацете на Албанците - копачи на човечки корени, сечачи на глави - на Глави Македонски под будното око на ОБСЕ-хуманитарецот, бесрамникот, кој како гавранот од Едгар Алан По е влезен во Македонија.

Како старател, Европа треба да си ја изврши должноста - да ја оживее заспаната свест за Македонија. Не смее своето образование да го сведе на нула и да ја фрли мрачната визија за доуништувањето на Македонците. Како оружје да не го користи албанскиот нечовек кој сега ја врви фазата на понизност и послушност. Оваа понизност не му дава да согледа како самиот се самоуништува - уништувајќи не и нас Македонците. Ги измами, ги изманипулира светот Албанците, го засрами нивниот чесен род само за суштината на нивната лажна и мрачна визија. Лесните се спуштаат брзо во калливи игри, но остануваат вечно во калта, гнасни и покажани со прст.

И денес велат Грците: Трн во око им е името Македонија. Но, Исус им порачува: "Извади ја Грку гредата од твоето око, за да видиш дека до гуша си во кал". Затоа Албанци бегајте од искушенијата на вашите лажни господари. Стоп за вториот егзодус на Македонците од западниот дел на Македонија, за да не вриете вечно во пеколот на македонските коски и солзи. Колку и да ви звучи нештото големо, тоа за вас ќе биде многу помало од она што сега го имате, затоа што сега се уште сте свои на своето, а не туѓи на туѓото.


 

Горе

 

Copyright © 2003 "МАКЕДОНСКО СОНЦЕ"