МАКЕДОНЦИТЕ ВО СВЕТОТ

На 23-от Меѓународен маратон во Ротердам, Холандија, единствениот македонски маратонец Живко Атанасов го доби четвртиот медал

ТРЧАМ ЗА МАКЕДОНИЈА

Пишува: Гоце ДУРТАНОВСКИ

  • Атанасов се уште е рекордер од холандскиот град Зутермер (Зоетермеер). Ова му е четврт медал и диплома доделена од градоначалникот на Ротердам за неговите спортски достигнувања.
  • Живко Атанасов е роден пред 33 години во Радовиш и познат е како поранешен кошаркар во клубовите "МЗТ Скопје" и "Работнички", а има освоено неколку медали, признанија и дипломи.

Неодамна во холандскиот град Ротердам се одржа традиционалниот 23-ти Меѓународен маратон со илјадници учесници меѓу кои и Македонецот Живко Атанасов.

Познатиот меѓународен маратон во Ротердам е во должина од 42 км и 95 метри кој Атанасов го претрча за 4 часа, 19 минути и 09 секунди и со тоа го освои 4.276 место во вкупна конкуренција, подобрувајќи ја својата позиција од минатогодишниот маратон кога беше на 5.952 место. Атанасов, како што е познато, дебитираше на маратонот во Ротердам во јануари 2000 година со резултат од 4 часа 29 минути и 7 секунди, а минатата година зеде учество на истиот на 22 април 2001 година претрчувајќи го маратонот за 4 часа 28  минути и 16 секунди. Се уште е рекордер од холандскиот град Зутермер (Zoetermeer). Ова му е четврт медал и диплома доделена од градоначалникот на Ротердам за неговите спортски достигнувања.

Инаку, Атанасов и оваа година ги носеше боите на Македонија: црвено-жолтиот дрес на главниот спонзор Products of Macedonia со кои ја претставуваше Македонската заедница во Холандија.

За потсетување, Живко Атанасов е роден пред 33 години во Радовиш и познат е како поранешен кошаркар во клубовите "МЗТ Скопје" и "Работнички", а има освоено неколку медали, признанија и дипломи на спортското небо, кај нас и во Холандија.

Сите се надеваме дека нашиот маратонец Атанасов ќе можеме да го видиме и на претстојните маратони во Њујорк, Торонто или Лондон, и му посакуваме многу успех и таму.


 

Горе

 

Copyright © 2003 "МАКЕДОНСКО СОНЦЕ"