Bez re{enie za imeto

"Sporot za imeto e vo racete na OON i }e prodol`ime da pregovarame. Na va{eto pra{awe za moe mislewe za posledniot izve{taj na Me|unarodnata krizna grupa, mo`am samo da re~am deka sme imale pove}e pati sugestii od pove}e zemji, agencii ili strani za re{avawe na sporot. Mislam deka treba da najdeme re{enie {to e prifatlivo za dvete strani i na toa rabotime. Zasega takvo re{enie s# u{te nemame, no mnogu e va`no da se odi ponatamu vo odnosite i treba da go po~ituvame ~uvstvoto za identitet {to go imame i nie i vie za delot {to nie go vikame Makedonija", izjavi za vesnikot "Dnevnik" gr~kiot minister za nadvore{ni raboti, Jorgos Papandreu.

Neseriozno odnesuvawe na Grcija

Vo intervju za "Makedonija denes" nezavisniot novinar i sorabotnik na OON, Jan Vilijams, na pra{aweto {to misli za povtornoto aktuelizirawe na problemot so imeto na na{ata dr`ava veli:

Smetam deka odnesuvaweto na Grcija kon ovoj problem e mnogu neseriozno. Najgolem problem e {to vo me|unarodnite organizacii s# mora da se donese so konsenzus, a Grcite vo ovoj slu~aj ja eksploatiraa svojata pozicija vo EU i vo OON. Ova bi go smetal kako damka na sovesta na Grcite. Sfa}am deka toa e iritira~ki problem za vas, no Makedonija treba da ima dovolno hrabrost i samodoverba da se oslobodi od toa {to drugite mislat za nea.

Papandreu vo Makedonija

Pretstavnikot na Ministerstvoto za nadvore{ni raboti vo Atina, Panajotis Beglitis, izjavi deka ministerot za nadvore{ni raboti na Grcija, Jorgos Papandreu, naskoro treba oficijalno da ja poseti Makedonija i drugite balkanski zemji. Gr~kata Vlada esenva uka`uva{e deka o~ekuva oti normalizacijata na sostojbata vo Makedonija, objavenite ustavni promeni, }e ovozmo`at razvoj na bilateralanite odnosi i }e gi olesni pregovorite za re{avaweto na pra{aweto so imeto.

Pro{talna sredba so Kaklikis

Makedonskiot minister za nadvore{ni raboti, Slobodan ^a{ule, go primi vo pro{talna poseta {efot na Kancelarijata za vrski na Republika Grcija vo Republika Makedonija, Xorx Kaklikis.

Na sredbata poseben akcent be{e staven na aktuelnata politi~ko-bezbednosna situacija vo R. Makedonija i aktivnostite {to se prezemaat za celosna i dosledna implementacija na Ramkovniot dogovor. Kako osobeno zna~ajno pra{awe be{e istaknato i odr`uvaweto na dobro podgotvena i uspe{na Donatorska konferencija za Republika Makedonija.

Urnata policiska stanica vo Paramitija

Vo severozapadniot gr~ki grad Paramitija, vo blizina na granicata so Albanija, silna eksplozija ja urna zgradata na policiskata stanica. Vo eksplozijata nema povredeni, a pri~ineta e pogolema materijalna {teta i na okolnite zgradi.

Spored na~alnikot na lokalnata policija, nikoj ne prezel odgovornost za incidentot, no vlastite pretpostavuvaat deka zad napadot stoi grupa koja se zanimava so {verc na oru`je i droga.

Zastrelani dvajca KFOR-ovci

Eden britanski vojnik od sostavot na me|unarodnite sili na 17 dekemvri, vo Pri{tina im podlegnal na povredite so koi se zdobil otkako prethodno bil pogoden od ogneno oru`je.

Kapetan Oli Mejxor, portparol na britanskite mirovni sili na Kosovo, izjavi deka vo momentot koga bil ranet britanskiot vojnik se nao|al na dol`nost vo ekipata koja obezbeduvala edna srpska crkva vo centarot na gradot. Pred ova ubistvo, na 15 dekemvri be{e ubien i germanskiot vojnik Sa{a [midke.

Ne veruvame deka ovoj incident e napad vrz KFOR, kako i prethodnoto ubistvo na germanskiot vojnik Sa{a [midke. Veruvame deka ovie dva incidenta ne se povrzani, izjavi potparolot na KFOR, Vinsent Kampredon.

Fondacija za pomo{ obvineta za terorizam

Mirovnite sili na Kosovo izvr{ija racija vrz prostoriite na Fondacijata za globalna pomo{ (GRF) vo Pri{tina koja bila osomni~ena za poddr{ka na globalniot terorizam.

Voda~ot na odredot na KFOR, Daz Slaven, izjavi deka se privedeni nekolku aktivisti na GRF i deka se zapleneti dokumenti i oprema od kancelariite na Fondacijata vo Pri{tina i vo \akovica.

GRF e osomni~ena deka gi poddr`uva teroristi~kite aktivnosti niz svetot i oti bila vklu~ena vo planiraweto napadi vrz celi vo SAD i Evropa.

Slobodna trgovija so Albanija

Albanskata ministerka za stopanska sorabotka i trgovija, Emelinda Meksi, na sredbata vo Tirana so noviot specijalen pratenik na Paktot za stabilnost, Erhar Buse, izjavi deka pra{awe na den e koga Makedonija i Albanija }e potpi{at spogodba za slobodna trgovija.

Makedonija ostvaruva zna~aen trgovski vi{ok vo dosega{nata razmena so Albanija. Vo 1999 godina makedonskiot izvoz vo Albanija vredel 14,9 milioni dolari, dodeka od Albanija bile uvezeni stoki vo vrednost od 3,1 milion dolari. Vo minatata i vo ovaa godina izvozot na Makedonija vo Albanija e okolu 12 milioni dolari.