KOMENTAR

Gledano odnadvor

NEPRIJATELITE NA MAKEDONIJA

Pi{uva: Slavko MANGOVSKI

Vo celava katastrofa {to se slu~uva okolu nas se postavuva pra{aweto dali nie vsu{nost znaeme koi ni se neprijatelite i dali toa e glavnata pri~ina {to toneme s# pove}e sekoj den. Znaeme gore-dolu koi ni se nadvore{nite neprijateli i za niv sme zboruvale mnogupati, pa zatoa }e se zadr`ime na vnatre{nite.

Site }e se soglasite deka vnatre{niot neprijatel e mnogu poopasen od nadvore{niot, bidej}i mnogu ~esto i ne znaeme koj e neprijatel, koj ne e. Se razbira, nekoi mislat deka vnatre{ni neprijateli nemame. Me|u niv e i sega{niov pretsedatel na Vladata na Republika Makedonija. Toa verojatno n# stava vo pozicija da sme edinstvenata zemja na svetot bez vnatre{ni neprijateli. No, nie ne se soglasuvame deka Makedonija nema vnatre{ni neprijateli i vsu{nost insistirame i potencirame deka neraspoznavaweto na vakvite neprijateli e glavnata pri~ina za situacijata vo koja se nao|ame.

Ako imate vnatre{en neprijatel koj ve predava i sorabotuva so nadvore{niot, va{ite {ansi za soo~uvawe so voena ili kakva bilo kriza se ednakvi na nula i va{ata propast e zagarantirana. Samo zamislete deka vodite edna politi~ka partija ili pretprijatie i va{ite kolegi redovno gi informiraat va{ite konkurenti za ona {to }e go pravite. Rezultat na toa }e bide deka va{ata propast }e bide zagarantirana i edinstven na~in da go spre~ite toa e da se oslobodite od predavnicite.

Nam, za `al, po s# izgleda toa ne ni e jasno ili pak ne znaeme da ocenime koi ni se neprijatelite i deka va`i ona {to go veli na{iot narod oti prvo treba da si gi sredi{ rabotite doma.

Zatoa, ajde da se obideme da gi definirame vistinskite neprijateli na Makedonija i da vidime dali se toa onie koi sega se na vlast, dali se toa Albancite, ili se onie od me|unarodnata zaednica koi se prinudeni da odr`uvaat odnosi i da se dogovaraat so onie koi n# vladeat. Odgovorite }e gi dobieme preku postavuvawe pra{awa.

Koj ni vetuva{e pred izborite deka }e & go vrati dostoinstvoto na Makedonija i od nea }e napravi uspe{na i silna dr`ava? Koj napravi 'r{um vo nadvore{nite odnosi so priznavaweto na Tajvan? Koj n# ostavi so slaba i neopremena Armija i policija? Koj napravi koalicija so Albancite i gi la`ira{e izborite i ni nametna Pretsedatel? Koj ne reagira{e vo Tanu{evci i dozvoli Makedonija da izgubi skoro 30 otsto od svojata teritorija, pa sega se preprava deka }e ja vra}a istata? Za kogo me|unarodnata krizna grupa napi{a: "Otkako ja prezede vlasta vo 1998, premierot Georgievski go isklu~i konceptot na 'ekvidistanca' i vovede nov 'princip na pozitivna energija'. Ova ima{e implikacii za makedonskiot identitet. Na Georgievski mu se pripi{uva naklonetost kon probugarskoto krilo na makedonskiot nacionalizam i ima{e javna v~udovidenost koga vo fevruari 1999 godina toj prifati Bugarija da izbegne formalno da go priznae makedonskiot jazik. Dve godini podocna, toj go prifati baraweto na Grcija za slo`enka za imeto na Makedonija". Koj dozvoli da nemame lobi vo stranstvo? Zo{to imame/nemame dobri ambasadori? Odgovorete na ovie i na u{te stotici sli~ni pra{awa i mo`ebi }e vi stane jasno deka ne e vinovna me|unarodnata zaednica, tuku se vinovni vladeja~ite na Makedonija. Ako ne ni e jasno, toga{ navistina nema spas za nas. Od vakvo slepilo stradaat mnogu: i informiranite i neinformiranite.

Poukata na celava prikazna e deka ako ne sme sposobni da gi soznaeme neprijatelite, toga{ ne treba ni da ni e krivo deka ni propa|a dr`avata. Za da pomogneme vo identifikuvaweto na neprijatelite i da vidime kolku gi prepoznavame re{ivme da napravime....

REZIL LISTA

Makedonija sekoj den s# pove}e tone vo bezdna. Nie mislime deka najzaslu`ni za toa se na{ite politi~ari, kako {to objasnuvame pogore. Zatoa re{ivme da napravime edna lista na naj(ne)zaslu`nite li~nosti za sudbinata na Makedonija i da podneseme na va{e glasawe, pa da vidime koj e naj(ne)popularnata li~nost. Glasajte preku pisma, Internet, telefon ili li~no vo na{ata Redakcija. Rezultatite }e gi objavime toga{ koga }e bidat gotovi.

PRIZNAVAWE POD USTAVNOTO IME?

Ovie denovi mnogu se pi{uva deka svetot }e n# priznael pod ustavnoto ime bez da se objasnuva deka toa }e bide vo makedonska forma, taka {to koga na angliski }e se pi{uva za nas, }e se pi{uva kako Republika Makedonija, a ne kako Republic of Macedonia. Toa e sepak golema razlika i pretstavuva golema otstapka od na{a strana. Koj i da se soglasi so takviot predlog e neprijatel na Makedonija.