Novi 19 muxahedini vo ANA

Devetnaeset muxahedini od Iran, novi regruti vo redovite na teroristi~kata ANA, na 28 noemvri so avtobus preku Grcija vlegle vo Makedonija. Spored anonimni bezbednosni izvori, pogolemata grupa iranski dr`avjani potoa se smestile vo eden od hotelite vo Skopje, otsednale tamu dva ipol dena, po {to bile prifateni od albanskite teroristi i rasporedeni na teritorijata na Kumanovsko. Del od niv bile prifateni vo Tetovsko.

Nepoznato e pod koi okolnosti i od koi pri~ini muxahedinite bile pu{teni da ja preminat granicata i da vlezat vo Makedonija. Ne e jasno i zo{to dodeka bile vo hotelot, policijata tri dena samo gi sledela, za potoa pred nivni o~i, tie da zaminat kon kriznite regioni.

"Skopje e albansko"

Pretsedatelot na NDP, Kastriot Haxirexa, na osnova~koto sobranie na tetovskiot razgranok na ovaa partija, vo eden od amfiteatrite na nelegalniot univerzitet vo Tetovo, istakna:

NDP nema da dozvoli podla`uvawe na Albancite so nekakvi dogovori i dokumenti i }e se sprotivstavi na dominacijata na edni etnikumi vrz drugi. ONA na ovie prostori vode{e sveta vojna tokmu za prirodnite i pravedni barawa na Albancite.

^lenot na rakovodstvoto na NDP, Liman Kurti{i, objasnuvaj}i zo{to tokmu vo Skopje se nao|a sedi{teto na ovaa partija, izjavi:

Me|u sega{nite makedonski politi~ari mo`e da ima i po nekoj Albanec {to potsetuva deka i navistina mo`e da se stavi granica na Grup~in. Nie na toj simboli~en akt sakame da mu ka`eme ne. Ako ima granici, ako se saka da se postavi, toga{ taa granica e Katlanovo, a Skopje e na{e.

Gorancite zaboraveni od UNHCR

Pove}e od 350 begalci od oblasta Gora vo Kosovo i ovaa zima }e ja pre~ekaat bez postojano smestuvawe i bez nikakva finansiska pomo{.

Pretstavnicite na Koordinativnoto telo na begalcite-Goranci se revoltirani od ignorantskiot odnos na humanitarnata organizacija UNHCR, od kade pove}epati e pobarana pomo{, no dosega ni{to ne e dobieno. Gorancite vo obid zaedni~ki da go re{at problemot so ovaa humanitarna organizacija predlo`ile, ako ne mo`e da im se obezbedi kolektivno smestuvawe, toga{ UNHCR barem da gi pokrie tro{ocite za kirija. No, tie velat deka preku posrednici bile informirani za lo{ata finansiska sostojba vo koja se nao|a ovaa organizacija poradi {to ne e vo mo`nost da im obezbedi sredstva.

Potenciraj}i deka nivniot problem e isklu~ivo egzistencijalen, tie apeliraat ne samo do UNHCR, tuku i do site drugi humanitarni organizacii koi rabotat na teritorijata na RM, no i do Vladata najseriozno da pristapat na nivniot problem, bidej}i spored momentalnata situacija tie ne se vo mo`nost da ja izdr`at prestojnata zima.

Korupcijata vo porast, odgovornite mol~at

Nivoto na korupcijata otide predaleku, seriozno go nagriza bezbednosniot sistem, sozdade te{ki kriminalni strukturi vo vlasta {to ja donese zemjata do rabot na bezdnata. Nema den bez afera za mito, za korumpiranost na visoki dr`avni funkcioneri, ministri - zema~i na provizii, aferi okolu na~inot na privatizacijata na dr`avniot kapital, okolu javni nabavki, za crniot biznis so cigari i so drugi akcizni stoki, vo koi se govori za vme{anost na dr`avni funkcioneri, a za koi policijata i Obvinitelstvoto mol~at.

Vo Makedonija 10 godini nanazad cveta biznisot so cigari, nafta, kafe, alkohol i drugi akcizni stoki. Biznisot so cigarite, kako najdohodoven, e predmet na podelba na sferi na interesi me|u makedonskiot i albanskiot politi~ki blok vo Vladata.

Makedonija va`i za korumpirana zemja i vo pogled na stranskite investicii. Potencijalnite investitori vo Makedonija, vo mati~nite zemji, pred stranskite novinari i na forumite na temata korupcija, otvoreno ka`uvaat deka vo Makedonija se do~ekuvani so direktni uslovuvawa od ministri, direktori na javni firmi koi otvoreno si baraat potkup i koi insistiraat dogovorite za proda`ba na dr`avnite firmi da gi pravat vo ~etiri o~i.

Makedonija i BiH nepo`elni za EU

Spored istra`uvawata na Evropskata unija, BiH i Makedonija se najnepo`elni ~lenki na EU, izjavi Boris Divjak, pretsedatelot na "Transparensi internej{nl", na konferencijata na tema "Ekonomijata me|u teorijata i praksata", koja se odr`uva vo Bawa Luka.

Na ovaa konferencija treba da bidat elaborirani temite okolu ekonomskiot razvoj na BiH, perspektivite za integracija vo evropskiot stopanski prostor, pottiknuvawe na stranskite investicii i problemite vo razvojot na privatnoto stopanstvo vo BiH.