POGLEDI

Ogledalce, ogledalce

A ^IE MO@E DA BIDE "SONCETO"?

Gog ma Gog

Odvreme navreme tuku }e ~ujam "^ie e 'Makedonsko sonce'"? Znaete, lu|eto kaj nas prvo pra{uvaat od kogo e nevestata, pa potoa go "davaat zborot".

I imaat pravo. Taka bilo i }e bide. Koj saka ~eladta da mu vleze vo nedoma}inska ku}a?! [to se odnesuva do vesnicite, nekoja sli~nost "mar{ira" so tradicijata: vo Makedonija s# u{te nema nezavisen, profesionalno nezavisen vesnik, ili koe bilo drugo glasilo. Pripadnosta e ili dr`avna ili partiska!

Toga{ {to ima neobi~no ako nekoj se interesira za pripadnosta na "Makedonsko sonce"? Ima! Od izleguvaweto do denes na "Makedonsko sonce" mu se pri{ivaat razni "privrzoci" vo zavisnost od toa koj saka virtuelno da go "prisvoi" ili od nego da se distancira.

Zastanete pokraj trafika i pobarajte "Sonce", }e ~uete: "...Videte go ovoj, kupuva VMRO-vski vesnik", ili "...Komuwarite go osvoija sonceto od Kutle{"!

Odgovorot na onoj {to znae {to kupuva koga ~ita "Sonce" e: A, ~ie mo`e da bide "Sonceto"? Na site i za site {to ja sakaat Makedonija, dr`avata koja im treba da opstanat i da se gordeat so nea, bez razlika {to se, od kaj se i koi se. Oti "Sonceto" s# u{te izleguva od Istok, i zao|a na Zapad, i site nie go molime Gospod nikoga{ da ne "pripadne" na Zapad, tuku sekoga{ da izleguva od Istok.

Sopstvenikot na vesnikot se znae: \or|ija - Xorx Atanasoski, a sopstvenosta - Makedonija. Ottamu, "Sonceto" ne mo`e da mu pripadne na eden. Toa e od site i za site. So malku trud i pove}e doblest, lesno i brzo se otkriva komu slu`i "Sonceto"? Na tatkovinata i na nikoj drug. Makedonija pred s# na stranicite na ovoj vesnik. I ni edna partija, ni edna li~nost!

Lutewe tuka nema. Vo najte{kite vremiwa za tatkovinata, pod pritisok na teroristite, iredentistite i separatistite koi ve}e se obiduvaa da ja izmanipuliraat svetskata javnost da n# pritisne da go smenime Ustavot, za da n# izbri{at kako avtohton narod, samo "Sonceto" zastana vo odbrana na vistinata za Makedonija.

Vpro~em, Sonceto i nema drug pat i izbor, osven onoj {to mu go odredila prirodata: sekoga{ da bide so lu|eto. Zatoa mo`ebi "Makedonsko sonce" e edinstven vesnik - nedelnik {to ne dobiva sredstva od Buxetot, iako najverno mu slu`i na svojot narod.

Ama, toa e {to e! Narodot sepak, za razlika od politikata i politi~arite, saka da znae i ima pravo da znae {to se slu~uva vo negovata dr`ava i so nea. Ka`ete koga ste pro~itale vo "Sonce" dr`avno soop{tenie? Ne. Ovoj vesnik objavuva vistini.

Principot na dr`avnosta makedonska e vjeruju. Nema Makedonec {to ne saka da `ivee vo dobro organizirana dr`ava, pa ottamu "Sonceto" premnogu ja saka Makedonija, otkolku Boris, Qub~o, Branko.

Vo vesnikot kaj {to gree svetlinata i toplinata za svojot narod i site lu|e vo nea, ne im se dr`at lekcii na zaskitanite, tuku im se poka`uva i objasnuva smislata na gre{kite. "Makedonsko sonce" kako retko koj, uspe{no ja povrzuva istorijata so sega{nosta i idninata na zemjata. Ne dozvoluva nikoj da go istakne beloto zname na predavstvoto.

U{te samo da im ja znaete du{ata na tie {to go kreiraat va{eto "Sonce"! Toa se del od milionskiot makedonski narod, bez razlika kade, ovde i vo svetot, koi `iveat samo za edno - Makedonija!

Zatoa, ne pra{uvajte ~ie mo`e da bide "Makedonsko sonce"?!