Dezerterstvo na SDSM

"Najavata na SDSM za izleguvawe na ministrite od Vladata e kukavi~lak i dezerterstvo", izjavi portparolot na VMRO-DPMNE, Vladimir \or~ev. "Potpretsedatelot na Vladata, Ilija Filipovski, ne uspea da gi vrati begalcite vo svoite domovi, a ministerkata za nadvore{ni raboti, Ilinka Mitreva, ne uspea da obezbedi me|unarodna poddr{ka kako Sr|an Kerim. Ministerot za odbrana Vlado Bu~kovski ne oslobodi nitu edno selo", dodade \or~ev.

Potpretsedatelkata na SDSM, Radmila [e}erinska, izjavi deka ova e del od po~natata kampawa vo "Ve~er" i MRTV.

Gligorov za promenite

Eks-pretsedatelot na Makedonija, Kiro Gligorov, izjavi deka bez nekoi promeni vo Ustavot ne mo`e da se o~ekuva razre{uvawe na krizata vo Makedonija.

Spored Kiro Gligorov, promenite na Ustavot imaat dve ~uvstvitelni to~ki: "Prvata e bri{ewe na sintagmata 'makedonski narod', a vtorata e izedna~uvawe na Makedonskata pravoslavna crkva so drugite verski zaednici".

Vo intervjuto za hrvatskiot vesnik "Jutarwi list" toj naglasuva deka pogolem del od makedonskiot narod ne gi prifa}a ustavnite izmeni i oti nema da dojde do referendum.

U~ebnici za slepite lica?!

Dokolku Vladata i drugite nadle`ni institucii ne prodol`at so finansirawe na proektot "Fare -braj" postoi opasnost da zamre izdava~kata dejnost, so koja se obezbeduvaat u~ebnici i informativni glasila za slepite lica.

Spored Ivon Toroz, {ef na "Fare-braj", so Proektot e izvr{eno unapreduvawe na izdava~kata dejnost za pe~atewe u~ebnici i informativni glasila na Brajovoto pismo, kako i razvoj na informati~ka tehnologija i zvu~na tehnika, preku emituvawe radioprogrami nameneti za slepite lica. Taa smeta deka i po zavr{uvawe na Proektot treba da prodol`at site aktivnosti koi se po~nati i deka vo toa treba da pomogne Vladata na Makedonija i drugite nadle`ni institucii, bidej}i Sojuzot na slepi ne mo`e sam da gi finansira.

U~enici zatrueni so hrana

Okolu 250 u~enici od osnovnoto u~ili{te "Stiv Naumov" vo Bitola minatiot vikend prestojuvale vo detskoto odmorali{te "Pelister", pri {to se zatrueni so hrana {to ja konsumirale posledniot den. Tie se `alat deka pleskavicite za ru~ek im gi dale nedope~eni, a jajcata za pojadok imale zelenikava boja. Golem broj od u~enicite se upateni na infuzija vo zaraznoto oddelenie vo Bitolskata bolnica.

U~enicite, isto taka, se po`alile deka vo no}nite ~asovi povozrasni mom~iwa od albanska nacionalnost od drugo osnovno u~ili{te, doa|ale so motori i im barale pari, pri {to na nekoi u~enici im odzemale xeparlak od 100 do 150 denari.

Lo{a ocena za Makedonija

"Nasilstvata vo ju`nite regioni na SR Jugoslavija i vo Makedonija se pre~ka na patot na mirot i stabilnosta vo celiot Zapaden Balkan. Vo drugite zemji od regionot mirot i demokratijata se konsolidiraat i zemjite napreduvaat na patot na politi~kite, ekonomskite i administrativnite reformi".

Ova e zaklu~okot na najnoviot strategiski dokument na evropskata Komisija za pro{iruvaweto na Unijata. Stanuva zbor za redovno godi{no rangirawe na sekoja od 13-te zemji kandidati za ~lenstvo. Na taa lista Zapadniot Balkan od pred dve godini se tretira kako "sosed na EU". Kratkiot zaklu~ok od ovoj dokument za zemjite-kandidati najavuva lo{a ocena za Makedonija.

Praznik bez obele`ja

Na 13 noemvri, Denot na osloboduvaweto na Skopje, pogolem del od centralnoto gradsko podra~je be{e bez prazni~ni simboli. Na nekolku glavni bulevari i centralni lokacii gi nema{e dr`avnoto i gradskoto zname, koi sekoja godina go odbele`uvaa ovoj praznik. Pusto be{e i na plo{tadot "Makedonija", kako da e obi~en den, a ne datum vreden za slava i po~it.