Andov ja spasuva Makedonija?!

"Zapadot celo vreme e na stranata na Albancite, a Dogovorot e smislen i nametnat vo onoj moment koga re{ivme so site sili, pa i so oru`je da ras~istime so paravojskite i so teroristite, izjavi pretsedatelot na Sobranieto Stojan Andov za novosadski "Dnevnik". Ve}e s# be{e gotovo. Re`iserite go pridobija Branko Crvenkovski, `elen za vlast, Qub~o Georgievski ve}e be{e vo nivni race, a Vasil Tupurkovski e niven odamna i morav sam da se zame{am i barem da ja ubla`am katastrofata, objasnil Andov.

Pretsedatelot na Sobranieto izjavil deka ja prifatil taa funkcija za da go popre~i rasturaweto na Makedonija vo re`ija na Albancite i na Zapadot.

Somnitelna smrt na svedok

Skopjanecot Milorad Mihajlovski (45 g.) e liceto za koe izvori vo MVR tvrdat deka po~inal pod somnitelni okolnosti, otkako dal izjava kako svedok vo vrska so atentatot vrz eks-pretsedatelot Kiro Gligorov.

Na 28 oktomvri okolu 19,00 ~asot negovata sopruga go prona{la po~inatiot vo nivniot stan. Kako {to pi{uvaat mediumite, smrtta kaj Mihajlovski e ~udna, bidej}i toj prethodno nemal nikakvi srcevi tegobi, nitu problemi so zdravjeto. Mihajlovski rabotel kako inspektor vo Upravata za dr`avna bezbednost i kontrarazuznuvawe vo stanicata "Bit pazar". Otkako se slu~il atentatot vrz Gligorov, toj pod ~udni okolnosti zaminal od MVR. Kratko vreme potoa podnel tu`ba protiv MVR i s# u{te e vo tek negoviot sudski spor. Na rabota vo MVR toj se vratil na po~etokot na godinava.

Katastrofalen poteg na MVR?

Pri~inata za toa {to se slu~i vo Tetovsko e {to nekoi Albanci, navistina sakaat vojna. Pri~inata e i {to nekoi Makedonci, isto taka sakaat vojna. No, mnozinstvoto Makedonci ne go sakaat toa, istaknuva Petar Go{ev po zaginuvaweto na "Lavovite".

Sega ve}e pokojniot pratenik \or|i Kotevski, neposredno po zaginuvaweto na trojcata "Lavovi" istakna: Toa e direkten pritisok vrz parlamentarcite od site prateni~ki grupi za da se izmeni poslednata dogovorena verzija za amandmanite za Preambulata i za Crkvata. Toa e direkten atak vrz toa {to e dogovoreno.

SDSM najostro se sprotivstavuva na neodgovorniot odnos na MVR ~ija nepromislena akcija n# ~ine{e tri ~ove~ki `ivoti i zagrozuvawe na `ivotite na okolu 60 civili.

Prviot parlamentarec Stojan Andov vo vrska so ova veli: Mislam deka toa {to se slu~i e reakcija na namerata da se napravi ekshumacija na eventualnite kidnapirani `rtvi.

VMRO-Vistinska istaknuva deka vo ova obnovuvawe na vojnata se gledaat vistinskite celi na terorizmot vo Makedonija, a se gleda i deka Ramkovniot dogovor nema da donese nikakvi re{enija, tuku samo }e ja prodlabo~i krizata.

Demokratskiot sojuz bara ostavka od ministerot Bo{kovski.

Pismo na Bo{kovski do Trajkovski

Izlezete gospodine Pretsedatele pred javnosta i dajte ja vistinata.

Zar ne ka`avte jasno deka nema da konsultirate nikakvo koordinativno telo, a osobeno Centarot za menaxment na krizi, bidej}i Va{iot zbor e posleden vo ovaa dr`ava, Zar ne bevte Vie Pretsedatele toj {to naredniot den bevte lut {to operacijata s# u{te ne e zapo~nata i Va{ata naredba s# u{te ne e ispo~ituvana, se veli vo pismoto na Bo{kovski do Trajkovski, upateno po kvalifikaciite od me|unarodnata javnost, od pogolemiot del na politi~kite partii vo dr`avata i mediumi deka akcijata vo Nepro{teno bila izbrzana, nepromislena, so direktno locirawe na odgovornosta kaj ministerot Bo{kovski.

Ne sakam da komeniram takvi pisma. Vleguvaweto na policijata vo Nepro{teno ne be{e so cel da se izvr{uvaat redovnite policiski aktivnosti, tuku samo da se obezbedi lokacijata na poso~enata masovna grobnica za da mo`at istra`nite organi da go izvr{at svojot del od zakonskite obvrski, izjavi Trajkovski.

Perdju ja osuetil akcijata na MVR

"Anga`manot" na Perdju vo vrska so ekshumacijata na kidnapiranite Makedonci bil vidliv u{te na sabotniot ve~eren sostanok vo MVR koga toj do{ol nepokanet i ne se pozdravil so svojot doma}in, ministerot za vnatre{ni raboti, Qube Bo{kovski. Perdju insistiral podgotovkite za ekshumacija da se re{avaat na dve nivoa: na sostanok na eksperti vo Centarot za menaxment na krizi i vo Koordinativnoto telo. Potoa nezadovolno mavtal so {emata na MVR za poso~enata lokacija, so obrazlo`enie deka toa ne e dovolno za po~etok na sproveduvaweto na planot.

Otkako vo razgovorite so dr`avniot vrv Perdju ne uspeal da go blokira planot, organiziral svoj sostanok so evropskiot pratenik Le Roa i so pomo{nicite, na koj padnala poslednata odluka na Amerikanecot, prosledena so zborovite: Nema da se ispra}a nikakva logistika. ]e gi ostavime sami, za da ja nau~at lekcijata. Asistentite na Perdju dobile nalog vedna{ da go informiraat "krizniot teren" za doa|aweto na policijata, so sugestija da se podgotvat za "pre~ek".