Bin Laden povrzan so albanskata narkomafija

"Aktivnostite na albanskata mafija koja {vercuva heroin i oru`je, dobija vistinski podem pri kosovskiot konflikt. Albanskata mafija so tekot na vremeto stanuva s# posilna. Taa kontrolira 70 procenti od pazarot so heroin vo Germanija, Avstrija, [vajcarija i vo skandinavskite zemji", izjavi Gven Meklur od Kriminalniot oddel na Interpol za povrzanosta me|u saudiskiot terorist Osama bin Laden i albanskata narkomafija {to go "dr`i" evropskiot pazar so heroin.

Spored Meklur albanskite mafija{ki klanovi sorabotuvaat so albanskite ekstremisti i razmenuvaat uslugi. Mafijata sobira pari za aktivnostite na ekstremistite koi pak & otvoraat teren za nepre~ena rabota.

"Se pretpostavuva deka se odr`ala tajna sredba na koja Al`ircite i Bin Laden razgovarale za {irewe na aktivnostite za sobirawe pari za negovata teroristi~ka organizacija i za vodewe propagandna vojna. Za vreme na kosovskiot konflikt Bin Laden ispratil eden od svoite najbliski sorabotnici na Kosovo da & pomaga na elitna edinica na OVK vo borbite protiv srpskite sili", istaknuva Meklur za prestojot na nekolku al`irski teroristi vo Albanija, kako i za prestojot na Bin Laden vo taa zemja.


Skopje "tatni" od podmetnati eksplozii

Vo dr`avata, najmnogu vo Skopje, osobeno poslednite pet meseci za~estija eksplozii na podmetnati eksplozivni napravi pod avtomobili na poznati gra|ani, no i ubistva i obidi za ubistvo na poedinci nakloneti kon nekoja od postojnite politi~ki partii vo dr`avava.

Po site ovie slu~ai, oficijalno, MVR nitu edna{ ne se proiznese za toa pod kakvi okolnosti se storeni ubistvata i obidite za ubistva, za motivot i za eventualnite storiteli, no i za za~estenite eksplozii od podmetnati eksplozivi vo nekolku gradovi vo dr`avava. Vo MVR doznavme deka tamu s# u{te se vr{at analizi, balisti~ki ispituvawa, a se analiziraat i pribranite materijalni dokazi i delovi od eksplozivni napravi i {rapneli od eksplodirani bombi.

Po razgovorite so Vasko [utarov, eden od portparolite na MVR, potoa so balisti~ar od Krim-tehnika vo MVR, so pripadnik od Oddelot za antiterorizam vo MVR i so drugi stru~ni lica se nasetuva sli~en odgovor: site slu~ai, navodno, se nao|ale vo proces na analiza, no i toa deka siot materijal potoa }e & bide prezentiran na javnosta.

Spored eden od sogovornicite, podmetnuva~ite na eksplozivnite napravi mo`no e da se od redovite na ONA.


Makedoncite ne im veruvaat na politi~arite!

Od istra`uvaweto na javnoto mislewe sprovedeno od Centarot za etni~ki odnosi pri Institutot za sociolo{ki i politi~ko-pravni odnosi se doa|a do zaklu~ok deka koga bi se odr`ale parlamentarnite izbori sega, 32 otsto od anketiranite odgovorile deka ne bi glasale, 27 deka ne znaat, 20 bi glasale za SDSM, 10 za VMRO-DPMNE, 4 otsto za LDP.

Na pra{aweto "Na koj politi~ar najmnogu mu veruvate", 15 otsto odgovorile - na Kiro Gligorov. Za Branko Crvenkovski se izjasnile 11 otsto, a za Qub~o Georgievski 7 otsto. Za Qube Bo{kovski se izjasnile 6 otsto od anketiranite Makedonci, a za Boris Trajkovski 4 otsto.

Na nitu eden politi~ar ne mu veruvaat 41 otsto od anketiranite Makedonci.

Anketata e sprovedena od 23 do 26 oktomvri, na reprezentativen primerok od 1.600 ispitanici.


Kako }e prezimat Gorancite?

Me|u 350 i 400 begalci od oblasta Gora vo Kosovo stravuvaat kako }e ja pominat zimata. Iako vo Makedonija se dojdeni pred okolu tri godini, za niv nikoj ne vodi smetka.

"Od denot koga prebegavme vo Makedonija do denes nikoj za nas ne vodi gri`a i, prakti~no, dosega ne sme dobile ni materijalna ni finansiska pomo{", izjavi Fikret Skenderovski, pretsedatel na Koordinativnoto telo.

Begalcite mnogupati se obra}ale vo UNHCR, no ottamu im bilo odgovoreno deka nemaat nikakva programa za nivno pomagawe. UNHCR so niv razgovarale duri vo juli godinava, vetuvaj}i im deka za 48 ~asa }e im bide obezbedeno kolektivno smestuvawe i oti za desetina dena }e gi informiraat za reparacija vo nekoja treta dr`ava. Do denes ovie vetuvawa ne se realizirani.

"Za razlika od nas, begalcite od druga nacionalnost, na primer Albancite gi smestuvaat vo hoteli a za nas ne mo`at da vodat nitu simboli~na gri`a. Barame pomo{ ne samo od ovaa organizacija tuku od site humanitarni organizacii zatoa {to ne znaeme kako }e ja pre`iveeme ovaa zima", dodade Skenderovski.