SVEDO[TVA

Istorijata ne e samo minato

MAKEDONIJA I MAKEDONCITE VO DELATA NA SVETSKATA LITERATURA

Pi{uva: Aleksandar DONSKI

  • Makedonija i Makedoncite se spomnati vo delata na Homer, Hesiod, Eshil, Evripid i drugi drevni avtori!
  • I slavniot Vilijam [ekspir pi{uval za Makedonija!

Makedonija i Makedoncite u{te od drevninata, preku sredniot vek, pa s# do najnovo vreme se inspiracija za mnogumina pove}e ili pomalku poznati pisateli od site literaturni `anrovi. Prakti~no e nevozmo`no da se utvrdi celosniot spisok na imiwa na site avtori, koi vo svoite umetni~ki dela pi{uvale za Makedonija i za Makedoncite.

Delovi od Makedonija i Makedoncite se spomnati u{te vo "Ilijadata" od Homer (okolu osmiot vek pred Hrista). Ovde e spomnata rekata Aksios (Vardar), a spomnato e i severnomakedonskoto pleme Pajonci, ~ii pripadnici vo Trojanskata vojna u~estvuvale vo odbranata na Troja protiv Ahajcite (Grcite). Prakti~no toa bil prviot registriran voen sudir pome|u Makedonci i Grci. Vo "Ilijadata" se spomnati i imiwata na nekolku pajonski borci i vojskovoditeli koi u~estvuvale vo ovaa vojna, kako i imeto na makedonskiot (pajonski) grad Amidon.

Homer, avtorot na epohalnite dela "Ilijada" i "Odiseja"

Makedonskata oblast Pierija e spomnata vo delata na drevniot helenski poet Hesiod, koj `iveel vo osmiot vek pred Hrista. Vo svoeto delo "Raboti i denovi", koe pretstavuva najran poznat primer na didakti~ka poezija, toj gi spomenuva "muzite od Pierija". Istata makedonska oblast Hesiod ja spomenuva i vo svoeto poznato delo "Teogonija".

Makedonija e spomnata i vo dramata "Persijanci" od Eshil, napi{ana okolu 470 godina pred Hrista. Vo edna od replikite na Glasnikot (495), vo koja se zboruva za razbivaweto na Persiskata vojska, spomnata e i "zemjata Makedonija", kako i rekata Aksios (Vardar) i planinata Pangaj.

Za Makedonija i za Makedoncite pi{uval i eden od najgolemite drevni tragi~ari Evripid (okolu 480 - 406 godina pred Hrista). Ve}e spomnavme deka vo 408 godina pred Hrista toj do{ol da `ivee vo Makedonija, kade napi{al drama posvetena na makedonskiot kral Arhelaj. Osven toa Evripid gi spomnal makedonskata oblast Pierija i rekata Aksios (Vardar) i vo svojata drama "Bahanalii" (napi{ana vo 410 godina pred Hrista).

TIT PI[UVAL ZA OBLASTA PIERIJA

Makedonija indirektno ja spomnal i drevniot komediograf Aristofan (okolu 448-385 pred Hrista). Vo svojata drama "@abi" (Frogs) napi{ana vo 405 godina pred Hrista, toj im se potsmeval na onie helenski umetnici koi prestojuvale na makedonskiot dvor.

Makedonskata oblast Pierija e spomnata i vo prvata kniga na epskata poema "Argonautika" od drevniot poet Apolonie od Rodos (okolu 295 - 215 pred Hrista).

I rimskiot pisatel Tit Lukrecie Kar (Titus Lucrecius Carus) ja spomnuva ovaa makedonska oblast i toa vo prvata kniga na svoeto delo "Prirodata na ne{tata" (50 godina pred Hrista). Toj, kako i ostanatite drevni avtori, ja spomenuva Pierija vo vrska so muzite koi, spored predanieto, poteknuvale ottamu (za {to ve}e pi{uvavme).

Najstariot dramaturg Vilijam [ekspir

Vo nekolku tvorbi od razni drevni avtori e spomnata i zaedni~kata makedonsko-tesaliska planina Olimp, naj~esto vo vrska so drevnite bogovi koi spored predanieto prestojuvale na nea.

Kaj poglavieto posveteno na legendite za Aleksandar Makedonski spomnavme nekolku srednovekovni avtori, koi pi{uvale za Makedoncite (konkretno za Aleksandar i za Makedoncite od negovata bliska okolina). No, vo sredniot i vo noviot vek postojat u{te golem broj avtori koi vo svoite umetni~ki dela pi{uvale za Makedonija i za Makedoncite.

Taka, na primer, vizantiskiot poet Ivan Kiriotes, nare~en Geometres, koj bil mitropolit na Melitena od 10 vek, vo svoite pesni posveteni na nastanite od svoeto vreme, podanicite na Samuilovoto Carstvo gi opi{al kako: Mizi, Bugari, Skiti i Makedonci (d-r Stjepan Antoljak: Srednovekovna Makedonija, Misla, Skopje, 1985, str. 242).

Poznat e i golemiot francuskiot roman posveten na Aleksandar Makedonski, {to bil objaven vo 12 vek.

Za Makedonija pi{uval najgolemiot dramaturg na site vremiwa Vilijam [ekspir (1564-1616). Dejstvieto na ~etvrtiot i pettiot ~in od negovata drama "Julie Cezar" prakti~no se odriguva vo Makedonija. Da se potsetime deka ovaa drama e posvetena na `ivotot na slavniot rimski imperator Julie Cezar. Da se potsetime i deka Julie Cezar bil ubien vo 44 godina pred Hrista i oti vo atentatot u~estvuvale i negovite dotoga{ni bliski sorabotnici Brut i Kasij (za {to ve}e pi{uvavme). Poznato e deka po ubistvoto na Cezar, Brut i Kasij pobegnale vo Makedonija, kade sobrale vojska za da & se sprotivstavat na vojskata na naslednicite na Julie Cezar - Marko Antonie i Oktavijan Avgust. Dobar del od vojskata {to vo Makedonija ja sobrale Brut i Kasij bile tokmu etni~ki Makedonci (D-r Nade Proeva: "Studii za anti~kite Makedonci", Skopje, 1997, str. 255). Do presudnata bitka pome|u dvete vojski do{lo vo 42 godina blizu makedonskiot grad Filipi, kade vojskata na Brut i Kasij bila celosno razbiena, a tie izvr{ile samoubistvo za da ne padnat `ivi vo racete na svoite neprijateli. Ovaa golema me|urimska bitka (koja ne samo {to se odigrala vo Makedonija, tuku vo nea u~estvuvale i golem broj Makedonci) denes e zastapena vo site svetski pogolemi op{ti ili istoriski enciklopedii. Taka, na primer, vo enciklopedijata "Encarta" (cit. delo, naslov: Octavian Augustus) vo vrska so ovaa bitka, pome|u drugoto, ~itame:

"Oktavijan i Antoni podocna prezele akcija protiv voda~ite na atentatorite na Cezar, Markus Junius Brutus i Gajus Kasius Longinus, koi se samoubile vo 42 godina pred Hrista, otkako bile porazeni kaj Filipi vo Makedonija".

GRADOT FILIPI VO [EKSPIROVITE DELA

No, da se vratime na dramata od [ekspir. Vo ~etvrtiot i vo pettiot ~in na ovaa drama opi{ani se nastanite okolu bitkata pome|u vojskata na Brut i Kasij protiv vojskata na Marko Antonie i Oktavijan Avgust. Vo pettiot ~in e opi{ana samata bitka i atmosferata vo protivni~kite tabori. Ova zna~i deka dejstvieto na ovoj ~in se odigruva tokmu vo blizina na gradot Filipi, t.e. vo Makedonija! Vo originalniot tekst vo najavata na pettiot ~in pi{uva deka dejstvieto se odigruva na (citat): "ramnicite okolu Filipi" ("The plains of Philippi"). Makedonskiot grad Filipi e spomnat vo nekolku repliki i vo ~etvrtiot ~in.

Prvata scena od pettiot ~in po~nuva so prikaz na Oktavijan Avgust, Marko Antonie i nivnata vojska. Oktavijan Avgust mu se obra}a na Marko Antonie, velej}i mu deka toj rekol oti vojskata na neprijatelot }e gi ~eka vo ridovite i nema da se spu{ti vo ramnicata. Vo ovaa replika Oktavijan Avgust go spomenuva i imeto na samiot grad Filipi, pa vo vrska so namerata na neprijatelskata vojska, veli: "Tie sakaat da n# predupredat nas, ovde vo Filipi". Na ova Marko Antonie odgovara deka i natamu smeta oti vojskata na neprijatelot nema da ima hrabrost da gi napadne vo ramnicata. No, vo toj mig vleguva glasnikot i gi izvestuva deka sepak neprijatelskata vojska doa|a kon niv i gi povikuva da gi podgotvat edinicite za borba. Oktavijan Avgust i Marko Antonie na brzina se dogovaraat koj od koja pozicija }e ja napadne neprijatelskata vojska. Vo prodol`enie na scenata se pojavuvaat Brut i Kasij, zaedno so svojata vojska i sorabotnici. Vojskite stojat edna nasproti druga i gi ~ekaat borbenite znaci. Marko Antonie mu sugerira na Oktavijan Avgust da ne dava znak za po~etok na borbata, tuku da ~eka prvo da napadne vojskata na Brut i Kasij. Toga{ doa|a do verbalen duel pome|u Oktavijan Avgust i Marko Antonie od edna strana i Brut i Kasij od druga strana. Potoa po~nuva bitkata. Vo tretata scena na istiot ~in na Kasij mu soop{tuvaat deka negovite {atori ve}e se zazemeni i zapaleni od neprijatelot i oti negovite prijateli ginat na bojnoto pole. Toj i natamu vozbudeno ja sledi sostojbata okolu bitkata. Na krajot se opi{ani dramati~nite nastani od poslednite migovi od `ivotot na Brut. Vo edna od svoite posledni repliki toj veli deka na son nekolkupati mu se pojavil duhot na ubieniot Julie Cezar, poradi {to znael deka do{ol i negoviot kraj. Vo ovaa replika i Brut go spomenuva imeto na makedonskiot grad Filipi, pa veli: "I vo ovaa posledna no},ovde na poliwata kraj Filipi/ Znam deka dojde mojot zaden ~as.".

Evripid, eden od najgolemite drevni tragi~ari

Vsu{nost, deka Brut imal prividenie pred da se samoubie pi{uva i poznatiot dreven istori~ar Plutarh. Vo svojata biografija za Julie Cezar Plutarh dava kratok opis na borbite kaj Filipi, pri {to go spomenuva ovoj podatok. Plutarh pi{uva deka Brut se samoubil so svoeto kopje pri {to mu pomognal eden od negovite vojnici.

Za del od vojnicite {to se spomnati vo pettiot ~in od dramata (a toa se onie vojnici, koi u~estvuvale vo vojskata na Brut i Kasij), se znae deka bile etni~ki Makedonci. Ve}e rekovme deka Brut, vo nedostig na vojska, mobiliziral izvesen broj Makedonci od Makedonija vo redovite na svojata vojska. Ova zna~i deka [ekspir vo ovaa drama indirektno gi spomnal i Makedoncite kako sostaven del od vojskata na Brut.

[ekspir posvetil i edna svoja drama na edna Makedonka, a toa e dramata "Antonie i Kleopatra" (napi{ana okolu 1606 godina). Ovaa drama e posvetena na qubovta pome|u egipetskata kralica od makedonsko poteklo Kleopatra Sedma i Rimjaninot Marko Antonie. I vo ovaa drama nekolku pati e spomnato imeto na makedonskiot grad Filipi vo replikite vo koi e spomnata bitkata pome|u vojskata na Marko Antonie i Oktavijan Avgust protiv vojskata na Brut i Kasij.

Osven toa, vo ovaa drama glavniot junak Kleopatra e etni~ka Makedonka. Ova prakti~no zna~i deka edna Makedonka ostanala ovekove~ena kako glaven junak vo edna od dramite na najpoznatiot svetski dramaturg, isto kako {to ostanal ovekove~en i makedonskiot grad Filipi vo dve negovi drami.

No, toa ne e s# koga e vo pra{awe zastapenosta na Makedonija i Makedoncite vo delata na [ekspir. Na{ata zemja i na{iot narod se spomnati u{te vo dve negovi drami.

Vo vtorata scena od vtoriot ~in na dramata "Perikle, princot od Tir" se spomenuva "Princot od Makedonija" (A prince of Macedon), koj do{ol da se pretstavi pred kralot na Tir. Ovaa drama bila napi{ana okolu 1608 godina i taa pretstavuva tragikomedija vo pet ~ina, koja se odnesuva na razdelbata na izvesniot Perikle so svoite sakani `ena i }erka so koi, na krajot, povtorno se spojuva.

(Prodol`uva)