Makedonsko-gr~ka sredba vo Wujork

Na ~etvrti oktomvri vo sedi{teto na ON vo Wujok po ~etirimese~na pauza se odr`a sredba me|u makedonskiot i gr~kiot ambasador, Ivan To{evski i Elias Gunaris, posvetena na razlikite okolu imeto na Republika Makedonija.

Od Ministerstvoto za nadvore{ni raboti oficijalno se doznava deka na makedonsko-gr~kite razgovori dvajcata ambasadori razmenile mislewa okolu ovoj problem, a prisustvuval i specijalniot pratenik na Anan, posrednikot Metju Nimic.

Pravata na Makedoncite vo Bugarija

Pretsedatelot na OMO "Ilinden", Jordan Kostadinov Ivanov, zadovolen {to Evropskiot sud ispravil edna golema nepravda, vo izjavata za "Nova Makedonija", re~e deka ostvaruvaweto na pravata na makedonskoto malcinstvo, za Sofija mo`e da bide samo bogatstvo na evropskata demokratska scena. "Samite Makedonci vo Bugarija, organizirani vo OMO 'Ilinden' i vo drugi organizacii, tvrdime deka ne sme ni{to drugo osven Makedonci i lojalni gra|ani na Bugarija i nikoj nema pravo da go negira na{eto postoewe i da ni zabranuva da se organizirame vrz osnova na na{ite makedonski nacionalni ~uvstva", dodade Kostadinov.

Toj potvrdi deka dokumentite za najnovoto barawe za registracija na OMO "Ilinden" vo bugarskiot registar se podgotveni i }e bidat podneseni vedna{ po dobivaweto na oficijalnata presuda od Sudot vo Strazbur.

Panihida za Bugarinot

Vo crkvata "Sveti Dimitrija" vo Skopje, vo prisustvo na prodol`uva~ite na deloto na Van~o Mihajlov, se odr`a panihida po povod 67-godi{ninata od smrtta na Vlado ^ernozemski.

Makedonskata javnost imeto na ^ernozemski go povrzuva so atentatot na jugoslovenskiot kral Aleksandar vo Marsej vo 1934 godina. Me|utoa toj bil najverniot izvr{itel na najkrvavite dela na Mihajlov i bil izvr{itel na egzekucijata na makedonskiot revolucioner Dimo Haxi Dimov.

Golema vreva okolu imeto i zna~eweto za makedonskoto delo na ^ernozemski se krena po minatogodi{nata panihida, koga sve{tenikot {to ja izvr{il slu`bata, vo istata crkva odr`al politi~ki govor veli~ej}i go navodno golemo delo za makedonskata kauza na atentatorot od Marsej.

Po toj povod reagira{e poznatiot istori~ar, akademik d-r Bla`e Ristovski, koj se sprotivstavi na odr`uvawe na parastosi na lu|e bliski do Van~o Mihajlov i Todor Aleksandrov. Spored nego, nema nikakvo pokritie ubeicot na Haxi Dimov da se izedna~uva so borcite za makedonskata nacionalna kauza.

Koj go zagaduva Vardar?

Vasilis Vasilotis, ekspert na programata FARE, na Forumot za biznismeni {to se odr`a vo Kuku{ re~e deka do krajot na godinava }e bidat zavr{eni preostanatite 3,3 kilometri od patot Demir Kapija-Negotino, a slednata godina }e se realizira delnicata Gevgelija-Udovo i Udovo-Demir Kapija. Vo ramkite na ovaa programa planirana e izgradba na stanici za merewe na zagadenosta na vodata na Vardar. Gr~kata strana najavi u~estvo vo finansiraweto na biolo{ko-tehni~ka stanica za pre~istuvawe na vodata a najavi i tender za izgradba na slobodna trgovska zona vo blizina na Gevgelija.