Avtomobilite na Solana i Paten kamenuvani

Pred zgradata na Sobranieto, na ~etvrti oktomvri grupa od pedesetina revoltirani gra|ani so kamewa mu posakale dobredojde na visokiot pretstavnik za nadvore{na i bezbednosna politika na EU, Havier Solana, i na negovata pridru`ba, na tretata sredba so pretsedatelot Trajkovski. Lu|eto od pridru`bata na Solana i Paten ostanale za~udeni kako nikoj od obezbeduvaweto vo Sobranieto ne gi informiral deka mo`e da se slu~i takvo ne{to.

Zacvrstuvawe na pozicijata na MPC

Blokot makedonski partii i zdru`enija od Tetovo, predlagaat vo site nacrt-amandmani da se upotrebuva odrednicata makedonski narod i malcinstva. Isto taka predlagaat da se zadr`i Preambulata na Ustavot, so korekcija vo nea da bidat spomnati i Srbite.

Vo vrska so upotrebata na jazikot, predlo`eno e drug jazik {to e maj~in na najmalku 20 procenti od gra|anite na Makedonija i negovoto pismo da bide vo slu`bena upotreba, no isklu~ivo utvrdena so zakon. ^lenot 19 od sega{niot Ustav, treba da se zadr`i vo celost, so {to }e se potencira i zacvrstuva pozicijata na MPC.

Univerzitet na Jugoisto~na Evropa

Agencijata na SAD za me|unaroden razvoj (USAID), vo sorabotka so Kancelarijata za univerzitetska sorabotka i razvoj (ALO) go nazna~ija Univerzitetot vo Indijana i Konzorciumot na Indijana za me|unarodni programi (CIP) za u~estvo vo Programata za povrzuvawe na SAD i Makedonija.

Univerzitetot vo Indijana }e dobie grant od tri milioni amerikanski dolari za trigodi{na programa, kako partner na novoformiraniot Univerzitet na Jugoisto~na Evropa (SEEU) vo Tetovo.

SEEU e pove}ejazi~en univerzitet, na koj nastavata }e se izveduva na albanski, angliski i makedonski jazik, a }e se izu~uvaat pravni nauki, biznis, administracija, javna administracija, pedagogija i komunikacii.

Centar za informirawe na gra|anite

Vo Sobranieto na Op{tina Veles, direktorot na Amerikanskata agencija za me|unaroden razvoj (USAID), Stiven Hejns, i gradona~alnikot na Veles, Ace Kocevski, otvorija Centar za informirawe na gra|anite.

Centarot }e dava informacii za lokalni nevladini organizacii (NVO) u~ili{ta, me|unarodni proekti, regionalni saemi i izlo`bi, regionalni edukativni mo`nosti, kako i informacii za razvivaweto na NVO preku Internet. Otvoraweto na ovoj centar pretstavuva ~ekor poblisku do vospostavuvawe na mre`a od centri, koi ne samo {to }e im davaat uslugi na gra|anite, tuku i }e razmenuvaat iskustva i informacii me|u sebe.

Obvrska za odbrana na Makedonija

Sedmata generacija pitomci i pettata generacija slu{ateli na kursot za oficeri i podoficeri za slu`bite na Armijata na Republika Makedonija vo Voenata akademija "General Mihailo Apostoloski" na petti oktomvri dadoa sve~ena obvrska.

Dekanot Stoj~e Leskoski istakna deka so ovoj ~in tie se obvrzale trajno da gi branat slobodata, nezavisnosta i teritorijalniot integritet na Makedonija, a nastavnite programi, izraboteni vo soglasnost so standardite na NATO, }e baraat vlo`uvawegolemi napori za nivno sovladuvawe i uspe{no prezemawe na prvite stare{inski dol`nosti.

Promovirana nova Internet-stranica

Vo prostoriite na Klubot na pratenicite vo Skopje, na 10 oktomvri se odr`a promocija na novata Internet-stranica za zdru`enijata za zemjodelski proizvoditeli na Makedonija.

Promotivnata videoprezentacija na veb-sajtot e organizirana od strana na kancelarijata na GTZ - Agropromocija.

Oficijalnata veb-stranica

www.macedonianfarmers.com

kreirana e vo soglasnost so aktivnostite i sorabotkata me|u proektite MZ[V za poddr{ka na individualnite zemjodelski proizvoditeli, GTZ za poddr{ka na modernizacija na makedonskoto zemjodelstvo i ACDI/VOKA, za poddr{ka na makedonskite zemjodelski zdru`enija.

"Holidej in" dobi svetsko priznanie

Vo konkurencija od 15 novoizgradeni ili ve}e postoe~ki, no kompletno renovirani hoteli, "Holidej in" vo Skopje ja dobi nagradata za najdobar novootvoren hotel od svetskiot sinxir hoteli. Nagradata be{e dodelena na godi{nata konferencija na generalni menaxeri, koja se odr`a na ~etvrti i petti juli vo hotelot "Inter-Kontinental" vo Budimpe{ta.