Provizija od ukrainski helikopteri?!

Sa{ko Staninov, direktor na Agencijata za razvoj i investicii go obvini makedonskiot ambasador vo Ukraina, Vlado Bla`evski, deka za nabavka na ukrainskite helikopteri {to gi koristi ARM zemal provizija. Vo Ambasadata vo Kiev izjavija deka za takvi raboti treba da odgovori Ministerstvoto za nadvore{ni raboti koe e nadle`no za makedonskata diplomatija.

"Ne barajte od mene da vi otkrivam koj zemal provizii. Imate pretsedatel koj e vrhoven komandant i odlu~uva za odbranata. Imate premier koj odlu~uva kako }e se tro{at parite i imate minister za odbrana, za ~ie ministerstvo se nabaveni helikopterite. Pra{ajte gi niv", izjavi ministerkata Ilinka Mitreva.

Izboren marketing

Portparolot na t.n. ONA koj neodamna objavi samoraspu{tawe, informaciite deka pripadnicite na t.n. ONA politi~ki }e se aktiviraat vo NDP na Kastriot Haxirexa gi okvalifikuva kako politi~ki marketing.

"Takvite najavi ne se vistiniti. Nie s# u{te ne sme re{ile dali }e se slu~i i kakov bi mo`el da bide idniot politi~ki anga`man na pripadnicite na ONA. Takvite glasini se samo izboren marketing na NDP", izjavi [pati, dodavaj}i: "Ne samo NDP, tuku i DPA i PDP se obiduvaat da pravat politi~ki markiting deka se borele vo redovite na ONA. Na{ite pripadnici ne do{le tuka kako partiski ~lenovi, tuku kako borci za demokratski prava na Albancite vo Makedonija".

NATO nema simpatii kon ONA

Portparolot na NATO, Mark Lejti, izjavi deka "NATO nikoga{ nemal simpatii kon ONA i po barawe na makedonskata Vlada moravme da se spravime so niv. Ako povtorno se slu~i ekstremistite da se fatat za oru`je, mnogu lo{o }e si pominat".

Vo vrska so kidnapiranite lica, Lejti re~e deka od Me|unarodniot crven krst imaat informacija za 12 is~eznati Makedonci i pet Albanci. Tie ne gi narekuvaat kidnapirani tuku is~eznati, bidej}i ne znaat kakva e nivnata sudbina.

Skandalozna tribina vo Tetovo

Tribinata za Ramkovniot dogovor koja na prvi oktomvri se odr`a vo Tetovo dobi elementi na skandal, a za toa se pogri`ija liderite na Narodnata demokratska patija. Tribinata ja organizira{e vesnikot na albanski jazik "Epoha", a bea pokaneti pove}e gosti, me|u koi i parlamentarci.

Mahi Nesimi od PDP re~e: "Albancite se borat za nacionalni, a ne za ~ovekovi prava. Za ~ovekovite prava }e se borime zaedno so Makedoncite.

Nastojuvawata odrednicata 'makedonski narod' da ostane vo Preambulata, }e bidat mnogu {tetni ako vo nea ne se navede i odrednicata albanski narod", dodade Nesimi.

"Poskocite" od Prilep reketari

"So iznuduvawe reket od nekolku prilepski pretprijatija od strana na t.n. ''Poskoci' izvr{ena e klasi~na zloupotreba na ovlastuvawata na rezervniot policiski sostav, izvr{eno e kriminalno delo", istakna ministerot za vnatre{ni raboti, Qube Bo{kovski, za vreme na posetata na SVR Prilep. Spored nego ~lenovite na "Poskok" bile rezervisti na MVR koi iznuduvale pari od Tutunskiot kombinat, Mermerniot kombinat, "@ito Prilep", "Vitaminka" i drugi firmi od pozicija na sila.

[est godini od atentatot vrz Gligorov

Na treti oktomvri navr{uvaat {est godini od atentatot na prviot pretsedatel na Makedonija, Kiro Gligorov, koj go nare~e "lo{ jubilej {to ne treba da se odbele`uva".

Na ovoj den 1995 godina vo podmetnat eksploziv vo parkirano vozilo pred hotelot "Bristol" zaginaa dve lica, a pretsedatelot Gligorov, nekolku drugi lica od negovata pridru`ba i slu~ajni minuva~i se zdobija so pote{ki ili polesni povredi.

Odobreni sredstva za Mileniumskiot krst

Vladata na Republika Makedonija na sednicata odr`ana na vtori oktomvri donese odluka za obezbeduvawe sredstva za finansirawe na izgradbata na Mileniumskiot krst na Vodno. Iznosot na sredstvata e 73.531.000 denari. Proektot na Mileniumskiot krst vo ~est na 2000-godi{ninata od ra|aweto na Isus Hristos go izrabotija arhitektite Jovan Stefanovski-@an i Oliver Petroski.

Malverzacii so humanitarnata pomo{

Koordinativnoto telo za spravuvawe so krizi na mesnite zaednici na selata Belovi{te, Vratnica, Roga~evo i Staro Selo go obvinuva gradona~alnikot na tetovskata Op{tina Vratnica, Toni Kocevski, deka pravi malverzacii so humanitarnata pomo{ i oti ja deli na rodnini, prijateli i po partiska osnova.

Gradona~alnikot Kocevski gi otfrla obvinuvawata na pretstavnicite na MZ i tvrdi deka tie se tendenciozni i nevistiniti.