Teroristite na t.n. ONA formiraat partija

Neoficijalno se doznava deka rakovodstvoto na t.n. ONA intenzivno raboti na formirawe politi~ka partija, koja }e zeme u~estvo na slednite parlamentarni izbori. Politi~kata "elita" na t.n. ONA ve}e odr`ala osnova~ko sobranie na partijata, odreduvaj}i svoi kandidati vo nekolku gradovi vo Makedonija. Partijata s# u{te nema ime, no toa ne pretstavuva pre~ka za zasileni podgotovki za gradewe partiska infrastruktura.

Edinstven problem na novata partija e "partiskiot status" na Ali Ahmeti. ^elnicite na t.n. ONA se podeleni po pra{aweto dali Ahmeti treba da zastane na ~elo na novata partija ili da premine vo redovite na DPA.

Stop na terorizmot

Na 23 septemvri Svetskiot makedonski kongres go odr`a 12. generalno sobranie, zaedno so Koordinativnoto telo na nasilno proteranoto makedonsko i drugo civilno naselenie od kriznite regioni. Sobranieto po~na so obra}aweto na pretsedatelot na SMK, Todor Petrov, koj pro~ita referat na tema "Stop na terorizmot".

Potpretsedatelot na SMK, Ace Dimovski, ja pro~ita Rezolucijata za osuda na teroristi~kite napadi vrz SAD vo koja se bara da se preispita odnosot na SAD, NATO, OON i na EU kon albanskite teroristi vo Makedonija i na Balkanot, potenciraj}i deka "ne se vodi vojna pome|u Makedoncite i Albancite, tuku vojna protiv albanskata mafija koja gi zloupotrebuva ~ovekovite prava".

100 dolari za voen rizik

Od minatata nedela patnicite koi od Skopje so avioni na stranskite aviokompanii patuvaat kon Atina, Budimpe{ta i Belgrad pla}aat dopolnitelna taksa za voen rizik i do 100 dolari. Spored svetskite osiguritelni kompanii, Makedonija e nesigurno podra~je.

Trite stranski aviokompanii "Malev", "Olimpik ervejs" i Jugoslovenskata aviokompanija ja vovedoa taksata otkako nekolku stranski osiguritelni kompanii, vedna{ po napadite vo SAD, izdadoa novi spisoci za rizi~ni aerodromi vo svetot na koj se nao|a i skopskiot.

Bugarski avtomobili vo Bitola

Na 21 septemvri vo Sektorot za vnatre{ni raboti vo Bitola bile privedeni 11 gra|ani za koi se utvrdilo deka se del od kriminalen sinxir za {verc so avtomobili od stranstvo. Trojca od niv se pritvoreni, bidej}i bile klu~nata trojka koja od Bugarija nabavuvala registarski tabli~ki i soobra}ajni dokumenti, {to potoa vo Makedonija bile "prika~uvani" za avtomobilite vneseni od zapadni zemji.

Vo Bitola, neoficijalno se smeta deka po ulicite se vozat okolu 3.000 avtomobili so bugarska registracija.

Demoliran predavatelot na [apka

Javnoto pretprijatie "Makedonska radiodifuzija" soop{ti deka na objektot na RTV na Popova [apka, albanskite teroristi napravile {teta vo iznos od okolu 600.000 germanski marki. Stru~niot tim konstatiral deka ukraden e pogolem del od emisiskite uredi i uredite za vrski na "Makedonska radiodifuzija", na ESM, AMSM, ARM, ATP "Polet" i drugi. Ukraden e i celokupniot inventar na objektot, agregatskite napojuvawa, a demolirani se i radioteleviziskite predavateli na MRTV, kako i na pove}e radiostanici.

100 najzagrozeni spomenici vo svetot

Makedonskata karpesta umetnost od strana na Fondot za svetsko kulturno nasledstvo proglasena e za eden od 100-te najzagrozeni spomenici na kulturata na na{ata planeta.

Eksperti na Fondot najavija doa|awe vo Makedonija za da se zapoznaat so bogatoto kulturno nasledstvo od ovoj vid i merkite {to Makedonskiot centar gi prezema za dokumentirawe i za{tita na karpestata umetnost.

Novi pratenici od koalicijata "ZA"

Kandidatite na koalicijata "ZA", Magdalena Antova-Velevska i Jani Makraduli, se novite pratenici vo Sobranieto na Makedonija.

Neoficijalno, Magdalena Antova-Velevska vo izbornata edinica 73 dobila 1.079, a Jani Makraduli vo 74 dobil 2.086 glasovi, dodeka konkurentite Emilija Avram~eva i \or|e Majranovi} od Ligata za demokratija dobile 380, odnosno 957 glasovi. Dvete mesta se od skopskata Op{tina Centar.