Vojna protiv terorizmot

Premierite na Bugarija i Makedonija, Qub~o Georgievski i Simeon Vtori, na sredbata vo Sofija konstatiraa deka terorizmot im se zakanuva na site balkanski dr`avi i zatoa potrebno e zaedni~ko sprotivstavuvawe.

"Makedonija be{e `rtva na terorizmot. Svetskite politi~ari sega go povtoruvaat ona za {to nie zboruvavme vo izminatite osum meseci. Toa deka nema dobar ili lo{, golem ili mal terorizam ili onoj {to treba mol~e{kum da bide odobruvan. Vojnata protiv teroristi~kata internacionala mora da bide globalna", izjavi premierot Georgievski i povtori deka vrz Makedonija bila izvr{ena klasi~na teroristi~ka agresija od Kosovo.

Muxahedinite podgotveni za napad

Dobro obu~eni muxahedinski grupi se podgotveni da napadnat amerikanski objekti vo regionov, ako SAD go napadnat Avganistan. Del od niv se i vo regionot na Debar i na Kosovo i podgotveni se da gi napadnat amerikanskite bazi "Ejblsentri" vo Petrovec i "Bondstil" na Kosovo. Anonimni izvori velat deka zakanata do{la od komandant Brada, eden od klu~nite lu|e vo sorabotkata pome|u OVK i t.n. ONA. Toj e spojkata pome|u muxahedinskata grupa od okolu 300 borci koi podolgo vreme se nao|aat vo okolinata na Debar i muxahedini stacionirani na Kosovo.

Po teroristi~kiot napad na Svetskiot trgovski centar vo Wujork i osnovanoto somnevawe deka napadot e delo na Osama bin Laden, stranskite razuznava~i koi dejstvuvaat vo Makedonija poka`aa zgolemen interes za porane{nite izve{tai na doma{nite razuznava~i za mo`nata vrska na Bin Laden za slu~uvawata na Balkanot.

Izbori na Kosovo

Me|unarodnata organizacija za migracii (IOM) i Ministerstvoto za pravda na Makedonija, na odr`anata pres-konferencija informira{e za tekot i rezultatite od javnata informativna kampawa za pretstojnite op{ti izbori vo Kosovo, zaka`ani za 17.11. ovaa godina.

Portparolot na Ministerstvoto za pravda, Mirjana Ilieva, istakna deka kampawata e po~nata na 30.7.2001 g. i se vodi vrz osnova na potpi{an Memorandum za razbirawe pome|u Vladata na Makedonija i IOM. "Registracijata }e zavr{i na 22.9. godinava vo 18 ~asot, a kompletiraweto na dokumentite }e se vr{i me|u 22.9. i 17.10. godinava", dodade Ilieva.

Daiva Vilkelite, [efot na IOM-OKV, re~e deka registracijata vo Makedonija se vr{i so kombinirani metodi, po po{ta i li~no, {to zna~i deka onie lica od Kosovo koi prestojuvaat vo na{ata zemja, a sakaat da se registriraat, mo`at da se obratat vo kancelarijata na IOM-OKV vo Skopje.

Pustec dobi svoja biblioteka

Nikola Kostovski, pretstavnik na klubot "Krinas" od Skopje, & podari 1.800 knigi na gimnazijata vo Pustec, Mala Prespa.

"Ovoj dar e od neprocenlivo zna~ewe, osobeno za mladata populacija, za da go za~uva makedonskiot jazik i da ne ja zaboravi makedonskata istorija i kultura, istakna direktorot na gimnazijata Trajan Vangelovski pri primaweto na donacijata.

So ovaa donacija od pove}e makedonski izdava~i formirana e gimnaziska biblioteka koja }e bide otvorena dva pati nedelno.

Odlo`eno gostuvaweto vo Grcija

Teatarot "Skrb i uteha" poradi dolgata procedura za dobivawe vizi i specijalna dozvola za igrawe vo Ksino nero (Ek{isu,Gorno Vrbeni, Egejska Makedonija) nema da mo`e da zamine na gostuvaweto zaka`ano za 21.9.2001 godina.

Gostuvaweto }e bide realizirano vo tekot na mesec oktomvri. Teatarot "Skrb i uteha" isprati pisma i do ministerot za kultura na Grcija, Evangelos Venizelos, i do ministerot za nadvore{ni raboti, Jorgos Papandreu, so `elba uspe{no da zavr{i slobodnata kulturna razmena pome|u dvete zemji.