FORUM

RUDOLF [ARPING I DR@AVNIOT TURIZAM

Goce Durtanoski

  • Za razvojot na demokratijata kaj nas i, pred s#, za razvojot na politi~kite lideri i funkcioneri potrebno e da se znae deka edna dr`avna funkcija ili ministeruvawe pretstavuva sluguvawe na narodot i zastapuvawe na negovite interesi. Toa e preduslov ili prva stapka vo gradeweto na sekoj politi~ar ili lice vo dr`avnata administracija koi sakaat od Makedonija da napravat (da ja pozajmam parolata na "nade`nata" Koalicijata za promeni) "dr`ava me|u dr`avi, nacija me|u nacii".

Od minatata nedela glavna tema vo germanskiot Bundestag be{e situacijata vo Republika Makedonija i u~estvoto na germanskite vojnici vo silite na Severnoatlantskata alijansa vo t.n. sobirawe na oru`jeto od albanskite teroristi vo na{ata dr`ava.

Iako germanskiot Parlament ima{e dolga diskusija okolu u~estvoto vo ovaa akcija koja be{e okarakterizirana i kako mo{ne rizi~na, sepak re{i da "go doigra" oroto koe go zaigraa u{te pred dve godini na Kosovo.

Skandalot pak {to ovaa nedela se slu~i vo Germanija e godi{niot odmor na ministerot za odbrana, Rudolf [arping, koj go pominuva{e vo Palma de Majorka.

Na denot na ispra}aweto na prvite germanski vojnici vo Makedonija, normalno, ministerot za odbrana treba{e da bide so niv za prikaznata da bide {to povistinita deka si imame rabota so evropski politi~ari koi, za razlika od na{ite, barem se ubedlivo ~esni.

Ministerot [arping pora~al avion (na dr`avna smetka) da dojde da go zeme od Palma de Majorka i so pauza od eden den vo Berlin, utredenta, da go nosi za Skopje. No}ta pred patuvaweto za Skopje, ministerot [arping se predomislil (posakal da bide kraj negovata sopruga) i napravil patuvawe od Berlin za Skopje, ama preku Palma de Majorka.

Ovaa postapka na ministerot [arping ja potrese germanskata javnost so {to slede{e negova osuda, pa duri i barawe za neotpovikliva ostavka.

Kolku za potsetuvawe, dr`avniot turizam vo Germanija go iznese na videlina porane{niot prv spiker na germanskiot Bundestag, g-|a Rita Zismut, koja stana popoznata po nejzinite privatni patuvawa na dr`avna smetka, vo poseta na nejzinata }erka koja toga{ studira{e vo [vajcarija. Germanskiot Parlament, po skandalot so Zismut, donese ograni~uvawa vo koristeweto na specijalnite vladini letala na koi "se sopna" i ministerot za odbrana [arping.

Dodeka go pi{uvam ova germanskata javnost s# u{te bara neotpovikliva ostavka na ministerot [arping.

Kolku za sporedba, vo Makedonija dr`avniot turizam e poznata rabota, a svojata kulminacija ja dostigna za vreme na ministeruvaweto na toga{niot minister za nadvore{ni raboti na "PJ"RM, g. Stevo Crvenkovski, koj pove}e od dvaeset pati godi{no patuva{e na dr`avna smetka vo Wujork za da pregovara za razlikite (dokolku gi ima{e) okolu imeto na dr`avata Makedonija. Gospodinot Crvenkovski, za razvoj na dr`avniot turizam, stana duri i ambasador vo Obedinetoto Kralstvo.

Gr~kata strana pri pregovorite ne go ispra}a{e svojot minister za nadvore{ni raboti, tuku toa go prave{e preku svojot ambasador vo SAD, g. Zaharahis.

Takvi primeri na na{ata politi~ka scena ima mnogu poradi neiz`iveanosta na na{iot politi~ki kadar koj svoite mlade{ki soni{ta gi ostvaruva preku funkciite vo dr`avata i na dr`avna smetka koristi priliki za da patuva.

Za razvoj na demokratijata kaj nas i, pred s#, za razvojot na politi~kite lideri i funkcioneri potrebno e da se znae deka edna dr`avna funkcija ili ministeruvawe pretstavuva sluguvawe na narodot i zastapuvawe na negovite interesi. Toa e preduslov ili prva stapka vo gradeweto na sekoj politi~ar ili lice vo dr`avnata administracija koi sakaat od Makedonija da napravat (da ja pozajmam parolata na "nade`nata" Koalicijata za promeni) "dr`ava me|u dr`avi, nacija me|u nacii".