Merki na doverba za Makedoncite i Albancite

Specijalniot pratenik na EU za Makedonija, Fransoa Leotar, vo intervjuto za germanskiot dneven vesnik "Tages{pigel" izjavi: "NATO ne doa|a vo Makedonija za da vojuva. Edna od zada~ite na me|unarodnata zaednica, koja tamu e anga`irana, }e bide vra}awe na doverbata pome|u Makedoncite i pripadnicite na albanskoto malcinstvo".

Leotar naglasuva deka od isklu~itelna va`nost e po sobiraweto na oru`jeto od albanskite ekstremisti, {to e glavna zada~a na me|unarodnite sili, "na makedonskata Vlada i na Albancite da im se predlo`at merki na doverba". "Me|u vakvite merki", precizira Fransoa Leotar e i "prisustvoto na nabquduva~ite na OBSE i na EU".

Skrien golem del od oru`jeto

Vrz osnova na iskustvoto od Kosovo, porane{niot specijalen pratenik na Obedinetite nacii za ~ovekovi prava vo Jugoslavija, Jir`i Dinstbir, pretpostavuva deka "teroristite }e go predadat samo ona {to sakaat" i oti "najgolem del od oru`jeto tie ve}e go skrile".

Spored nego situacijata e opasna zatoa {to albanskite teroristi smetaat deka NATO }e im pomogne taka {to }e ostanat gospodari vo oblastite {to sega gi kontroliraat.

"Ako s# se odigra kako na Kosovo, toa }e bide neverojatna blama`a za NATO i za celata me|unarodna zaednica", dodade Dinstbir.

Kompromis ili sorabotka so mafijata?

Mirot vo Makedonija i vo drugite balkanski dr`avi zavisi od toa dali etni~kite albanski sili vo Makedonija, koi pobedija, }e znaat koga da prestanat. Vo sprotivno, mo`na e u{te edna vojna. Me|utoa, da se otka`e{ koga si vo prednost, e ~in {to retko se slu~uva osobeno vo situacii koga etni~kite ~uvstva i revolt se tolku intenzivni kako {to e slu~ajot vo Makedonija. Albanskata pobeda prvi~no be{e lansirana od dijasporata, od [vajcarija, Germanija i SAD. Ovaa pobeda pretstavuva kompromis pome|u dolgogodi{nata sorabotka so albanskata mafija, ivr{itel na site vidovi valkani dogovori vo vojnata {to go raspar~i Balkanot: trgovija so belo robje, {verc so droga, cigari, ukradeni avtomobili, oru`je, begalci i nelegalni imigranti, pi{uva vesnikot "Herald tribune".

Rugova ne e optimist

Ibrahim Rugova, voda~ot na kosovskite Albanci, oceni deka operacijata "Neophodna `etva" na NATO vo Makedonija e mnogu va`na, no oti taa najverojatno nema da uspee.

"Operacijata 'Neophodna `etva' mo`e da bide mnogu polezna i za Kosovo, bidej}i voda~ite na albanskite gerilci se obedineti. No, pome|u ekstremistite ima nekontrolirani grupi i zatoa oru`jeto i ponatamu }e pristignuva do niv preku kanalite vo Hrvatska, Crna Gora i Albanija", izjavi Rugova za italijanskiot vesnik "Padanija".

Misterioznosta na ANA

Pri{tinskiot vesnik "Zeri" ja prenesuva izjavata na voda~ot na t.n. ANA, Alban Hoxa, koj demantira deka e povrzan so porane{niot komandant na OVK, Ramu{ Haradinaj. Vo vesnikot se naveduva deka i po 11 izdadeni soop{tenija vo koi t.n. ANA ja prezema odgovornosta za krvavite napadi vo Quboten i kaj Grup~in, kako i za ubistvoto na dvajca srpski policajci kaj Muhovac, novata albanska organizacija s# u{te e obviena so misterija.

Vo vesnikot se naveduva deka Ku{trim Dukan|ini gi obvinuva Ha{im Ta~i, Ramu{ Haradinaj i Ali Ahmeti deka se predavnici na albanskiot narod, bidej}i gi prifatile re{enijata na me|unarodnata zaednica za Kosovo i ohridskiot Ramkoven dogovor. "Tie se otka`aa od idejata za nacionalno obedinuvawe na Albancite", veli Dukan|ini.

KFOR uapsi 96 teroristi

Portparolot na amerikanskite sili, Rendi Martin soop{ti deka amerikanskite vojnici vo sostavot na KFOR minatata nedela uapsile 96 albanski teroristi koi od Makedonija ilegalno preminale na teritorijata na Kosovo. Uapsenite teroristi se prefrleni vo amerikanskata voena baza "Bondstil" za ponatamo{na istraga.