S# pogolem broj raseleni lica

Vo Crveniot krst na Republika Makedonija od podra~jata na Skopska Crna Gora, od kumanovskite sela, Tetovo i Tetovsko i od skopskoto selo Ara~inovo do 28 avgust registrirani se 71.514 raseleni lica. Od niv vo semejstva se smesteni 67.657, a vo centrite niz Makedonija smesteni se 3.857 lica. Crveniot krst na Makedonija kontinuirano deli humanitarna pomo{ za vnatre{no raselenite lica preku op{tinskite organizacii na Crveniot krst. Pomo{ta ja obezbeduva Me|unarodniot komitet na Crveniot krst.

Begalcite ostanuvaat vo domovite

Studentskiot sojuz ja poddr`a Odlukata na Vladata raselenite lica od kriznite podra~ja da ostanat smesteni vo studentskite kapaciteti, s# dodeka ne se sozdadat uslovi za nivno bezbedno vra}awe vo domovite.

Dejan Pavleski, liderot na studentite, dade neoficijalen predlog studentite od vnatre{nosta da se smestuvaat vo semejstva. Toj istakna deka Sojuzot e vo postojani kontakti so ministerstvata za obrazovanie i za finansii i od niv bara da se obezbedat drugi objekti za smetuvawe na studentite najdocna do prvi septemvri.

Spored Odlukata na Vladata, Ministerstvoto za obrazovanie bi trebalo da plati 55 otsto od iznosot {to studentite bi go pla}ale za privatno smestuvawe, a ostatokot od tro{ocite studentite da si gi platat sami.

Drug kandidat za resorot pravda

Premierot Qub~o Georgievski soop{ti deka nema da se otka`e od baraweto za razre{uvawe na ministerot Ixet Memeti i ja povika PDP da predlo`i drug kandidat za resorot pravda. Toj demantira{e deka osomni~eniot terorist Semi Hebibi svoevremeno bil uapsen, a potoa pu{ten naglasuvaj}i oti ne mo`e da se pravi sporedba so slu~ajot "Fazli Veliu", bidej}i za nego se dozna deset dena otkako zavr{i rokot za ekstradicija.

Interpelacija na ministerot za zdravstvo

Ministerot za zdravstvo, Petar Milo{evski, neodamna razre{i direktori na nekolku skopski kliniki, kako i na medicinski centri niz zemjava.

26 pratenici, me|u koi najmnogu od VMRO-DPMNE, baraat interpelacija od ministerot za zdravstvo, najverojatno zaradi toa {to golem broj od razre{enite direktori bile kadrovsko re{enie na VMRO-DPMNE. Interpelacijata na ministerot Milo{evski e na dneven red na sednicata na Sobranieto na {esti septemvri.

Germanija ponudi 30 milioni evra

Na 27 avgust, ministerkata za nadvore{ni raboti, Ilinka Mitreva, ima{e sredba so dr`aveniot sekretar vo germanskata Vlada, Kristof Cepel, koj e i pretsedava~ na Odborot za evropski pra{awa na Bundestagot.

Rezultatot od rabotnata poseta e potrebata od itna ekonomska pomo{ za ubla`uvawe na posledicite od krizata vo Makedonija koja bi bila nadvor od najavenata donatorska konferencija. Od germanska strana ve}e se ponudeni 30 milioni evra.

Na sredbata vo Berlin, Cepel go prenel stavot na germanskata Vlada za celosna poddr{ka na suverenitetot i teritorijalniot integritet na Makedonija.

Zagri`enost kaj "Obedinetite Makedonci" vo Kanada

Organizacijata "Obedineti Makedonci" od Kanada upati otvoreno pismo do oficijalnite ustanovi na vlasta, do site drugi politi~ki i gra|anski ustanovi vo Republika Makedonija i do cela etni~ka Makedonija i iseleni{tvoto. Vo nego tie potenciraat deka Makedoncite vo Republika Makedonija, vo porobenite delovi na Makedonija i vo iseleni{tvoto se krajno zagri`eni za ponatamo{noto opstojuvawe na Republika Makedonija kako unitarna dr`ava na makedonskiot narod i na site malcinstva. Voedno predlagaat platforma za pomakedon~uvawe na Republika Makedonija i opstojuvawe na makedonskata nacija vo Republika Makedonija, na Balkanot i vo svetot.

Izgradbata na Mileniumskiot krst pri kraj

Izgradbata na Mileniumskiot krst na vrvot na Vodno se odviva spored planiranoto i se o~ekuva toj da bide gotov do 27 septemvri za praznikot Krstovden, velat nadle`nite vo Komisijata za verski zaednici.

Mileniumskiot krst ne samo {to }e odbele`i 2000 godini od hristijanstvoto, tuku i "}e gi pretvori Makedonija i Skopje vo svetski prepoznatlivi podnebja".