FORUM

VREME E ZA PETTA MAKEDONSKA REPUBLIKA

Atanas Stojanoski, pravnik od Skopje

Makedonija kako treta centralizirana dr`ava vo svetot po Mesopotamija i Egipet, koga site drugi sega{ni dr`avi bea samo divi plemiwa ili gradovi - dr`avi, a nekoi duri i ne postoeja do pred nekolku stotici godini, se gradela so krv, dr`avnost (kralstvo), diplomatija i ekonomija. So ovie su{tinski elementi se pro{irila i stanala imperija na koja sega site nie so gordost se se}avame.

Se}avaweto na taa imperija, preku Car Samoul (prva borba za nezavisnost), so smisla za dr`avnost na den Ilinden (vtora borba za nezavisnost), makedonskite vostanici na ~elo so hrabrite vojvodi ja sozdadoa Kru{evskata Republika. Za `al i za pamet taa trae{e samo 10 dena, no dade na znaewe deka samo Makedonija i makedonskiot narod, zaedno so pravednite Turci, Vlasi, ~esnite Arnauti i drugite koi `iveeja vo Makedonija, od site drugi narodi na Balkanot, znae{e {to e toa republi~ki na~in na vladeewe.

ASNOM (tretata republika), voden od istite idei za samostojnost i nezavisnost, povtorno ja ostvari vekovnata ideja. Za `al, nezavisnosta na Makedonija, na ~elo so Metodija Andonov - ^ento, trae{e samo dve godini, koga so pomo{ na doma{nite komunisti be{e vlezena kako federalna ~lenka vo toga{na Jugoslavija. Sepak treba da se napomne deka Makedonija toga{ do`ivea golem moderen razvoj.

Pred deset godini Makedonija go do`ivea svoeto zadocneto ~etvrto proglasuvawe nezavisnost.

Zaedno so nade`ta za opstojuvawe na Jugoslovenskata federacija (platformata Izetbegovi}-Gligorov), zadocnetoto barawe za ~lenstvo vo OON i EU, promenata na imeto blagodarenie na svojot toga{en pretsedatel g. Kiro Gligorov i negovite puleni (presedan vo postapkata za priem vo Obedinetite Nacii), polno}na promena na svoeto zname blagodarenie na SDSM i negovite satelit-partii, sveduvawe na makedonskata vojska na nivo na prosta izvidni~ka grupacija, ekonomsko uni{tuvawe, partizirawe na instituciite, proglasuvawe na Ilirida od strana na albanskite pripadnici.

Blagodarenie na sega{niot minister za finansii dobivme kakva-takva doma{na ekonomija, a VMRO–DPMNE pridonese so douni{tuvawe na doverbata vo sistemot na istituciite so nivna partizacija (samite rekoa: "ne mo`e da se raboti bez svoi lu|e" i "ne napravivme ni{to {to SDSM ne go napravil prethodno"), {uruvawe so Albancite do stepen na fakti~ko otstapuvawe na teritorijalniot suverenitet na severozapadniot del na Makedonija, za potoa istite da zemat mo`nost da krenat oru`je v raka za i formalno da vospostavat sopstvena kontrola (do nekade im uspea). Sepak da im zablagodarime na VMRO-DPMNE i "Koalicijata za promeni" {to uspeaja da go potpi{at Dogovorot za stabilizicija i asocijacija so EU. Prv ~ekor napred kon EU.

Na nitu edna partija ne & dr`e{e da go donese vekovniot zemski Grb na Makedonija i pokraj nekolkute nastojuvawa.

Nakratko, se rabote{e Makedonija da dobie skoro nikakov izgled da opstane kako dr`ava i toa vo mirnovremenski uslovi, a kamo li vo voeni uslovi. Me|utoa, dojde nekoj da n# potseti deka dr`ava bez krv ne se gradi. Takvo ne{to ne se slu~ilo vo celata svetska istorija i nema da se slu~i.

Oficijalno, so Mirovniot dogovor od 13 avgust 2001 godina se potpi{a kapitulacija vo uslovi na okupacija na del od makedonskata zemja, so preku {eeset zaginati pripadnici na bezbednosnite sili od zaseda, voena invazija od Protektorat na OON (Kosovo) bez proglasuvawe voena sostojba, so zadocneta voena akcija. Denes gi slu{ame izjavite na ~elnicite na prateni~kite grupi na SDSM i VMRO – DPMNE kade SDSM najavuva celosna partiska poddr{ka na kapitulacijata, a VMRO se misli {to da pravi. Kakva ironija. Mislam deka od glasnogovornikot na Vladata be{e potencirano deka na istiot datum vo 1913 godina be{e potpi{an i Bukure{kiot dogovor.

Strav mi e da pomislam deka istoto }e se slu~i i denes, bidej}i pove}e od sigurno e deka vojnicite na NATO nema da mo`at da go soberat celoto oru`je od albanskite teroristi, a u{te posigurno e deka albanskite teroristi nema da go predadat oru`jeto, kako {to i samite rekoa: "Ne go zedovme za da go predademe". So takvata situacija ONA }e se prekrsti vo ANA, ako ve}e ne go napravila toa, vojnicite na NATO trajno }e ostanat vo Makedonija i so toa fakti~ki }e se zacrtaat liniite za razgrani~uvawe.

Gledaj}i go licemerieto i impotentnosta na NATO, EU i sekoga{ dvojnata uloga na Amerika, Makedonija, ako saka da si go za~uva integritetot, samostojnosta i nezavisnosta, mora vedna{ da sprovede akcija za ras~istuvawe na celata teritorija od albanskite teroristi bez razlika dali tie se doma{ni, uvezeni ili platenici.

Me|utoa, so vakvite na{i politi~ari toa te{ko }e se slu~i.

Nitu eden politi~ar od celokupnata politi~ka formacija vo Makedonija, na vlast ili nadvor od nea, ne e sposoben da ja ispravi Makedonija na noze. Toa e notoren fakt.

Makedonski narode, ~esni Albanci, Turci, Romi, Srbi, Vlasi, Egiptjani i drugi `iteli na Makedonija koi ja smetaat za dostojno mesto za `iveewe, vreme e da se ~ue na{iot glas.

Narodnata kazna ne smee da gi izbegne politi~arite.

Vreme e za petta makedonska republika.