Znameto od Kutle{ na vrvot na Akropolis

Sotirija Meryanidu od Seres go simnala gr~koto zname od Akropolis i go zamenila so znameto od Kutle{ dodeka iljadnici stranski turisti, me|u koi i Makedonci, krstosuvale po atinskoto kulturno i istorisko svetili{te. Poradi stavaweto i veeweto na makedonskoto sonce od Kutle{ na vrvot na Akropolis, ovaa 51-godi{na Makedonka zavr{ila vo zatvor.

Nastanot vo ekot na gr~koto "kalokeri" pomina bez pogolem odek vo gr~kata javnost, kako i kamenuvaweto na vozilata na makedonskite godi{noodmorci od Bitola vo Paralija. Po nekolkudnevniot molk, gr~kite vesnici gi zabele`aa reagirawata na na{ite godi{noodmorci, no i demantite na oficijalnite gr~ki vlasti.

Taka, solunska "Makedonija" gi prenese izjavite na policijata vo Katerini deka ne znae za nikakvo diveewe po ulicite na Paralija i kamenuvawe na stranski vozila. Takov demant ima{e i od strana na turisti~kata policija, a od kabinetot na gradona~alnikot na Paralija be{e izjaveno deka ne slu{nale za nikakvi kamenuvani vozila.

Ako se zemat predvid prethodno objavenite vesti za diveeweto i priveduvaweto na 120 alkoholizirani mom~iwa vo isto vreme i povtorno vo Paralija, toga{ nasproti oficijalnite demanti stanuva jasno deka kamenuvanite patni~ki vozila so skopska i so druga makedonska registarska tabli~ka voop{to ne bila fantomska. Istovremeno, se nametnuva pra{aweto dali makedonskite godi{noodmorci letovo bea dobredojdeni na pla`ite po dol`inata na severnoegejskoto krajbre`je?

S.O.S za Dojranskoto Ezero!?

Okolu sedumdeset gra|ani od Nov i Star Dojran, minatiot vikend na velosipedi im se pridru`ija na `itelite na ribarskite mesta od Kuku{kata okolina i od Dojrani, koi mirno protestiraa za spas na Ezeroto.

"Protestirame pod mototo 'S.O.S za Dojranskoto Ezero'. Ova e akcija na lokalno nivo i se nadevame na zaedni~ki uspeh", veli Nikola Aj~ev, gradona~alnik na Dojran.

Vo protestot u~estvuvaa `itelite od ribarskite mesta Star i Nov Dojran od Makedonija i Muries, Drosato i Akrita od Grcija, koi se grani~at so Dojransko Ezero. Celta na akcijata e u{te edna{ javno da go svrtat vnimanieto na nadle`nite, za itno prezemawe merki za spas na Ezeroto.

Napad vrz porane{en komandant na OVK

"Na 18 avgust nepoznati lica se obidele da izvr{at atentat vrz polkovnikot Tahir Zemaj, porane{en komandant na OVK vo jugozapadniot del na pokrainata", pi{uva kosovskiot vesnik na albanski jazik "Bota Sot".

Vesnikot objavi deka trojca napa|a~i otvorile ogan vrz voziloto na Tahir Zemaj, na patot nedaleku od Pe}, vo zapadno Kosovo, a potoa izbegale od mestoto na nastanot, pri {to Tahir Zemaj ne e povreden.

Povredeni ~etiri vojnici na KFOR

^etiri vojnici na KFOR bile povredeni pri edna tepa~ka vo kosovskoto etni~ki me{ano selo Suvi Dol.

Tepa~kata po~nala po soobra}ajna nesre}a me|u vozila na Srbin i Albanec. Po sudirot, pogolema grupa Albanci po~nale da frlaat kamewa vrz srpskite ku}i, a Srbite vozvratile. KFOR interveniral za da gi razdvoi dvete strani, pri {to ~etiri vojnici bile povredeni. Za vreme na nemirite bila zapalena i edna ku}a.

Albanija idealna dr`ava za {verc so oru`je

Blerim Haxiaj za Institutot za izvestuvawe od vojna i mir istaknuva deka {vercerite gi menuvaat taktikite za prenos na oru`je do Osloboditelnata nacionalna armija. KFOR se obiduva da gi prese~e kanalite preku koi t.n. ONA se snabduva so oru`je od Kosovo. No, kako {to KFOR stanuva "popameten", taka {vercerite stanuvaat pokreativni. Vo {vercot na oru`je za ONA u~estvuvaat kriminalci od celiot Balkan - Albanci, Bugari, Srbi, Bo{waci, Srbi od Bosna. Kosovo ostanuva glavna linija za snabduvawe na t.n. ONA, no {vercerite sega ne se isklu~ivo etni~ki Albanci, tuku balkanska {vercerska internacionala.

Neodamna, pomali koli~estva oru`je bea zapleneti vo albanskoto pristani{te Dra~. Vo t.n. ONA velat deka Albanija e "idealna dr`ava za {verc so oru`je". Sepak, izvori vo Tirana tvrdat deka premierot Ilir Meta ostro se sprotivstavil na {vercot so oru`je.