INTERVJU

Voislav Zafirovski, pretsedatel na Policiskiot sindikat

VLASTA JA POSRAMOTI POLICIJATA

Razgovaral: Kokan STOJ^EV

  • Nie sme gordi na Kru{evskata Republika koja trae{e duri 10 dena. Denes kriminalci i drug vooru`en ba{ibozuk ve}e {est meseci ima okupirano delovi od suverena Makedonija, koja nekolkupati e pogolema od Kru{evskata Republika. Mo`ete da sfatite kako se ~uvstvuvaat tie. Vo taa smisla smetam deka na{iot dr`aven vrv voop{to ne treba{e da razmisluva za `rtvite, bidej}i nekoga{ ne se vo pra{awe tie, tuku nacionalnata gordost i dostoinstvo na makedonskiot narod, se razbira ako se ima takvo ~uvstvo.

Dodeka politi~kiot i dr`avniot vrv vo Republika Makedonija se karaat pome|u sebe, makedonskiot narod do`ivuva vo sopstvenata dr`ava da bide proteran, izma~uvan, tepan i siluvan. Toa kaj del od proteranite Makedonci sozdava revolt i gnev kon pripadnicite na bezbednosnite sili koi gi ostavija na milost i nemilost na albanskite teroristi.

Na ovaa tema razgovaravme so prviot ~ovek na Policiskiot sindikat, Voislav Zafirovski. Od nego pobaravme odgovor kade mora da se bara vinata za napu{taweto na odredeni policiski punktovi i dali toj veruva deka policajcite imaat borben duh da go porazat neprijatelot-teroristite.

MS: Gospodine Zafirovski, do pojavata na albanskiot terorizam policijata ima{e mirnovremenski zada~i. So vlo{uvaweto na politi~ko-bezbednosnata situacija nivnata uloga se izmeni, odnosno dodeka polititi~arite pregovaraat tie se ~uvstvuvaat kako glineni gulabi. Dali policajcite vo ovoj moment treba da se rakovodat spored situacijata na terenot ili treba da gi po~ituvaat naredbite i da gi koristat svoite prava i mo`nosti {to im se dadeni so zakon i so Ustavot na RM?

ZAFIROVSKI: Vo princip ulogata, zada~ite i pozicijata na policiskite sili e definirana vo Ustavot na Republika Makedonija i so Zakonot za vnatre{ni raboti. Nivna zada~a, pred s#, e za{titata na `ivotot i li~nata sigurnost na gra|anite, nivnite imoti i s# {to e predvideno i utvrdeno so zakon. Ovaa nova situacija policijata ja dovede vo edna mnogu specifi~na pozicija, da vojuva protiv gerilci koi moram da priznam deka se dobro obu~eni i opremeni i go poznavaat terenot. Vo sekoj slu~aj, toa ne e specifi~no za sekojdnevnoto rabotewe na policijata. Taa so decenii nanazad obu~uvana e da se bori protiv kriminalni bandi, da se bori vo urbanite sredini protiv kriminalot i seto ona {to mo`e da go zagrozi `ivotot i imotite na gra|anite. Me|utoa, ova ve}e e ne{to novo. Policijata mnogu brgu se vklopi vo ovoj novonastanat ambient, go prifati na~inot na vojuvawe samo {to ima pre~ka vo ostvaruvawe na svojata zakonska ustavna funkcija, verojatno toa e priodot na politi~kiot i na dr`avniot vrv vo razre{uvaweto na krizata {to e prisutna na dr`avava.

MS: Poradi specifi~nite uslovi, na~inot na rakovodewe so policijata i so bezbednosnite strukturi imame okolu 60-tina zaginati policajci, vojnici i stare{ini. Mo`ebi del od zaginatite se posledica na lo{o prezemenite rakovodni ~ekori ili poradi novite uslovi na vojuvawe so teroristite koi nekoi gi narekuvaat gerilci, banditi itn...!?

ZAFIROVSKI: Najnapred nie treba da razgrani~ime deka vojuvame so teroristi. Toa e "xgan", zbir{tina od kriminalci, ka~aci, toa e ba{ibozuk koj po site ni{ani dobro e vooru`en i obu~en. Nie mo`eme da diskutirame za toa koj gi obu~uva, me|utoa, vojuvame protiv dobro organizirani teroristi~ki grupi. Moram da istaknam deka bezbednosnite strukturi na Republika Makedonija, koga zboruvam za silite mislam i na Armijata i na policijata, poka`aa visok profesionalizam vo izvr{uvaweto na konkretnite dobieni zada~i. Za toa govorat nekolkute sprovedeni voeni akcii vo Tetovsko, Kumanovsko i vo Ara~inovo kade vo neposrednite voeni dejstvija, s# na s#, imavme petmina zaginati lu|e. Seto drugo {to go imame kako zaguba na ~ove~ki `ivoti, rezultat e na podmetnuvawa nagazni mini, dejstvuvawe od zaseda itn. Vo toj kontekst mislam deka ne mo`e da se govori za lo{o rakovodewe, zatoa {to i terorizmot po definicija pretstavuva nenajavena akcija na vooru`eni grupi. Eve, zemete go predvid poslednoto slu~uvawe kaj selo Qubanci, na{iot konvoj vo ednata nasoka pomina, fakti~ki na vra}awe tie naidoa na nagazni mini. Zna~i, tie se postaveni vo kratok vremenski period vo koj nastradaa osum lu|e.

MS: Potencirate deka teroristite koristat podmolni metodi, a po toa se poznati samo profesionalci i platenici. [to poka`a akcijata vo Ara~inovo?

ZAFIROVSKI: Da bidam iskren OVK ili ONA vsu{nost e proizvod na NATO. Tie se nivni vonbra~ni deca koi lo{o gi vospitaa. Koga velam deka tie gi napravija mislam deka dobro gi opremija i gi obu~ija. Toa go govorat iskopanite rovovi vo Tanu{evci, na [ara i vo Ara~inovo. Na~inot na vojuvawe i na dejstvuvawe uka`uva deka vo nivnata obuka sestrano bile vklu~eni lu|e od britanskite, od germanskite sili, no sigurno i od amerikanskite sili. Ona {to se slu~uva{e vo Ara~inovo e sosema druga prikazna. Dlaboko veruvam deka vo Ara~inovo, vo borbenite aktivnosti, od nivna strana ne samo {to bea anga`irani platenici, tuku i instruktori, koi dobro gi poznavaat posebnite metodi na diverzantsko dejstvuvawe. Na toa uka`uvaat mnogu fakti, konkretni slu~uvawa i ostatoci po rovovite i utvrduvawata vo Ara~inovo, otkako teroristite bea povle~eni od strana na silite na NATO. Deka OVK ili t.n. ONA e delo na NATO govori i faktot oti, iako nemaa mandat, silite na Alijansata se nafatija da vlezat i da gi izvle~at teroristite od Ara~inovo. Se pra{uvam kade bea silite na NATO da se anga`iraat okolu re{avaweto na problemot so krizata na vodosnabduvaweto na Kumanovo. Sto iljadi lu|e bez voda za piewe. Tie toga{ bea decidni vo svoeto ka`uvawe, nie nemame mandat i ne se me{ame vo toa. Me|utoa, koga se postavi pra{aweto so Ara~inovo, tie i pokraj toa {to oficijalno nemaa dobieno mandat da vlezat i da gi povle~at teroristite, toa go storija. Dlaboko veruvam deka voenopoliciskite sili koi vojuvaa vo Ara~inovo, bea podgotveni dokraj da ja realiziraat akcijata, po cena na ~ove~ki `rtvi i na golemi materijalni zagubi. Moralot kaj tie lu|e navistina be{e na edno visoko profesionalno nivo. Me|utoa, niv gi posramoti politi~kata odluka. Toa e moe li~no mislewe i ne sakam da bide zemeno kako razmisluvawe ili stav na pretsedatel na Policiskiot sindikat. Ovaa politi~ka odluka gi posramoti bezbednosnite strukturi, bidej}i bea spre~eni da si ja ostvarat ustavnata uloga i svojata patriotska zada~a, da go is~istat seloto od teroristi.

KZK - SOFTVER NA SLU^UVAWATA

MS: Se nao|ame pred realizacija na operacijata "@etva", no kolku {to znaeme takvite akcii vo Kosovo bea neuspe{ni, bidej}i teroristite go predavaa samo staroto oru`je.

ZAFIROVSKI: Li~no bi bil sre}en koga bi do{lo do realizacija na ona {to e dogovoreno, odnosno da se sprovede razoru`uvawe na t.n. ONA. No, skeptik sum, bidej}i silite na KFOR na Kosovo vlegoa so jasna zada~a - da ja razoru`aat OVK. Seto toa izleze deka e farsa, a ne nekakva seriozna akcija koja definitivno donese mir na Kosovo. Naprotiv, pove}e od o~igledno e deka Kosovo e mestoto od kade {to se vr{i agresija vrz Republika Makedonija. Kosovskiot za{titen korpus e softverot na slu~uvawata, toj i odredeni strukturi koi se nao|aat vo KFOR, koi li~no smetam se bez kontrola, logisti~ki gi pomagaat teroristite vo Makedonija. Ova go tvrdam zatoa {to tie ne mo`at da me ubedat deka nivnite dva helikoptera koi sletaa vo [ipkovica, ne nosele vooru`uvawe. Na{ite sili toa go konstatiraa, tie ne mo`at da ne raspoznavaat na{a zemja od kosovska teritorija.

MS: Javnosta za Radu{a ima{e mo`nost da ~ue informacii, no i dezinformacii od rakovodnite strukturi na bezbednosnite sili, odnosno na ARM i MVR. Kakva be{e polo`bata na policajcite?

ZAFIROVSKI: Policiskata stanica vo Radu{a be{e direktno napadnata od lu|e od KZK, koi masovno vleguvaa na na{ata teritorija. No, ona {to me iznenaduva, barem imav mo`nost da go ~ujam od uka`uvawata na neposrednite u~esnici, lu|eto {to vleguvaa od Kosovo vo sebe imaa golem fanatizam, juri{aa kon na{ite pozicii. Koga `ivotite na lu|eto {to bea stacionirani vo stanicata bea dovedeni vo pra{awe, a i opstojuvaweto na tie pozicii, blagodarenie na edna brza akcija na specijalnite edinici, lu|eto bea povle~eni na novi pozicii od kade mo`ea podobro da dejstvuvaat vrz teroristite.

MS: Ne{to sli~na situacija imavme za vreme na vtoriot bran, odnosno egzodusot na Makedoncite od tetovskite sela Le{ok, Tearce, Dobro{te itn... Nekoi policiski punktovi bea nabrzina napu{teni, a odredeni policajci bea ostaveni sami na sebe i so malku municija da se sprotivstavat na albanskite teroristi!?

ZAFIROVSKI: Policijacite moraa da se povle~at, no i dokolku ostanea na tie punktovi nema{e da bide problem {to }e zaginea, tuku po takov otpor bi sledele `estoki reakcii na teroristite vrz naselenieto vo selata. Verojatno toa be{e edna procenka vo koja be{e odlu~eno deka mo`ebi poradi slaboto vooru`uvawe so koe ne mo`e soodvetno da se odgovori podobro e da se povle~eme na novi pozicii i da ovozmo`ime, uslovno ka`ano, naselenieto da ne bide izlo`eno na tortura, maltretirawe i na ne~ove~ko odnesuvawe.

MS: Kako toga{ se ~uvstvuvate koga naselenieto ja obvinuva policijata i bezbednosnite sili deka toa bilo ostaveno na milost i nemilost na teroristite?

ZAFIROVSKI: Mojot stav e deka policijata e izvr{en organ na vlasta. Policijata, kako i armiskite sili, vo vakvi slu~uvawa e pod komanda i taa e dol`na da gi izvr{uva naredbite na politi~kiot vrv na zemjata. Go razbiram revoltot na gra|anite. Toj e naso~en kon neposrednite izvr{iteli koi vo krajna linija, zaradi procenkata, go storija toj ~ekor. No, toj revolt treba da e upaten kon druga strana, ne kon policijata, tuku kon onie koi neposredno gi izdavaa naredbite zatoa {to fakt e deka Pretsedatelot veti oti vo RM nema da se dozvoli etni~ko ~istewe. No, etni~ko ~istewe ni se slu~uva ve}e {est meseci. Sega se nametnuva pra{aweto - dali sme nie slepi, pa gledame ili ne sakame da go vidime toa.

TERORISTI^KI "XGAN"

MS: Analiziraj}i ja sega{nata situacija kakva e doverbata kon policajcite koi postojano se kritikuvani od sopstveniot narod koj gi pla}a, gi finansira i gi obu~uva, a za toa dobivaat i odredeni beneficii?

ZAFIROVSKI: Mislam deka imame mnogu posovesen narod, otkolku {to misli na{iot politi~ki vrv. Na{iot narod e svesen i mnogu e odgovoren. Toj mnogu dobro gi ima oceneto postapkite na policijata i na Armijata. Toa e moe li~no razmisluvawe i ~inam deka policijata kako nikoga{ dosega nemala tolku visok rejting. Ovoj zaklu~ok go izvlekuvam od razgovori so gra|anite, od ona {to doa|a kako informacija. Me|utoa, rejtingot na dr`avniot vrv e mnogu nizok. Kako pretsedatel na Policiskiot sindikat moram da uka`am deka nie sekojdnevno vodime gri`a za na{ite povredeni kolegi koi se nao|aat po bolnicite, na rehabilitacija. No, ona {to prijatno me iznenaduva e duhot. Povredenite mo`at da odat na besplaten odmor vo na{ite odmorali{ta vo Ohrid i vo Krani, no koga }e im go spomeneme toa tie velat deka edvaj ~ekaat da izlezat i da se vratat na borbenite linii. Policajcite mnogu seriozno ja imaat sfateno svojata obvrska da ja za{titat dr`avata, nejziniot suverenitet i integritet.

MS: Gospodine Zafirovski, o~igledno e deka celava situacija nalikuva na narodnata pogovorka "Ribata smrdi od glavata". Ovaa konstatacija ja potkrepuvame so argumentite deka teroristite se obiduvaat te`i{teto na voenite dejstvija da gi prenaso~at kon Gostivar i Debar!?

ZAFIROVSKI: Za `al, mislam deka samoto potpi{uvawe na politi~kiot Ramkoven dogovor ne zna~i ni{to. Toa e samo edna etapa so koja mo`ebi rabotite malku }e se smirat, no nema da gi eliminirame site pre~ki koi vodat do mirot. Svedoci sme deka neodamna se oglasi nova teroristi~ka organizacija t.n. ANA. Toa mnogu nalikuva na slu~ajot - edna firma odi pod ste~aj, sega se formira nova firma, so ista dejnost i prodol`uvame ponatamu da rabotime. Dlaboko sum ubeden deka bez vojni~ka pobeda na crnoko{ulcite, na teroristi~kiot "xgan" koj hara niz Makedonija, mir vo zemjava }e nema. Se la`e sekoj onoj koj razmisluva deka so doa|aweto na NATO, so navodnoto razoru`uvawe rabotite }e se smirat. Mislam deka ne gre{am vo mojata ocenka. Nie sme gordi na Kru{evskata Republika koja trae{e duri 10 dena. Taa stana na{a nacionalna gordost, a denes kriminalci i drug vooru`en ba{ibozuk, ve}e {est meseci ima okupirano delovi od suverena RM, koja e nekolkupati pogolema od Kru{evskata Republika. Mo`ete da sfatite kako se ~uvstvuvaat tie. Smetam deka na{iot dr`aven vrv voop{to ne treba{e da razmisluva za `rtvite, zatoa {to ponekoga{ ne se vo pra{awe tie, tuku vo pra{awe e nacionalnata gordost i dostoinstvo na makedonskiot narod, se razbira ako se ima takvo ~uvstvo.


Veruvam deka voenopoliciskite sili koi vojuvaa vo Ara~inovo, bea podgotveni dokraj da ja realiziraat akcijata, makar i po cena na ~ove~ki `rtvi i na golemi materijalni zagubi. Moralot kaj tie lu|e navistina be{e na edno visoko profesionalno nivo. Me|utoa, niv gi posramoti politi~kata odluka. Toa e moe li~no mislewe i ne sakam da bide zemeno kako razmisluvawe ili stav na pretsedatel na Policiskiot sindikat. Ovaa politi~ka odluka gi posramoti bezbednosnite strukturi, bidej}i bea spre~eni da si ja ostvarat ustavnata uloga i svojata patriotska zada~a, da go is~istat seloto od teroristi.


Samoto potpi{uvawe na politi~kiot Ramkoven dogovor ne zna~i ni{to. Toa e samo edna etapa so koja mo`ebi rabotite malku }e se smirat, no nema da gi eliminirame site pre~ki koi vodat do mirot. Svedoci sme deka neodamna se oglasi nova teroristi~ka organizacija t.n. ANA. Toa mnogu nalikuva na slu~ajot - edna firma odi pod ste~aj, sega se formira nova firma, so ista dejnost i prodol`uvame i ponatamu da rabotime. Dlaboko sum ubeden deka bez vojni~ka pobeda na crnoko{ulcite, na teroristi~kiot "xgan" koj hara niz Makedonija, mir vo zemjava }e nema.