Albanskite bandi uni{tuvaat makedonski svetili{ta

Teroristite go sramnija so zemja Le{o~kiot manastir

Albanskite teroristi na 21 avgust ja miniraa i celosno ja urnaa crkvata "Sveti Atanasij", koja e del od le{o~kiot manastirski komleks. Uni{ten e isto~niot del, a urnati se centralnoto kube, pokrivot i prostorot zad oltarot. Teroristite ja otvorile i starata crkva "Sveta Bogorodica", pri {to dvapati pukale vo vleznata vrata, no ne uspeale da vlezat vnatre. Po ovoj zlostorni~ki ~in, reagiraa politi~kite partii i zdru`enija, kako i stranskite pretstavni{tva, koi go osudija kako vandalizam i atak vrz civilizaciskite pridobivki.

Razru{eniot manastir

Pred vandalizmot

Manastirot koj e za{titen so zakon kako spomenik na kulturata, datira od po~etokot na 14 vek (1326). Kompleksot go obnovil makedonskiot prerodbenik Kiril Pej~inovi} vo 1818 godina, koga se izgradeni i manastirskite konaci. Vo kompleksot ima dve crkvi: "Sveti Atanasij" (obnovena vo 1924) i "Sveta Bogorodica" (izgradena vo 14 vek).

Urnatata crkva "Sveti Atanasij" e izvonredno sakralno zdanie, koe e evangelisano vo 1936 godina. Vo komplesot se nao|a i grobot na Kiril Pej~inovi}.


Blokadata kaj Blace prodol`uva

NATO mo`e da projde samo preku nas mrtvi

Nasilno proteranite Makedonci od Tetovsko go prodol`uvaat protestot na grani~niot premin Blace. Tie nekolku dena stojat pred barikadite od `ici, pesok i vozila i ne dozvoluvaat da pomine nitu edno vozilo na NATO, OBSE i na drugi stranski organizacii.

Od Svetskiot makedonski kongres potvrduvaat deka blokadata }e prodol`i s# dodeka ne se ispolnat barawata za osloboduvawe na makedonskite sela, na kidnapiranite soselani i deblokada na patnite pravci {to s# u{te se pod kontrola na teroristite.

"NATO mo`e da projde po ovoj pat samo preku nas mrtvi", izjavuvaat proteranite tetovci.


SAD }e gi predomisluva pratenicite

Makedonskite pratenici {to se protivat ili {to ne se sigurni kako }e glasaat za ustavnite promeni, }e ja posetat Kalifornija ili Teksas za da vidat kako tamu funkcionira dvojazi~nosta. Kako {to pi{uva "Va{ington post", toa }e bide del od mediumskata kampawa {to }e ja finansiraat SAD, za da pomognat vo usvojuvaweto na dogovorot od Ohrid.

Za taa cel Amerikancite se podgotveni da potro{at 250.000 dolari.


Me|unarodnata zaednica & nanesuva nepravda na Makedonija

Pove}eto u~esnici na seminarot za makedonski jazik vo Ohrid se soglasuvaat so faktot deka me|unarodnata zaednica so svojata politika & nanesuva {teta na Republika Makedonija.

Taka, polskiot istori~ar Ireneu{ A. [upkovski veli deka me|unarodnata zaednica nema pravo da ja vovlekuva Makedonija vo pogre{na politika, koja }e bide fatalna za site gra|ani.

Makedonija be{e napadnata od eden me|unaroden protektorat, Kosovo i stana nevina `rtva na gre{kite i neukosta na me|unarodnata zaednica, izjavuva Volf O{lis, profesor od Germanija.


Popularnosta na VMRO-DPMNE i SDSM opa|a

Pri telefonskata anketa {to ja sprovede "Brima galup" vo periodot od 17 do 20 juli, a vo koja u~estvo zemaa 835 ispitanici od razli~na nacionalna pripadnost, registriran e zna~itelno visok procent na onie koi{to ne znaat za kogo bi glasale i na onie koi voop{to nema da glasaat.

Spored spomenatata anketa, VMRO-DPMNE bi osvoila 7,4 otsto od glasovite, dodeka za SDSM bi se izjasnile 17 otsto od izbira~ite.