KOMENTAR

Gledano odnadvor

ZASLU@EN ODMOR

Pi{uva: Slavko MANGOVSKI

Po pobedata obi~no site zaminuvaat na zaslu`en odmor. Borcite na t.n. ONA, kako {to se gleda na fotografijata od naslovnata stranica snimena pred nekolku dena, se br~kaat vo najbliskiot potok opieni od nivnata neverojatno lesna pobeda.

Premierot na Republika Makedonija, po negovata pobeda, isto taka zamina na zaslu`en odmor. Prviot del na negoviot plan zavr{i odli~no. Ako planovite za definitivno i totalno uni{tuvawe na Makedonija ne uspeat vedna{, toga{ ima izgledi mnogu brzo Ali Ahmeti da bide negov koaliciski partner vo slednata vlada na RM, otkako }e dobijat na slednite izbori, ako voop{to stigneme do takvi.

Slu{ame deka na odmor bil i liderot na SDSM i glavniot zagovornik na kapitulantskite pregovori. Gord na svojata tradicija i dolgo iskustvo na proda`ba na makedonskite interesi toj, zaedno so svoite sopartijci, n# ubeduva deka otka`uvaweto od t.n. nacionalni interesi e dobra rabota, bidej}i alternativata bi bila vojna.

Dr`avnici za koi vojnata ne e alternativa se odnapred osudeni na poraz, posebno koga imaat protivnici za koi vojnata e prva opcija. Taka i se slu~i. Albancite vedna{ razbraa deka mo`at voeno da n# porazat i agresivno se nafrlija na osvojuvawe teritorii i so toa dobija status na vooru`ena sila so koja NATO i site drugi moraat da komuniciraat. Poni`en, zbunet i razedinet makedonskiot narod se ~ini deka ja pee svojata lebedova pesna. Sekojdnevno bombardiran so vesti od koi sekoj normalen ~ovek bi poludel, Makedonecot ne znae koj pat da go fati. Eden pat sepak ima i }e go povtorime: radikalni sostojbi baraat radikalni re{enija.


Apel do makedonskite pratenici

Po~ituvani narodni izbranici!

Vo ovie sudbonosni, te{ki momenti, mo`ebi i najte{ki vo ponovata makedonska istorija koga zdru`enite antimakedonski sili pravat s# za da ja uni{tat makedonskata dr`ava, nejzinata sudbina sega e vo Va{i race. Ne zaboravajte deka ste izbranici i pretstavnici na makedonskiot narod koj na poslednite parlamentarni izbori Ve odbra tokmu Vas za negovi glasnogovornici i odlu~uva~i. Ne zaboravajte {to s# mu vetuvavte i vo {to s# se kolnevte pred da Ve izberat. Vo izminative nekolku godini ne se poka`avte kako vistinski narodni izbranici, pove}e Ve interesira{e Va{iot li~en `ivot i interes, otkolku interesot na narodot i dr`avata. No, sega, koga dojde denot - da ja bide ili ne na{ata tatkovina, barem za mig zaboravete gi li~nite i sitnopartiskite interesi, otfrlete gi predavni~kite potpisi na Va{ite nesposobni lideri, otfrlete go predavni~kiot Ramkoven dogovor so koj sakaat da ja raznebitat, da ja federaliziraat, da ja raspar~at i da ja uni{tat edinstvenata makedonska slobodna teritorija - na{ata tatkovina Republika Makedonija. Poslu{ajte go glasot na narodot, lelekot na iljadnicite proterani i maltretirani Makedonci od prodadenite makedonski prostori, pla~ot na makedonskite majki i sestri nad trupovite na svoite najbliski ~eda. Zatoa u{te edna{: ne prifa}ajte go velepredavni~kiot antimakedonski Ramkoven dogovor.

Pobarajte od Va{ite lideri ostavki od liderskite partiski pozicii i od dr`avnite funkcii za potpisot {to go dadoa za ovoj Dogovor i izglasajte & nedoverba na ovaa predavni~ka Vlada.

Barem edna{ vo svojot mandat i `ivot reagirajte po svoj izbor - vistinski, patriotski. Toa makedonskiot narod }e znae da go ceni i da go nagradi, no dokolku i ovoj pat ne razmisluvate so sopstvena glava, dokolku ne go poslu{ate glasot na makedonskiot napaten narod i ne poka`ete vistinski patriotizam, da znaete deka i toa makedonskiot narod }e znae da go ceni, no i rigorozno da go kazni.

Makedonskiot narod i Gospod Ve gledaat!

Makedonska alijansa

pretsedatel

Gorgija-Xorx Atanasoski


Otvoreno pismo do makedonskite mediumi

Po~ituvani kolegi,

Vo ovie te{ki vremiwa, mo`ebi i najte{ki vo ponovata istorija na na{ata tatkovina, koga mra~nite sili se obedinija da ja raspar~at i uni{tat Republika Makedonija, mo`ebi tokmu nie, makedonskite mediumi, ja imame istoriskata mo`nost i odgovornost da storime s# {to mo`eme za seto toa da go spre~ime. Dol`nost ni e da ne nasednuvame na tu|i propagandi, dol`nost ni e da go slu{ame glasot na narodot, dol`nost ni e objektivno i vistinito da ja informirame makedonskata javnost, da ne podlegnuvame na raznoraznite politi~ki, sopstveni~ki i finansiski pritisoci i potkupuvawa na na{iot slobodarski duh i slobodna misla. Vo situacija koga vlasta n# dovede do ova derexe i se stavi nasproti sopstveniot narod i dr`ava sega bara od nas da re~eme Amin.

Zatoa, Ve povikuvame site zaedno i ednoglasno da ja odbieme najavenata antimakedonska raznebituva~ka kampawa za federalizirawe i raspad na makedonskata dr`ava, takanare~enata "Kampawa za poddr{ka na Ramkovniot dogovor".

Zdru`enite antimakedonski sili se podgotveni da frlat mnogu krvavi dolari vo xebovite na raznorazni kvazipoliti~ari, politikanti, t.n. lideri i sopstvenici na makedonski mediumi, samo i samo da im uspee namerata da ja uni{tat ovaa makedonska dr`ava.

Zatoa, u{te edna{ apelirame do Vas, po~ituvani slobodoumni makedonski novinari: Ne podlegnuvajte, ne popu{tajte, ne prodavajte se! Za~uvajte si go svoeto dostoinstvo. Da izdr`ime i zaedno da se borime protiv site du{mani na Makedonija, da im doka`eme deka slobodarskata misla, vistinitiot zbor i na{ata mila Makedonija ni se posveti od nivnite valkani pari.

^ove~ki e da se borime za svoeto.

Barem da se obideme.

Redakcija "Makedonsko sonce"

direktor

Spiro Hristov