KOMENTAR

Gledano odnadvor

KAPITULACIJA

Pi{uva: Slavko MANGOVSKI

Ona {to go o~ekuvavme se slu~i. Makedonskite politi~ari, onie najodgovornite za faktot {to denes Makedonija e slaba dr`ava, u{te edna{ gi prodadoa makedonskite nacionalni interesi. Namesto na{ komentar ja prenesuvame Deklaracijata na Makedoncite od makedonsko-amerikanskata dijaspora.

Deklaracija na Makedoncite od makedonsko-amerikanskata dijaspora

NIE, MAKEDONCITE od makedonsko-amerikanskata dijaspora, go proglasuvame ovoj 13 avgust 2001, denot na potpi{uvaweto na "mirovniot dogovor", za eden od najtemnite, najsramnite denovi vo dolgata, nemirna, bogata, tragi~na, istoriska sudbina na Makedonija, na makedonskiot narod, na na{ata blagorodna i epska borba za nezavisnost, suverenost i nacionalen identitet, integritet i dostoinstvo. Nie go smetame ovoj "Dogovor" za povtorena verzija vo 21 vek na Berlinskiot kongres, na Bukure{kiot dogovor, na Pariskata konferencija, na Dogovorot vo Nili, koi{to so sekoe povtoruvawe progresivno ja namaluvaa teritorijata na Makedonija. Gi spre~uvaa pravednite makedonski nacionalni aspiracii na Makedoncite, im go odzemaa osnovnoto i neotu|ivo ~ove~ko pravo na samoopredeluvawe, samoizrazuvawe i samodoka`uvawe na prostorot na nivnata drevna tatkovinska zemja vo ramkite na nivnata nacionalna dr`ava Makedonija.

Nie, Makedoncite od makedonsko-amerikanskata dijaspora go smetame ovoj "Miroven dogovor" za nelegitimen i neva`e~ki "Dogovor", za nelegitimen i neva`e~ki "dokument" koj{to nasilno i brutalno & be{e nametnat na makedonskata vlast preku organizirana i vooru`ena agresija na albanski teroristi od Kosovo i Albanija. Nie go proglasuvame ovoj "dokument" za nelegalen i neva`e~ki zatoa {to be{e potpi{an po pat na nevideno politi~ko, voeno ucenuvawe od NATO, EU i SAD vrz slobodnata demokratska volja na makedonskiot narod.

Nie smetame deka ovoj "Dogovor" e kr{ewe i kontradikcija na site nacionalni i me|unarodni normi kako i na etikata. Ovoj "Dokument" ne e ni{to drugo osven varvarsko, brutalno, arogantno odzemawe na demokratskite, istoriskite i moralnite osnovni i neotu|ivi prava na eden narod kako makedonskiot, da bira so slobodna demokratska volja, preku izraz na demokratskoto pravo, na~in na koj{to }e ja gradi svojata zemja vrz osnova na univerzalno prifatenite principi na suverenost, nezavisnost i pravda. Nie gi smetame site potpi{uva~i na ovoj ~in (doma{ni i tu|i) kako sou~esnici vo ilegalen i kriminalen ~in naso~en ne samo protiv Makedonija i makedonskiot narod, tuku i protiv celoto slobodoqubivo ~ove{tvo. Denes, u{te edna{, kako i mnogupati dosega, nie Makedoncite sme prinudeni pred cevkata na pu{kata i pred no`ot da im otstapime del od na{ata kultura, nasledstvo, teritorija i nacionalen suverenitet na brutalnite plateni~ki marioneti i nivnite gospodari, ovoj pat otelotvoreni vo "ONA/OVK" i NATO, EU i SAD i "Noviot globalen svetski poredok".

Nie, Makedoncite od makedonsko-amerikanskata dijaspora go proglasuvame ovoj den za den na PREDAVSTVO i sram ne samo za Makedonija i makedonskiot narod, tuku i za Evropa, site ~lenki na NATO kako i preostanatiot del od civiliziraniot svet. Denes nie so taga proglasuvame deka Makedonija e obes~estena, odnosno siluvana pred o~ite na celiot civiliziran svet i so taga i razo~aruvawe bele`ime deka svetot ostanuva nem, slep, gluv i bes~uvstvitelen. Kako vo anti~kiot mit za obes~estuvaweto na Evropa, ubavata mlada nevina moma ukradena od perverzniot apetit na bogot Zevs, Makedonija i nejzinata nevinost, nejzinoto nacionalno, jazi~no, versko, duhovno i kulturno nasledstvo, nejziniot suverenitet, nezavisnost, ~est i dostoinstvo se odneseni na goliot grb na razbesnetiot bik i izgazeni pod negovite kopita.

Denes nie Makedoncite od makedonsko-amerikanskata dijaspora predupreduvame deka obes~estuvaweto na Makedonija ne e samo makedonska nacionalna sramota, grozomora i katastrofa. Toa e grozomora i obes~estuvawe na univerzalnite i osnovnite moralni principi vrz koi se zasnovani i evropskata, amerikanskata, afrikanskata, aziskata, avstraliskata civilizacija {irum svetot.

Ovoj "Miroven dogovor" e nacionalna tragedija za Makedoncite ne samo vo Makedonija, tuku i niz site meridijani. Ova e i tragedija na celoto ~ove{tvo ~ij opstanok zavisi od vladeeweto na zakonot, redot i demokratijata.

Nie, Makedoncite od makedonsko-amerikanskata dijaspora, najsve~eno i gordo izjavuvame deka sega otpo~nuvame edna op{tonacionalna borba za otpor da ja vratime Makedonija na nejziniot status na nacionalna dr`ava so ~est i dostoinstvo, so ustavna demokratija kade {to zakonot e nad s#. Gi povikuvame site Makedonci {irum svetot, site prijateli na Makedonija, seto slobodoqubivo ~ove{tvo da ni se pridru`i vo ovaa borba da se sprotivstavime na "Noviot globalen svetski poredok" {to ni se zakanuva na site. Ako Makedonija dade otpor i svetot }e go stori toa!

Makedonsko-amerikanski sovet,

prof. Nestor Oginar, d-r Stojadin Naumovski, Mi{ko Vasovski