Makedonskite "olesnuva~i"

Se se}avate li na stihovite "A bre Makedon~e" koi nekolku godini bea znak na Makedonskoto radio? Mo`e da se slu~i eden den da ni se zabrani i imeto Makedonec, bidej}i s# pove}e i pove}e n# narekuvaat "Sloveni", a edno vreme bevme duri i "makedonski Sloveni"!

Denot na zavr{uvawe na dijalogot se bli`i, ONA zazema s# pogolemi teritorii, a nie sme samo "Sloveni"!? Za ova mo`eme da & se zablagodarime na na{ata takanare~ena "Vlada" i Armija koi se pasivni i najverojatno nemaat {to da ka`at, a kamoli da se branat sebesi i narodot.

Najverojatno na{ata sudbina e vo "olesnuva~ite", na koi ne mo`ea da im dadat podobro ime. Ako ja izgubime Zapadna Makedonija, toga{ navistina }e bideme olesneti. Nie, zaedno so nacionalnite borci, treba da ja zememe situacijata vo svoi race i edna{ zasekoga{ da stavime kraj na ovaa tragedija.

Du{manite, predavnicite i makedonskite izrodi treba vedna{ da se isteraat ottamu od kade {to do{le, a ne da sedat vo tie fotelji vo koi so godini kroele planovi kako da ja prodadat dr`avata so koskite na na{ite Ilindenci i dene{nite padnati borci, koi slepo im veruvaa na nivnite komandanti. Sepak, vistinski komandanti se NATO i EU, a tie im se prijateli na na{ite neprijateli i koga }e vidime - site ni se neprijateli. Najtragi~no e {to neprijatel broj eden se tokmu onie koi dale zakletva da go branat narodot i dr`avata. Sramota.

Violeta Najdeska, Germanija


Makedonija nema da ja delime so nikogo!

Nezavisno od toa {to pome|u albanskite politi~ari od Makedonija nekoi uporno tvrdat deka tie se borat za ramnopravnost i za ~ove~ki prava, se ~uvstvuva deka toa e notorna laga. Ne{to drugo im e zacrtano vo glavite na nekoi "lideri" od albanskite partii. Koj s# stoi pod toj "paravan" za pravata na Albancite?! Toa se kriminalci, narkomani, u~esnici vo demonstracii vo Kosovo i vo Makedonija u{te od dale~nata 1968-1981 godina vo Pri{tina, Tetovo, lu|e za koi se raspi{ani me|unarodni interpol-poternici, osudenici. Se ufrlaat i go maltretiraat drugiot ~esen albanski ~ovek {to pomasovno da se vklu~i vo redovite na ONA? Site onie {to se vo redovite na t.n. ONA se obi~ni goltari i silexii koi sakaat preku nasilstvo za sebe i za nekoi pobliski rodnini da ostvarat pove}e materijalni sredstva na "ne~esen" balisti~ki na~in. Od vreme navreme }e ~uete kako reagiraat doma{nite lideri na dvete albanski partii, }e re~at deka se toa nivni prava za koi se borat. Koi se tie prava {to gi izgubile? Spored na{iot demokratski Ustav i ako sakate najgra|anski vo cel svet, }e vidite deka toa se samo lagi, za{to nivnata namera mo`e ve}e sekoj laik da ja pro~ita. Tie sakaat da ja podelat Makedonija i da se spojat so "orlite". No, toa vo praktikata te{ko }e mo`e da se ostvari. Procentot od 77 otsto e pogolem od 23 otsto i koj }e bide gubitnik sega?

Eden od liderite na albanskite partii & prepora~uva na aktuelnata vlast kade i toj u~estvuva, da se oslobodat site politi~ki zatvorenici vo na{ata dr`ava od albanska nacionalnost. Gledate kakov "cinizam", za{to znae kolku gi ima i koi se gre{nicite. Tie barawa, koga vo pra{awe e za{titata samo na nivnite interesi, se abnormalni i {ovinisti~ki. Celta pred sebe i pred drugite e da se prodol`at nekoi zapo~nati razgovori. Toj saka site tie "kriminalci" da gi sobere, za da se najdat vo redovite na t.n. ONA! No, ovde }e mora da se priznae deka na{ata vlast si ja odigra zrelo svojata uloga i ne nasedna na takov "proyiren" trik, ne gi oslobodi. Tie se osudeni za krivi~ni dela protiv dr`avata i treba do kraj da si ja odle`at zaslu`enata kazna, za{to vo tie i nekoi drugi glavi postojano im se vrti planot na "Ilirida". Vo Makedonija, vakva kakva {to e, ima mesto za ~esno `iveewe, no samo za ~esni lu|e, koi se `ivotno opredeleni zaedni~ki da `iveat, nezavisno {to sme po vera i narodnost.

Svedoci sme deka vo Makedonija `iveat najreakcionerni sili i oti tie se "uvezeni"od Albanija od vremeto na Sali Beri{a i li~at na nekoj fundamentalizam! Od kade tolku hrabrost otvoreno i javno da se napa|a dr`avata? Da ne se po~ituvaat zakonite, da se skladira oru`je, da ne se saka dr`avata vo koja se `ivee. Dali mo`e da se gradi gra|ansko op{testvo, koga so razvojot na nacionalizmot se razviva i omrazata! Kako }e `iveat mirno, koga "mirotvorecot" Xaferi, kako nekoj svetec zagri`eno izleguva i zboruva za sudbinata na svoeto pleme. Vsu{nost nego go interesira samo negoviot status i ni{to drugo. Toj saka da se pregovara i razgovara za globalniot dogovor, onoj istoriskiot me|u Makedoncite i Albancite, za Sobranieto, kade nikoga{ ne sednal da prisustvuva na sednicite. Nego ne go interesiraat sekojdnevnite potrebi na albanskoto malcinstvo, kako gra|ani na RM. A, potrebite se realno golemi: nevrabotenost, ruinirani u~ili{ni zgradi, razni{ani klupi, neasfaltirani pati{ta, nizok standard na `iveewe i dr. Ima problemi so administracijata-birokratijata, koja ne pravi verska i nacionalna razlika i e podlo`na na mito i korupcija.

Makedonija vo svoeto postoewe dosega nikogo ne napadnala, nitu pak vodela vojni vo taa smisla. Naprotiv, ~estopati na na{ata dr`ava & se slu~uvale namesteni slu~ai za da se vovle~e vo apsurdni vojni, za potoa da ja izma~uvaat ili delat? Belkim }e dojde vremeto koga svetskata i evropskata zaednica }e sfatat i }e razberat deka kon Makedonija vo nekoi izminati periodi e storeno golemo teritorijalno podeluvawe na ~etiri dela.

Nemame namera pove}e so nikogo da ja delime Makedonija, za{to nemame rezervna dr`ava kade da odime, osven ovaa Makedonija. Sakam da & predlo`am na na{ata Vlada, preku svoite organi, da izvr{i pregled vo knigite na site dojdeni Kosovci i da gi vrati nazad vo nivnoto Kosovo, bidej}i toj dozvolen prestoj odamna im pominal!

Ferid Asanoski, Skopje


Bu{ gi brani gre{kite na Klinton

Slobodan Milo{evi} be{e problem koj mora{e da se re{i, i ako bombardiraweto na eden narod mo`e nekako da se pravda, toa sigurno ne mo`e da se pravi so Klintonoviot poteg. Ogromna gre{ka e vo toj mig momentnite sojuznici, albanskite mafija{i da se proglasat za vekovni sojuznici i sekoga{ pravedni mom~iwa, bez ogled na toa {to

pravele! Toa e lo{o za ugledot na SAD, a i za mirot na Balkanot. Vpro~em, zarem SAD nemaat pokvalitetni sojuznici na Balkanot?!

SAD ve}e seriozno ja dovedoa vo pra{awe svojata neutralnost so: spasuvaweto na opkolenite teroristi od skopskoto selo Ara~inovo i nivnoto prefrlawe so klimatizirani avtobusi, zaedno so nivnoto oru`je na nova lokacija; dostavuvawe tovari na teroristite so helikopteri, za toa da se negira, a podocna da se priznae; mirnoto gledawe na etni~koto ~istewe na Makedoncite od strana na albanskite teroristi, bez da se upotrebi svojot avtoritet, pa i mo} za vinovnicite da bidat kazneti. Negirawata i vo mnogu drugi situacii bea o~ekuvani. Nikoj ne ni pomisli deka }e bide poinaku - zna~i se znae vo kakvi gre{ki, pa i zlodela vo moralna i zakonska smisla se u~estvuva i zatoa se krie - pa nikoj vo niv ne ni poveruva, u{te pove}e zatoa {to ima dokazi za sprotivnoto i s# osven negiraweto govori vo taa smisla. Pogolema sramota i istoriska {teta za SAD e republikanecot Xorx Bu{ junior da gi brani gre{kite na i od moralna strana izvalkaniot ~len na demokratskata stranka, Bil Klinton, otkolku da gi priznae (makar bez javni deklaracii i osudi) i da zazeme zdrav pristap kon problemite na Balkanot kade ne samo {to mora da gi rasformira, tuku i da gi kazni teroristite i nivnite inspiratori, onevozmo`uvaj}i gi za sekoga{ da gi povtorat svoite nedela i da im gi sru{i site iluzii. Takviot poteg bara hrabrost, no kaj eden pretsedatel na Amerika toa ne smee da se postavuva kako pra{awe. Za toa se potrebni osve`uvawa vo dr`avniot aparat, zaostanat od Klinton i demokratskata stranka, ~ii kadri s# u{te ne se smeneti, no ne samo za na tie mesta da dojdat republikanci, tuku za da se po~ne so ispravna politika dostojna na SAD!

Gre{kite na Klinton, negovite "Potemkinovi sela" ili "fasadi": Bosna, koja bez me|unarodni vojnici bi se raspadnala i bi potonala vo novi vojni, ili u{te pogolemata gre{ka - Kosovo, kade vo prisustvo na 50.000 NATO i KFOR-vojnici se ubieni nad 1.300 nealbanci i isto tolku se kidnapirani bez traga ve}e podolgo od dve godini, se primer za neuspeh i la`en mir.

Amerika ne smee da si dozvoli takvi gre{ki i neuspe{nost. Ne smee da yida kuli-dr`avi od lo{ materijal, vlo`uvaj}i go i svojot potpis i ugled. Za smetka na Albancite, Klinton go "oslobodi" Kosovo od nealbancite koi ne samo {to ne mo`at da se vratat, tuku ni grobi{tata {to Albancite s# u{te im gi razurnuvaat ne smeat da gi posetat. U{te edno takvo "osloboduvawe" za smetka na Albancite, ovoj pat vo Makedonija, ne smee da se povtori! Vo taa smisla napa|a~ite, teroristite, sekoe izedna~uvawe na odgovornosta na makedonskata strana so niv go razbiraat kako stimul i moralna pomo{. Po navedenite primeri, lo{ite referenci na me|unarodnata zaednica, nikoj nema moralno pravo na Makedoncite da im nametnuva re{enija, da vr{i pritisok i na edno agresivno malcinstvo - Albancite, da mu dava superprivilegii, podgrevaj}i mu gi golemodr`avnite ambicii. Po tolku ubistva, etni~ki ~istewa, ograbuvawa od strana na albanskite teroristi, postavuvawe znamiwa na sosednata dr`ava - Republika Albanija, nikoj ve}e ne mo`e da re~e deka stanuva zbor za borba za gra|anski prava ili nacionalni simboli. Sosem e jasno deka albanskoto malcinstvo se bori za osvojuvawe teritorija i odvojuvawe ako ne formalno, barem fakti~ko od Republika Makedonija. Znameto na sosednata dr`ava vo poslednive godini, otkako zajakna separatisti~kata i makedonofobnata politika kaj albanskoto malcinstvo vo Makedonija, e redovna pojava i vo mestata kade etni~kite Albanci se gradona~alnici, kako i vo nivnite partii, dodeka znameto na R. Makedonija ne se istaknuva, kako simbol na nepriznavawe i nepo~it kon istata!

Zatoa generalniot zaklu~ok e: trpeweto na gre{kite od Bil Klinton po sive iskustva, bi bilo u{te pogolema gre{ka, i toj pravec mora itno, energi~no i jasno da se smeni. SAD mora da imaat mesto na Balkanot. Makedoncite toa go posakuvale i barale poradi toa {to SAD go ~uvstvuvale ne samo kako sojuznik, tuku i kako za{titnik. Toa {to Makedonija nikoga{ i protiv nikogo ne krenala glas, a sega protestira pred Ambasadata na najgolemata sila vo svetov, SAD, protiv nejzinata pristrasnost, ne e poradi ubeduvawe od strana na Premierot ili portparolot, tuku poradi o~iglednite fakti deka prijatelstvoto od strana na SAD ne e potpolno, so {to zagrozen e i opstanokot na makedonskiot narod i na makedonskata dr`ava.

d-r Predrag Nikolovski


Energi~no so teroristite

Uka`uvawata na Blokot makedonski partii i zdru`enija od Tetovo deka teroristite ne mislat i nemaat namera da go po~ituvaat primirjeto, po grozomornite i podmolnite ubistva na pripadnicite na ARM veruvame deka gi osvesti makedonskite pregovara~i za apsurdnosta, bescelnosta i rigidnosta na maratonskite pregovori, vodeni pod silen pritisok i diktat na me|unarodnata zaednica.

Vakvoto sistematsko oddol`uvawe na pregovorite vo uslovi na nekakvo la`no primirje, rezultira{e so sramno degradirawe na na{ata pregovara~ka pozicija, postavuvaj}i gi pretstavnicite na makedonskiot blok vo edna krajno inferiorna sostojba.

Rezultatot od navodnoto primirje e etni~koto ~istewe na Makedoncite od pove}eto sela, kidnapirawa, maltretirawa, zapaleni ku}i i objekti, la`ni vetuvawa za bezbedno vra}awe vo vekovnite ogni{ta. Sramnoto pazarewe so teroristite preku me|unarodniot faktor za ispra}awe humanitarni konvoi kon ve}e otse~enata Op{tina Vratnica e ve}e jasno iscrtuvawe na etni~ki granici na {teta na nealbanskoto naselenie. Blokirana e komunikacijata Tetovo-Ja`ince i postepeno se osvojuva polovinata od Tetovo. Rezultat od vakvoto "primirje" be{e i gnasniot i podmolen napad vrz armiskiot konvoj so 10 zaginati pripadnici na bezbednosnite sili i pove}e povredeni.

Smenata na ~elnite lu|e vo Ministerstvoto za odbrana i voeniot vrv ne treba da pretstavuva samo formalen ~in, voobi~aen pri vakvi katastrofalni gre{ki i propusti, koga se poni`eni do krajni granici makedonskiot narod i dr`ava, tuku voved vo kone~no i energi~no spravuvawe so teroristi~kite bandi i nivno proteruvawe nadvor od granicite na RM {to be{e i osnovna zada~a na novoformiranata Vlada na {iroka politi~ka koalicija.

Blokot makedonski partii i zdru`enija od Tetovo o~ekuva kone~no, iskreno i nepristrasno anga`irawe na NATO, EU, SAD, OBSE, Me|unarodniot komitet na Crveniot krst i drugite me|unarodni institucii vo spre~uvaweto na natamo{noto diveewe na albanskite teroristi, bidej}i crvenata linija odamna e pominata i bespredmetni }e bidat mirovnite dogovori vo Ohrid i Skopje, kako i nivnata implementacija.

Vo nemo`nosta delegacija tetovci da prisustvuva na poslednoto prostuvawe od zaginatite pripadnici na bezbednosnite sili od Prilep i Prilepsko, na semejstvata im upatuvame izrazi na najdlaboko so~uvstvo vo zaedni~kata bolka i nacionalna tragedija.

Blok makedonski partii i zdru`enija, Tetovo


Voenite barabanxii i objektivnoto novinarstvo

Po~ituvani gospoda od makedonskite pe~ateni i elektronski mediumi, vi se obra}ame od imeto na Gra|anskata inicijativa na makedonskiot narod za spas na Republika Makedonija, sakaj}i da vi poso~ime deka sme krajno razo~arani od dezorientiranoto odnesuvawe na makedonskite mediumi (sekoja ~est na isklu~ocite), koi neskrieno se dodvoruvaat kon NATO i EU (bo`em Makedonija e ~lenka tamu ili pak ima realni {ansi naskoro da stane), pod fasadata na bo`emnoto "objektivno novinarstvo i profesionalizam", kako da treba da im slu`at nim, a ne na makedonskiot narod i na makedonskata dr`ava.

Gospoda od makedonskite mediumi, vie ne `iveete od parite na NATO i EU. Tie, patem re~eno, ne pla}aat nitu za o{tetenite pati{ta i ne odgovaraat nitu za soobra}ajnite prekr{oci vo koi ginat makedonski gra|ani, pa duri i oficijalni vladini lica. Gospoda, vie `iveete od denarot na makedonskiot gra|anin i od negoviot interes za va{ite informacii, a toj e s# poblisku do ona "dosta e" {to kurtoazno, no bez jasna poraka i cel im go plasirate. Site znaeme deka e "dosta", no dajte ideja ili barem sondirajte mislewa kako da se ostvari toa "dosta e".

Gi obvinuvate "voenite barabanxii" (ne mislime na onie koi sakaat voena sostojba samo za da ja prodol`at vremenski svojata vlast) bo`em ne razmisluvale za dobroto na svojata tatkovina. Ako pod dobro podrazbirate raznebituvawe na tatkovinata, toga{ navistina, za sre}a, ima lu|e koi na svojata rodna zemja "ne & posakuvaat takvo dobro".

Velite vojnata e lo{a opcija. To~no gospoda, vojnata e najgolemiot me|u najstra{nite u`asi na ~ove{tvoto. No, dali vo Makedonija ima vojna ili vladee mir? Dali ona {to se nudi kako ramkoven dogovor vodi kon vojna ili kon mir? Dali treba so site sredstva da gi smiruvame raspalavenite nacionalisti~ki strasti na ekstremnite Albanci, instruirani od mafija{ko-kriminalisti~kite centri na mo}?

Dali nivnite barawa mo`at da se vklopat vo nekoi me|unarodni standardi i prava za demokratija i ~ovekovi slobodi?

Se upla{ivte od debeliot gospodin Perdju, koj patem re~eno vo svojata balkanska promocija na amerikanskiot healthy life, za vreme na pregovorite "duri" nao|a vreme i za xoging. Tokmu toj e slika i prilika za promocija na zdrav `ivot. Ve upla{i pedago{kiot prekor na "mirotvorecot" so voeno iskustvo, g. Leotar, a zanemaruvate eden ednostaven fakt deka istiot toj vo francuskite mediumi ni oddaleku ne e ~ovek koj mo`e da si dozvoli da im dr`i lekcii na tamo{nite novinari. Mnogu dobro ja ima po~uvstvuvano silata na francuskoto novinarsko pero.

Gospoda, tatkovinata i mirot vo nea se branat so objektivna, no i energi~na kampawa vo interes na vistinata, sekoga{ potkrepena so argumenti, a ne so sredstva za dlaboko narkotizirawe na makedonskoto naselenie. Vo momenti koga ginat na{i vojnici, a iljadnici lu|e se maltretirani, vie n# bombardirate so blutkavi filmovi i {areni emisii, bo`em `iveeme na Havai, a ne ste sednale poseriozno da porabotite na organizirawe javni tribini, trkalezni masi, razgovori itn., za toa kako da se izleze od krizata. Afirmirate glupavi kolumni na, za `al, doka`ani umovi koi velat pregovarajte - pregovarajte, ne zemaj}i predvid deka za toa vreme {titenicite na nivnite pregovara~i zazemaat teritorii i vr{at genocid, dodeka nie-gra|anite se orientirame kon pregovori pod op{ta narkoza.

Mnogu malku ve ima vo interes na objektivnoto informirawe koga treba{e da napravite nekoja poseriozna emisija ili da napi{ete objektivna reporta`a (povtorno ~est na isklu~ocite) za begalcite vo sopstvenata zemja, za semejstvata na zaginatite vojnici i civili, za decata-sira~iwa. Toa e samo nekolkuminuten prilog vo vestite ili informacija za na vtora ili treta stranica, no ne smee da bide pove}e od toa, da ne ve obvinat vo Hag!? A koj }e ve obvini? Onie {to frlaa bombi na Hiro{ima i Nagasaki, onie {to ubivaa vo Vietnam, onie {to ja bombardiraa SR Jugoslavija, onie {to imaat Kju Kluks Klanovi, a nikoj od niv ne odgovaral vo Hag, nitu na koe bilo drugo mesto?

Gospoda, za vas interesni se samo glavnite ohridski cirkuzanti, zaedno so stranskite "dupnizelnici" od tipot na Leotar, Perdju, Solana (ubavo ime mu dadoa vo K-15), koi vo kontekst na nivniot interes i napor za Makedonija, po zaminuvaweto ottuka ne mo`at da ja najdat nitu na geografska karta.

Nekoi od vas postojano istaknuvaat deka sakaat da bidat faktor na mirot, pri toa o~ekuvajki pofalba od NATO i EU, bo`em masovno }e se pretplatat na va{ite izdanija i }e se reklamiraat kaj vas!?

Za ~ij mir se zalagate, za mirniot son na g. Solana ili za mirnoto detstvo na tetovskite, kumanovskite, ara~inovskite deca?

Ste ze zapra{ale li gospoda "objektivno informirani" dali tamu vladee mir?

Vo momenti koga ginat desetina makedonski vojnici isklu~ivo zaradi kukavi~kata politika na vo vlasta zaqubenite politi~ari, mediumite baraat mislewa i povtorno n# narkotiziraat so blutkavite izjavi na stranskite diplomati i "dupnizelnici", a nitu eden ne napravi intervju so semejstvata na zaginatite, so nivnite deca, soprugi, roditeli.

Plasirate informacii deka za na{ata sudbina se pova`ni ne~ii tu|i stavovi. Toa ne e to~no. Na{ata sudbina ja odreduvame samite nie, a pri toa va{ata zada~a e da se borite so silata na objektivniot argument vo za{tita na tatkovinata i so silata na toj argument da gi osvojuvate diplomatite i me|unarodnata javnost, a ne da bidete {armirani od grst doma{ni i stranski vetrogoni koi vo kaubojski stil vetuvaat vlast i pari.

Gospoda, narodot saka mir, narodot e za pregovori, narodot e za so`itelstvo. Nikoj pove}e od nego ne go ~uvstvuva u`asot na razurnuvaweto. Narodot si ja saka i svojata tatkovina, bidejki nema druga.

Dali vie ja sakate tatkovinata ili pak `iveete vo autisti~kata realnost zatvoreni vo va{ite informativni ku}i?

Gra|anska inicijativa na makedonskiot narod

za spas na Republika Makedonija


Neotpovikliva ostavka na ministerot Bu~kovski

Svetskiot makedonski kongres najostro go osuduva najnoviot masakr na desetminata pripadnici na vooru`enite sili na Makedonija kaj Grup~in i surovata tortura nad pettemina kidnapirani rabotnici na Grade`noto pretprijatie "Mavrovo" i od ministerot za odbrana bara neotpovikliva ostavka kako moralna odgovornost za cirkusot i nevidenoto poni`uvawe {to & go prireduva na Makedonija i na makedonskiot narod, blokiraj}i ja Armijata na Makedonija.

Zaradi permanentnite vooru`eni napadi na albanskite paravoeni formacii, natamo{noto najbrutalno etni~ko ~istewe na naselenieto vo Tetovo i Tetovsko i ofanzivata {to se podgotvuva vo celiot severozapaden region, SMK gi povikuva VMRO-DPMNE i SDSM, zaradi spas na nacijata i dr`avata da objavat kraj na pregovorite so PDPA-NDP i PDP i da ja prekinat agonijata na velepredavstvoto vo Ohrid, a vrhovniot komandant na vooru`enite sili na Makedonija da objavi op{ta mobilizacija i koordinirana i re{itelna akcija na vooru`enite sili na Makedonija za brz i `estok voen poraz na albanskite paravoeni formacii na celata teritorija na Makedonija, kako osnoven preduslov za traen mir vo dr`avata.

Svetskiot makedonski kongres upatuva najostra kritika na neskrienoto licemerstvo na me|unarodnite posrednici koi zaboravaat deka za vreme na prekinot na ognot, koj go po~ituva samo Makedonija, albanskite paravoeni formacii nasilno proteraa okolu 100.000 Makedonci i drugo civilno naselenie od kriznite regioni, a okupirana e re~isi edna ~etvrtina od teritorijata na Makedonija! Takvata servilnost pove}e ne smee da se tolerira!

Od Slu`bata za informirawe na SMK


Koj n# vodi?

Po~ituvani bra}a i sestri Makedonci, UPM pokrena inicijativa za barawe i objavuvawe na lista so imiwata na 81 pratenik koi na ~elo so g. Branko Crvenkovski so dva prsta se otka`aa od drevniot makedonski simbol - sonceto so 16 zraci od makedonskiot Kutle{, a na negovo mesto pobrza da go stavat ventilatorot, i ni{to ne im fali, koi bez sram, strav i bez oko da im trepne, za pari go dadoa i prodadoa svoeto dostoinstvo! Go prodadoa znameto za te{ki milioni. Sega na red e imeto, a za kratko vreme i teritorijata na makedonskata dr`ava.

Neka izleze pred javnosta g. Qub~o Georgievski i neka mu ka`e na makedonskiot narod, koga se vra}a{e so negoviot rodnina od Solun vo 1997 godina {to mu ima ka`ano. A mu ima ka`ano: Nie ne mo`eme Grcite da gi pobedime so Filip i Aleksandar i so Sonceto od makedonskiot Kutle{, nie sme si Slovenite i nemame nikakva vrska so anti~kite Makedonci i ne trae{e dolgo vreme definitivno VMRO-DPMNE vo 1998 godina vo predizbornata kampawa se otka`a od Sonceto so 16 zraci od makedonskiot Kutle{.

Od anti~kite narodi, samo makedonskiot pravoslaven narod go ima zadr`ano imeto Makedonija. Na site drugite im se smeneti. Duri sega vide g. Qub~o Georgievski kolku e dobra foteljata, kolku e slatka funkcijata i kolku e dobro da ne se raboti, a da se zarabotat milioni. Dovolno toj se u~e{e i se nau~i i ~ekaj}i ~etiri godini go svrte kormiloto od nacionalniot kon ekonomskiot kurs i trgna vo borba za vlast po sekoja cena (kako {to stoi vo edna bro{ura od g.Dimitar Galev koj pi{uva za Todor Aleksandrov koj velel: Ako treba i so |avolot }e napravime sojuz za da se spasi Makedonija). No, navistina go napravi pogre{niot sojuz so EU, ZAPAD i NATO. Istite tie ne ni go spomnuvaat imeto i od nego begaat kako |avol od krst, a vie so niv sojuz pravite, pa duri i voen.

Nie denes gledame koi pak dojdoa na vlast i koj so kogo vleze vo Koalicija za "Spas na Makedonija", koga tie istite i prvite i vtorite, a i tretite, zaedno rabotea na dezintegracijata na Makedonija. Sega dobro im dojde so "pritisok" od EU, ZAPAD i NATO da ja napravat Koalicijata za "Spas na Makedonija". No od kogo }e ja spasuvaat Makedonija?

Nie od UPM so pravo sme zagri`eni za opstanokot na na{iot makedonski pravoslaven narod, koga gledame koj so kogo koalicija pravi i koja e krajnata cel na taa koalicija? Nie od UPM se pra{uvame, bidej}i se bli`at sega ve}e najavenite predvremeni izbori, za kogo da se glasa? A ima za kogo da se glasa - toa e tretata opcija koja po sekoja cena nema da pregovara so EU, ZAPAD i NATO. Taa e tuka, taa e vo Makedonija i taa }e mu go vrati na makedonskiot pravoslaven narod, krstot, dostoinstvoto, slobodata i s# {to e ukradeno. Zarem ne gledate {to stana od makedonskiot pravoslaven hristijanin komu komunizmot verata mu ja zede, krstot mu go otkorna i eve sega istite se povampirija. Sakaat i poslednata kapka krv da mu ja iscicaat na makedonskiot pravoslaven narod. Tretata opcija odi vo pravec kade {to odel na{iot slaven Aleksandar kon istok, oti tamu nema embargo, nema uceni, nema otka`uvawa od ime, zname i promeni na Ustavot.

Nie od UPM se pra{uvame {to imame nie so zapadnoto hristijanstvo i ka`uvame: "ni{to". Od niv samo problemi so nivnite "humanitarni organizacii za za{tita na malcinstvata". Nivnata demokratija duri i dozvoluva da se me{aat vo vnatre{nite raboti na drugi zemji.

Makedonski pravoslaven narode, dali si svesen koj te vodi i koj so tebe rakovodi? Osvesti se i pogledni naokolu, du{manite i krvopijcite ne se nadvor tuku doma, nie ne patime od drugite, tuku od svoite. Nie morame pod itno da napravime voen, no samo voen sojuz so druga sila.

Gospod Bog neka gi blagoslovi site pravoslavni!

Gospod Bog neka gi blagoslovi pravoslavnite Makedonci!

Da `ivee Makedonija, da `ivee makedonskiot narod!

Ultrapravoslavni Makedonci, Evropa


Za grbot

Bugarskiot lav pusto{ prave{e vo Makedonija vo 1915, 16, 18 godina, masakri vo 1941 -1945 godina, ne~esni palewa, pqa~ki, pusto{ewa po Makedonija, terawe narod vo internacija, deportacija, smrtonosni pati{ta do logorite vo Askovo-Asenov grad, deportacija-grupni logori, dr`aven teror so toj lav na ~eloto. Bugarskiot okupator vo site navrati vo Makedonija so cel da go asimilira Makedonecot upotrebuva{e najdrasti~ni metodi i makedonskata zemja anektira kon Bugarija vo sorabotka so nivnite plateni kolaboracionisti vo Makedonija koi nasednuvaa na bugarskata propaganda i go predavaa makedonskiot narod koj vo 1941 godina se digna na vostanie za nacionalna i socijalna pravda. Site sli~nosti na koi se nasednuva na bugarskata propaganda za nekakvi bugarski korewa, duhovno zbli`uvawe, sli~ni simbolistiki se nespoivi so tradiciite i kulturata na makedonskiot narod.

So vekovi nanazad na makedonskiot narod poznati mu se bugarskite aspiracii kon Makedonija po kakva bilo forma: kako MPO, kako i "Radko", no edno treba da sfati Bugarija - deka Makedonecot nikoga{ ne bil Bugarin, nitu e - nitu }e bide.

Makedonskiot grb od 1944 godina na ASNOM e kolektivna misla koja gi pretstavuva i geografskite i kulturnite obele`ja na postoeweto na identitetot na Makedonija.

Analogija na omrznatiot bugarsko-vrhovisti~ki laf, {to e pozajmen i ideologiziran na bugarski na~in.

Heraldikata, kako pridru`na nauka na istorijata, ima za cel deskriptivno da gi prika`uva simbolite vo odredeni periodi od vremeto, no nema pravo nikoj da vr{i deformacii i izvitoperuvawe na odredeni simboli vo vremenskite periodi kako toa {to se pravi so lavot. Pogledajte vo istorijata koe dobro go donesol vo Makedonija lavot kako vrhovisti~ki ideologiziran, pa i ideolo{ki modificiran so dupli opa{ki?

Koe dobro go donesol toj ideologiziran vrhovisti~ki lav?! Koe e prirodnoto `iveali{te na lavot vo Makedonija, vo koi prostori vo Makedonija toj opstojuva pa da se gordeeme so nego, osven kako zaroben vo zoolo{kata gradina vo Skopje. No, toj tuka `ivee kako rob, a ne vo slobodniot prostor vo prirodata.

M. Treneski, Skopje