FORUM

MAKEDONSKATA NACIJA POVE]E NE POSTOI VO MAKEDONIJA?

Daniel Melvil

Ovaa konstatacija se bazira na pogolem broj stranski mediumi koi nasekade zboruvaat za Makedonija, no perfidno ili ignorantski dodavaat deka vo Republika Makedonija ima malcinstva me|u koi najmnogubrojno e slavjanskoto (a ne Makedoncite). Se zboruva za "Slavjanite", za "slavjanskite partii", t.e. vo Makedonija ima s# samo ne Makedonci. Interesno i ~udno e {to dosega nadle`nite vlasti vo dr`avava ne protestirale do EU i do NATO zaradi vakvite "novinarski pajki", {to se zaklu~uva od nivnata sinhronizacija i sli~nost vo terminite, podgotveni vo istata kujna skriena zad niv. ^udno e i toa {to vlastite ne svikale konferencija za mediumite za da izvestat deka tie {to }e prodol`at da upotrebuvaat vakva neto~na i zlonamerna terminologija }e bidat izbrkani od nacionalnata teritorija.

Sepak, onie koi se raduvaat na ovie nesre}i na makedonskata nacija, ne mislat ili zaboravaat na faktot deka "{iritot }e gi zafati i niv".

Edna latinska sentenca veli: Repeticio mater studiorum est (Povtoruvaweto e majka na znaeweto). Sledej}i ja ovaa misla ne e lo{o da se povtorat nekoi ve}e ka`ani vistini ili vesti. Francuskiot nedelnik "Me|unarodna po{ta" vo svojot broj od 12 avgust 2001 godina, od peroto na svojot sorabotnik Aleksandar Adler vidovito pi{uva za ona {to sega se slu~uva vo zapadnite delovi od dr`avata: "Slavjanite" (Makedoncite) od tie delovi }e bile isterani kon istok i na nivno mesto }e se naselele samo Albanci, eden narod koj bil "stra{no homogen". Edno od pra{awata {to ovde se postavuvaat e dali novinarot toa go prona{ol sam ili pak e eden od onie koi frlaat probni baloni-sondi za definitiven genocid na makedonskiot narod {to be{e sankcionirano so Bukure{kiot dogovor od 10 avgust 1913 godina? Pra{aweto e dotolku poumesno {to avtorot aludira na otcepuvawe na tie delovi od makedonskata nacionalna istorija.

Spolaj mu na Boga, ima i mnogubrojni stranci so dobri nameri koi ja posetuvaat dr`avava. Za `al, tie dobronamernici zaboravaat deka "Patot do pekolot e poplo~en so dobri nameri" i po nivnoto potr~nuvawe niz Makedonija ostavaat samo teorija i iluzii.

Koga stanuva zbor za najvisokite vlasti vo dr`avava se zaborava deka tie na nivnite mesta ne dojdoa so sila, tuku bea izbrani od bira~kiot korpus, od narodot, a edna druga misla veli deka "imame onakva vlast kakva {to sme zaslu`ile" i "Vo zemjata na slepite, }oriot e kral"! No, dali makedonskata nacija e slepa? Toa }e go odre~e ili }e go potvrdi pobliskata idnina. Od dosega{nite javni soznanija i od glasovite {to se {irat, a i od edna obi~na analiza na dosega{nite iskustva so EU i NATO, se ima vpe~atok deka od makedonskata nacija se bara samo mala rabota: da izvr{i teritorijalno i nacionalno harikiri, kako {to pravele japonskite samurai ili da zavr{i slavno, kako japonskiot "svet veter" - kamikazite.

Dokolku se dozvoli trupi od EU i NATO da vlezat vo Makedonija "za da gi razoru`aat ekstremistite", vo dijasporata mnogumina mislat deka toa }e zna~i biewe na posmrtna kambana za Makedonija. Zgora na s#, cel svet }e & se smee na Makedonija, bidej}i e nesposobna samata, kako suverena dr`ava, da si go re{i problemot.

I taka, se `ivee vo Orvelovi ko{mari, vo o~ekuvawe vo idnina vinovnicite da bidat kazneti, kako {to bea kazneti vo dvete svetski vojni. Toa ne be{e slu~ajnost, tuku kazna od istorijata za gozbite, {ampawskoto, za delewe na svetot so no`ici na zelena ~oja pome|u dva priema i drugi zabavi, dodeka `rtvite stradaaat i leat krvavi solzi.

Pred triesetina godini, Dragan Bogdanovski vo eden svoj napis izjavi deka na makedonskiot narod mu treba tret Ilinden. Onie koi imaat tendencija da potkleknat pred te{kotiite ne treba da zaboravat deka i eden tret Ilinden, vo pobliska i podale~na idnina, sigurno }e se slu~i i toj }e bide pobedonosen.