Radio Kor~a na makedonski jazik?

Ohridskoto Radio Super, povikuvaj}i se na sredbata na makedonskiot ambasador vo Albanija, Risto Nikoski, so direktorot na radioteleviziskata stanica od Kor~a, Murahim Mehu, na devetti avgust javi deka vra}aweto na emisiite na makedonski jazik na programata na Radio Kor~a, koi bea prekinati pred ~etiri meseci, mo`e da se slu~i naskoro.

Direktorot Mehu na ambasadorot Nikovski mu vetil deka radioprogramata na makedonski jazik, koja po~na da se emituva na vtori avgust 1991 godina, mo`e da prodol`i dokolku albanskata i makedonskata strana poka`at podgotvenost za obezbeduvawe na 25.000 germanski marki potrebni za nabavka na oprema. Taka, spored direktorot Mehu, bi se otvorila mo`nost programata na makedonski jazik da trae polovina ~as i namesto tripati nedelno, da se emituva sekoj den.

"Jumko" {ie oprema za teroristite

Iljada kompleti voeni uniformi so kapi, sto maskirni jakni za posebni edinici na policijata, borbeni eleci, ranci i maici, preku Pre{evo-SR Jugoslavija, so posredstvo na ilegalni kanali, se prefrleni na Kosmet i vo Makedonija. Tie bile nameneti kako oprema za albanskite teroristi koi dejstvuvaat na ovie podra~ja. Uniformite se proizvodstvo na srpskata firma "Jumko". ^etvorica direktori na Holding-kompanijata, Nenad Stankovi}, Voja Stankovi}, Sreten Zdravkovi} i Miodrag Milenkovi}, zaedno so rakovoditelot na prodavnicata vo Pre{evo, Sejladin Mali}i, bile privedeni vo policijata vo Vrawe. Po soslu{uvaweto osomni~anite gi potvrdile navodite od krivi~nata prijava koja gi tovari za zloupotreba na dadenite ovlastuvawa vo stopanstvoto. Istra`nite sudii ne im izrekle kaznena merka pritvor zatoa {to stanuvalo zbor za "ugledni `iteli".

Plan za srpska voena pomo{

Na~alnikot na General{tabot na Vojskata na Jugoslavija, Neboj{a Pavkovi}, za vreme na napadot na makedonskite bezbednosni sili vrz pripadnicite na t.n. ONA vo Ara~inovo, bil vo postojana telefonska vrska so toga{niot na~alnik na makedonskiot General{tab na ARM, Pande Petkovski. Toj planiral voeno da intervenira vo Makedonija, navedeno e vo izve{tajot od Me|unarodnata krizna grupa. Analiti~arite na ovaa krizna grupa smetaat deka `elbata voeno da & se pomogne na Makedonija e del od eden po{irok plan za formirawe sojuz me|u Makedonija i Srbija.

Reakcija na @elev

Porane{niot bugarski pretsedatel, @equ @elev, smeta deka konfliktot vo Makedonija mo`e da se zapre edinstveno so upotreba na sila, vklu~uvaj}i gi i NATO, no ne i na sosedite, za{to toa bi dovelo do nova balkanska vojna. Toj istaknuva deka Zapadot napravi gruba gre{ka {to u{te na po~etokot ne reagira{e mnogu kategori~no i energi~no so sila da gi spre~i voenite dejstva, dodavaj}i deka vo Makedonija se pravi istata gre{ka, kako i vo Bosna.


Na 11 avgust napladne, so avion od skopskiot Aerodrom

Sedumdeset ubieni teroristi-platenici prefrleni vo Zagreb?

Sedumdeset teroristi-platenici, pripadnici na t.n. ONA so hrvatski paso{i, koi zaginale vo akciite na zdru`enite bezbednosni sili na ARM i MVR vo Tetovo i Tetovsko, na 11 avgust napladne, od skopskiot Aerodrom kaj Petrovec so avion bile isprateni vo Zagreb. Me|u zaginatite, ~ii imiwa ne uspeavme da gi doznaeme, imalo i edna `ena-snajperist, hrvatska dr`avjanka, za koja so sigurnost se znae deka bila instruktor na teroristite vo neodamne{nite nivni dejstva vo i okolu Ara~inovo, doznava "Utrinski" od bezbednosni izvori. Na{ite sogovornici velat deka na 13 i 14 avgust, preku grani~niot premin na aerodromot kaj Petrovec se o~ekuva da '"zaminat" u{te stotina drugi platenici od pove}e evropski zemji.

Vo Tetovo i Tetovsko, kade vo poslednite denovi pripadnicite na t.n. ONA prezemaa `estoki ofanzivni akcii za da go stavat gradot pod svoja kontrola, pome|u 10 i 12 avgust, na{ite bezbednosni sili ostvarile zna~itelni uspesi. Punktovite na teroristite vo gradot se razbieni, a pritoa bil ras~isten i pravecot od naselbata Drenovec do Mala Re~ica. Vooru`enite albanski banditi se potisnati i od poziciite nad Tetovo dodeka zdru`enite bezbednosni sili i v~era go ras~istuvaa patot kon Ja`ince. Silite na ARM i MVR, spored poslednite informacii od Policijata, kompletno go kontroliraat gradot, a teroristite imaat ogromni ~ove~ki zagubi.

(Prezemeno od "Utrinski vesnik")