Teroristite pusto{at vo Tetovsko

Albanskite teroristi go koristat prekinot na ognot vo Tetovo i okolinata za da go maltretiraat, ograbuvaat i isteruvaat makedonskoto naselenie od domovite.

Spored Sektorot za vnatre{ni raboti od Tetovo, vooru`eni grupi Albanci na 12 avgust vleguvale vo ku}i i vo stanovi na makedonski semejstva i so zakani i navredi barale pod itno da se iselat od Tetovo. @iteli na Tetovo potvrdija deka vooru`eni albanski maloletnici so xipovi i traktori krstosuvale na patot Tetovo-Ja`ince, vleguvale vo selata i gi ograbuvale doma}instvata i dobitokot na Makedoncite.

Kidnapirani 42 lica vo Tetovsko

Spored informacii od Ministerstvoto za vnatre{ni raboti, od treti juni do osmi avgust od Tetovo i Tetovsko od strana na albanskite teroristi se kidnapirani 42 lica. Nekoi od niv se oslobodeni, no vo Ministerstvoto nemaat informacii za brojot na oslobodenite.

Vo Me|unarodniot crven krst, koj gi povrzuva semejstvata so kidnapiranite, zaradi uspe{nost na nivnata misija, ne zboruvaat za brojki na is~eznati i oslobodeni civili.

Maltretirani Makedoncite vo Gostivarsko

Petnaeset albanski teroristi na 10 avgust vlegle vo gostivarskoto selo Po`arane i gi pretresuvale ku}ite na Makedoncite. Teroristite, baraj}i oru`je, gi tepale i gi maltretirale `itelite. Tie tvrdele oti imaat originalen spisok na site Makedonci {to zadol`ile oru`je od Armijata i im se zakanuvale so ubistvo ako ne im gi predadat pu{kite. Po pretresot na ku}ite tie go sobrale naselenieto vo centarot na seloto i po~nale da go maltretiraat. Sobranoto oru`je go natovarile vo voziloto na eden selanec, koj bil prinuden da gi odnese vo seloto Negotino.

Isklu~eni telefonite na {tipskite braniteli

Pove}emina gra|ani na [tip, koi se mobilizirani i se nao|aat na frontovite, ne gi platile telefonskite smetki i poradi toa Telekom im gi isklu~il telefonskite linii. [tipjani revoltirano reagiraat na odlukata na "Makedonski telekomunikacii" i apeliraat da im izlezat vo presret vo ovie te{ki vremiwa i da pri~ekaat za naplata na smetkite.

Raste brojot na raseleni lica

Do 14 avgust 2001 godina vo Crveniot krst na Makedonija registrirani se vkupno 56.076 raseleni lica od podra~jata na Skopska Crna Gora, kumanovskite sela, Tetovo i Tetovsko i skopskoto selo Ara~inovo. Od vkupniot broj, 3.535 se smesteni vo centri {irum Makedonija, a 52.541 se smesteni vo semejstva.

Brojkata e mnogu pogolema od registriranata ako se zeme predvid deka pogolem broj raseleni lica ne pobarale pomo{ od Crveniot krst na Makedonija.

Pomo{ za ranetite braniteli

Makedonskiot klub "Sveti Kiril i Metodij" od germanskiot grad Ulm, denovive donira{e 10.200 germanski marki nameneti za najte{ko povredenite pripadnici na bezbednosnite sili vo poslednite borbeni dejstvija kaj selata Quboten i Radu{a. Edinaeset Makedonci, ~lenovi na Makedonskiot klub vo Germanija, ja poka`aa svojata humanost pari~no pomagaj}i im na nastradanite braniteli na tatkovinata. Eden del od parite, 3.325 germanski marki, odvoeni se od klubskata kasa vo koja ~lenuvaat triesetina Makedonci.

Prijaveni 400 dobrovolci, sobrani 300.000 dolari

Vo makedonskata kolonija vo Sidnej se evidentirani 400 Makedonci-dobrovolci koi, ako treba, vedna{ }e zaminat za tatkovinata za da pomognat vo nejzinata borba protiv albanskite teroristi. Vo organizacija na nekolku lokalni radija na Makedoncite vo Sidnej bea sobrani pove}e od 300.000 avstraliski dolari pomo{ za Makedonija. Parite }e bidat nameneti za obnova na razurnatite ku}i na Makedoncite, za hrana za raselenite lica i za pomo{ na semejstvata na zaginatite vojnici i policajci.

Akcijata za sobirawe finansiska pomo{ za odbrana na Makedonija se odvivala preku makedonskite radioprogrami "Pej Makedonijo" na Bob Markovski, "Makedonskata narodna programa" na Mile Dimovski, "Sidnej Makedonijo" na Xo Xekson, "Makedonski poru~ek" i makedonskite radioprogrami na Nik Ristevski i Kire Cirevski i "Makedonskata produkcija" na Bo`idar Stojanovski.

Organizatorot na ovaa radioakcija, Bob Markovski, na{ sonarodnik od bitolskoto selo Dobru{evo, izjavi deka ova e samo po~etok na akcijata, a Makedoncite vo Sidnej koga slu{naa deka Albancite pla}aat voen danok za ONA, gi odvrzaa }esiwata i kako nikoga{ dosega pomognaa za odbrana na svojata tatkovina.