Zajaknata grani~na kontrola od Albanija

"Albanskata Vlada, vo sorabotka so NATO, }e gi zgolemi naporite za zajaknuvawe na kontrolata na granicata kon Makedonija i vo borbata protiv sekakov obid za {verc na oru`je preku teritorijata na Albanija", soop{ti portparolot na albanskata Vlada.

Toj izjavi deka Tirana gi poddr`uva naporite na Evropskata unija i SAD za prodol`uvawe na dijalogot vo zemjata, dodavaj}i deka albanskata Vlada gi pozdravuva site politi~ki inicijativi za re{avawe na konfliktot vo Makedonija na demokratski na~in.

Begalski turizam

Zaostruvaweto na voenata kriza vlijae{e mnogumina da trgnat porano na planiraniot odmor. Vakviot "begalski turizam" se procenuva deka posebno }e se intenzivira vo slednite denovi, koga i redovno se zgolemuva procentot na doma{nite godi{noodmorci na na{ite grani~ni premini. Onie so poplitok xeb koi doa|aat od zagrozenite podra~ja se upatuvaat kon Dojran. Tie velat deka do smiruvawe na sostojbite planiraat da ostanat na ovoj prinuden i neplaniran odmor vo Dojran, dodeka ma{kite glavi na semejstvata se vra}aat nazad vo napu{tenite domovi.

Krajbre`en incident

Na 26 juli bea povredeni ~etvorica ilegalni albanski emigranti, koga gr~kata krajbre`na stra`a vozvrati na ognot otvoren od albanskiot gliser, koj se pribli`uval kon bregot na ostrovot Krf. Incidentot se slu~il okolu {est ~asot koga kapetanot na gliserot, koj prevezuval 13 ilegalni emigranti, od kala{nikov otvoril ogan kon gr~kiot patrolen brod, koj prethodno od emigrantite pobaral da zaprat.

Kapetanot i emigrantite se uapseni, a povredenite se preneseni vo bolnica kade e konstatirano deka se nadvor od `ivotna opasnost.

Ukinata emisija na makedonski jazik vo Albanija

Iska`uvaj}i ja svojata zagri`enost za vesta deka okolu 300.000 Makedonci vo Albanija nemaat mo`nost da ja sledat edinstvenata emisija na svojot maj~in jazik, Sovetot za radiodifuzija pismeno se obrati do Nacionalniot sovet za radio i televizija na Republika Albanija. Toj potsetuva deka na patot za priklu~uvawe kon evroatlantskite integracii i dvete dr`avi treba da izvr{at konkretni zafati za dosledna implementacija na me|unarodnite standardi od sferata na elektronskite mediumi.

"Vo soglasnost so ova, o~ekuvame deka }e se zalo`ite {to poskoro da po~ne emituvaweto na emisijata na makedonski jazik na Radio Kor~a i se nadevame deka Albanskata radiodifuzija naskoro vo svojata programa }e vklu~i i radio i televiziski programi na makedonski jazik", se veli vo pismenoto obra}awe.

Uapseni teroristi

Na 26 juli amerikanskite vojnici na KFOR uapsile 12 pripadnici na teroristi~kata ONA, koi se obiduvale da vlezat vo Makedonija od Kosovo. Teroristite se obiduvale da vlezat vo Makedonija so oru`je, lekovi i hrana.

Vizi za SAD vo druga dr`ava

Ambasadata na Soedinetite Amerikanski Dr`avi vo Skopje, poradi ograni~uvawa vo personalot, privremeno gi zapira site uslugi povrzani so izdavawe vizi. Licata koi sakaat da podnesat molba za viza za prestoj vo SAD, toa treba da go storat vo nekoja od sosednite zemji.

Otka`uvawa na "Ohridsko leto"

Zapo~naa prvite otka`uvawa na Festivalot "Ohridsko leto". Del od najavenite gostuvawa od stranstvo, kako {to informira{e Direkcijata na "Ohridsko leto", predvideni do krajot na juli, se otka`uvaat vo posleden ~as, a obrazlo`enijata na gostite se novite slu~uvawa vo Makedonija i aktuelnata bezbednosna situacija.

Muzi~kite umetnici od Italija, Grcija i Ungarija gi otka`aa nastapite, dodeka umetnicite od Rusija i Bugarija ne go storija toa.

Namalen brojot na `iteli vo Albanija

Albanskiot Zavod za statistika gi obraboti podatocite od popisot {to go izvr{i vo po~etokot od godinava i soop{ti deka Albanija ima 3.081.000 `iteli, odnosno 100.000 `iteli pomalku vo odnos na prethodniot popis, izvr{en vo 1989 godina.

"Glavna pri~ina za namaluvaweto na brojot na `itelite e emigracijata. Ne gi popi{avme albanskite dr`avjani koi pove}e od edna godina `iveat vo stranstvo. Vkupno imame tri procenti pomalku `iteli od 1989 godina", izjavi direktorot na Zavodot, Milva Ekonomi.