FORUM

ZMIJATA ILI MAGARETO?!

Veselin Anastasov, Skopje

Gospodine Donski, toa e izborot na Makedonecot. Po osamostojuvaweto, po~naa da se slu~uvaat seriozni zakani za Makedonija. Vo takva sostojba sleduvaat reakcii, mo`ebi i nesoodvetni. Za mene gospodinot Donski e Makedonec za primer. Pretpostavuvam kolku go ~ini doka`uvaweto na na{eto poteklo. No, toa ne zna~i deka site mora da mislime isto.

Ne sum ni srboman, ni komuwar. Nemam omraza kon nieden narod i religija, nitu kon narodite od EU i NATO. No, narodite se edno, a vlasta drugo. Realno gledano, vo minatoto edinstveno SAD projavuvaa izvesen za{titni~ki odnos. Samo tie se obidoa da ja spre~at podelbata na Makedonija vo Versaj 1919. Poradi mo`nosta da dobijat privrzanici, francuskiot pretsedatel Klemanso ja izbrza konferencijata. Mo`ebi i denes ima izvesen za{titni~ki odnos od SAD, no ne sum sosema siguren. Kako da go nare~am, ako ne nacizam, osporuvaweto na postoeweto na Makedoncite kako narod. Da ne se zala`uvame deka ne ja znaat vistinata za Makedonija, pa poradi toa dr`at gr~ka, sega {(})iptarska strana. Treba li da povtoruvame deka ponacisti~ka dr`ava od Grcija nema, a genocidot vrz Makedoncite i koncentracionite logori mu bea inspiracija na Hitler? Da se ubeduvame li deka na Peloponez najbrojno be{e "slovenskoto" naselenie i deka i tie t.n. Grci bea is~eznati u{te pred sedmiot vek? So germanski profesori po starogr~ki jazik izmislen e nov literaturen gr~ki, iako toj jazik be{e malku zastapen vo narodnite govori. Da ne se la`eme. Gr~kata nacija e izmislena so dolgoro~en plan, da se razbie eventualno obedinetiot "slovenski" Balkan. Od tie pri~ini, e sozdadena i Albanija, iako Makedoncite toga{ bea pobrojni od [(})iptarite.

Treba li da povtoruvame kolku {teti pretrpevme od sankciite kon Srbija i od Grcija, od voenite napadi vrz Srbija, re`iranata begalska kosovska kriza.

Od site vetuvawa {to se slu~i? Namesto da gi spre~ea krvavivte vojni vo Hrvatska i Bosna, tie se zazedoa za Kosovo. Bez odluka i odobrenie na ON, ja razorija SRJ i nanesoa bezbroj materijalni i ~ove~ki zagubi. Od re`iraniot genocid vrz [(})iptarite vo Kosovo, sega izlegoa samo nekolku iljadi, namesto bezmalku polovinata ubieni. Istoto ni se slu~uva i nam.

Od teroristi-ubijci, poleka gi pretvorija vo borci za prava. OVK e nivno delo, a isto taka i ONA. Od niv formirani, obu~uvani, vooru`eni. Dali e vistina deka tokmu NATO spasi golemi `rtvi od na{ite sili vo Ara~inovo? Koj digna beli znamiwa i {to zna~i toa? Direktnite borci zboruvaat poinaku. Iako ne za eden den, gi imaa locirano site teroristi i na{ite specijalci bea sosema blizu do celta. I vo kumanovsko i na drugi mesta se stopira{e zavr{niot udar vrz teroristite. Koj vsu{nost se spasuva{e?

Gledajte go odnosot na OBSE, KFOR i drugite organizacii koi pomagaat! Postojano vr{at dotur vo selata so teroristi, a uvo ne gi boli {to se vr{i etni~ko ~istewe vo makedonskite sela. Na ist na~in n# "{titat" kako i nealbancite vo Kosovo.

Makedonija e mal pazar za oru`je, no tuka se vme{ani i mnogu drugi okolu nas, a na krajot site ekonomski toneme. Koga sme kaj oru`jeto, da se zapra{ame {to SAD tolku imaa protiv {to e doneseno od istok? Su{tinskoto pra{awe e koj e vistinskiot gazda na MMF, Svetskata banka, NATO pa i ON, ili kuso re~eno, koj e toj {to rakovodi so site politi~ki, ekonomski, verski i voeni svetski institucii?

Sigurno e deka ovie sili {to vladeat preku NATO i EU ne im mislat dobar kraj i na nivnite narodi. Nikoj normalen ne bi se sprotivstavil na NATO i EU, no ne treba tolku da gi osuduvame ni tie koi vo o~aj se povikuvaat na Rusija, Ukraina, Kina, koi{to barem ne sporat okolu na{ata nacija.

Primerot so Izrael e nesoodveten. Najgolemoto svetsko bogatstvo e vo racete na Evreite, koi gi pe~atat parite na SAD. I muxahedinite vo dobar slu~aj se pottiknati i sponzorirani od SAD i NATO, zapo~nuvaj}i so Avganistan, ^e~enija i nivnite rodnini [(})iptarite.

Da ne go osuduvame tolku i na{eto iseleni{tvo, rastrgnato od propagandite na sosedite, no i na{ite rakovodstva.

I koja e taa patriotska vlada {to gi obedinuva i naso~uva? Koga sme kaj zemjite od NATO i EU, treba{e da se potrudime na obi~nite lu|e da im ja ka`eme vistinata, a ne la`nite nacisti~ki atributi na bo`emnite Grci i bo`emnite Albanci. No, sekako i svetskite vode~ki mediumi imaat ist gazda i se plasiraat samo "vistinite" na svetskiot gazda. U{te minatata godina po~na da se podgotvuva terenot so prikaznite za obespravenite "Albanci" vo Makedonija. Interesno e {to minatata godina od krugovi na MPO za~estija predlozite za podelba na R. Makedonija me|u Albanija i Grcija. Toa po~na nekako da se poklopuva so za~estenite tvrdewa deka bugaromanstvoto na VMRO-DPMNE e vsu{nost maska zad koja se krie povrzanosta so Atina! Kako i da e, nikakvi Makedonci ne se ni tie od VMRO-DPMNE, ni od SDSM. A i da bea asalni Makedonci, pra{awe e dali }e promenea ne{to vo re`ijata na svetskiot gazda.

E sega, za nas su{tinsko e zo{to ne ni se dozvoluva da postoime kako Makedonci? Vo {to e su{tinata na pozadinata na nepriznavawe na imeto i znameto na dr`avata i problemot so MPC? Vo vremeto na dedo mi lu|eto ~esto velele deka satanata nema da dozvoli da postojat Makedonci i dr`ava Makedonija.

]e bidam sre}en ako izleze pogre{no tvrdeweto deka svetskite faktori sakaat da n# izbri{at kako narod, deka ni pomagaat vo na{eto opstojuvawe, i deka gi osuduvaat nacisti~kite politiki na Grcite i [(})iptarite.

Da dade Gospod da gre{am, deka na{iot izbor navistina ne e sveden samo me|u zmijata i magareto.