MAKEDONSKA KUJNA

^orba od domati

Potrebno:

- 1 kg. domati;

- 1 glavica kromid;

- 2 la`ici bra{no;

- magdonos;

- list od celer;

- maslo, sol, za~ini.

Podgotovka:

Domatite se se~at na par~iwa, kromidot na trkalca i zaedno so ise~kaniot magdonos i celer se varat so dve ~a{i voda dodeka domatite ne omeknat. Potoa s# se pasira. Oddelno vo zagreano maslo se propr`uva bra{noto na koe mu se dodava pasiraniot zelen~uk, se posoluva i se dodava voda. ^orbata se vari u{te desetina minuti, a po `elba mo`e da se dodadat i testenini.


Ovo{na kruna

Potrebno:

- tri praski;

- 300 gr. malini;

- 200 gr. ribizli;

- 2 ~a{ki {eri-brendi;

- 200 gr. {e}er;

- 12 biskviti;

- sladoled.

Podgotovka:

Praskite, malinite i ribizlite se ~istat, se prelivaat so edna ~a{a liker i se ostavaat vo fri`ider dobro da se izladat. [e}erot se topi na ogan so edna ~a{a liker dodeka ne dobie boja na svetol karamel. Biskvitite se natopuvaat vo karamelot i se spojuvaat edna so druga vo vid na kruna. Izladenite biskviti se polnat so sladoled i ovo{je, se prelivaat so liker i vedna{ se serviraat.


Kroketi od riba

Potrebno:

- 400 gr. varena riba, is~istena od koskite;

- 2 jajca;

- sitno ise~en zelen~uk;

- 1 ~e{ne luk;

- 1 par~e leb, natopeno vo mleko;

- prezla;

- maslo;

- sol, crn piper.

Podgotovka:

Varenata riba se gme~i so viqu{ka, se dodava iscedenoto par~e leb i s# se pasira. Na taa smesa se dodavaat jajcata, magdonosot, lukot, solta i crniot piper. Od smesata se pravat kroketi {to se prpelaat vo izmateno jajce, potoa vo prezla i se pr`at vo zagreano maslo.