Otkrieni magacini so oru`je

Minatiot vikend vojnici na KFOR otkrile tri magacini so oru`je na granicata na Makedonija i Jugoslavija, vo delot so Kosovo. Vojnicite se sigurni deka oru`jeto bilo nameneto za teroristi~kata ONA. Prvoto zasolni{te bilo najdeno kaj seloto Ribnik. Oru`jeto i municijata bile pokrieni so plasti~en materijal i granki. Pri ispituvaweto na magacinot tie otkrile u{te dva sli~ni magacini. Oru`jeto }e bide uni{teno vo amerikanskata baza Bondstil.

Gr~ki frekvencii vo Makedonija

Sovetot za radiodifuzija }e & prepora~a na Vladata da raspi{e konkurs i da dodeli dve novi frekvencii za emituvawe programa na nacionalno nivo, edna za radio i edna za televizija. Spored neoficijalni izvori gr~kata televiziska stanica "Alfa", koja pred nekolku meseci ja kupi privatnata televizija TV "Skopje", ima golemi {ansi da dobie nacionalna frekvencija za emituvawe programa.

Spored potpretsedatelot na Sovetot za radiodifuzija, Miqaim Fetai, Upravata za telekomunikacii ve}e go informirala Sovetot deka ima u{te slobodni frekvencii i deka postojat tehni~ki mo`nosti da bidat dodeleni koncesii za niv.

Blokada na grani~nite premini

Sindikalnata organizacija na "Mlaz" a.d. Bogdanci soop{ti deka poradi povtorna izmanipuliranost od strana na carinskata uprava povtorno go aktivira {trajkot so koj }e bidat blokirani grani~nite premini 24 ~asa na neopredeleno vreme.

Vo soop{tenieto se veli deka {trajkot }e trae s# dodeka ne dobijat pismen dokument od Ministerstvoto vo koe }e bide izneseno tolkuvaweto na sporniot Zakon i namerite kako istiot }e se primenuva vo idnina.

Stopanska sorabotka

Na 16 juli Kumanovo go poseti [efot na Kancelarijata za vrski na Republika Grcija, Jorgos Kaklikis, pri {to vo Sovetot na Op{tinata se sretna so gradona~alnikot na gradot, Slobodan Kova~evski i so grupa sovetnici i stopanstvenici.

Vo razgovorite akcent bil staven na mo`nosta za prodol`uvawe na dosega{nata i vospostavuvawe nova sorabotka me|u stopanskite subjekti od Grcija i Kumanovo, osobeno vo proizvodostvo i prerabotka na plasti~na ambala`a, kako i mo`nosta za vleguvawe gr~ki kapital vo Kumanovo so {to bi se otvorile novi rabotni mesta.

Slovene~ki investicii na Balkanot

Dodeka zapadnite kompanii so golema pretpazlivost & prio|aat na porane{na Jugoslavija, slovene~kite biznisi go predvodat obnovuvaweto na stranskite investicii. Vakviot trend }e gi zadovoli Evropa i SAD, koi imaat golema nade` vo ekonomskata integracija, kako sredstvo za izgradba na mir i prosperitet na Balkanot.

"Vo interes na Slovenija e da gi razvieme trgovijata i investiciite na Balkanot", izjavi slovene~kiot pretsedatel Milan Ku~an.

Slovene~kiot izvoz kon drugiot del na Jugoslavija se zgolemuva so 20 otsto, izrazeno vo evra, dvojno pove}e od brzinata na vkupniot izvoz.

Makedonsko-bugarska koprodukcija

Vo Bugarija se pri kraj podgotovkite za po~etokot na snimaweto na filmot "Podgrevawe na v~era{niot ru~ek", spored istoimeniot roman na poznatiot bugaroman Mile Nedelkovski, vo re`ija na Kostadin Bonev od Bugarija. Kastingot od bugarski artisti e ve}e zavr{en, a sleduva izborot na makedonski artisti. Spored re`iserot Bonev, mo`no e odredeni sceni da bidat snimani na Ohridskoto Ezero. Ovaa makedonsko-bugarska koprodukcija ima istoriska podloga. Filmot go finansiraat Nacionalniot filmski centar vo Bugarija, Bugarskiot nacionalen teatar, Ministerstvoto za kultura na RM, a se pregovara i so eden germanski producent.

Otvorena prvata mikolo{ka laboratorija

Na 16 juli na Prirodno–matemati~kiot fakultet pri Univerzitetot "Sveti Kiril i Metodij" vo Skopje be{e otvorena prvata mikolo{ka laboratorija (za prou~uvawe na gabite) vo Makedonija.

Proektot zapo~na na inicijativa na profesorot po mikologija, Mitko Karadelev, realiziran od strana na Oddelot za civilno–voena sorabotka od Zadninskiot {tab na KFOR vo Skopje i sponzoriran od komandantot na Norve{kiot kontingent, polkovnik Arild Tobiasen. Donacijata iznesuva{e 20.000 gm. Rekonstrukcijata na laboratorijata zapo~na na ~etvrti maj, a zavr{i vo po~etokot na juli 2001.