Gr~iwa(?!) od Bitola vo poseta na Solun

Na slikata gledate 50 deca, etni~ki Grci(?!), od Bitola koi na pokana od solunskata Op{tina i od Dru{tvoto na lu|e preku kontakti so Bitola pristignale vo Solun na odmor.

Izvorot na vesta e gr~kata dr`avna agencija ANA od Atina, a ja prenesuva atinskiot dnevnik "Katimerini".

"Jazikot na sosedot"

Do 2010 godina 30-70 otsto bitol~ani }e mo`e da nau~at gr~ki jazik. Vo ovoj procent spa|aat i gra|anite na Prespa, Prilep, Tikve{ijata, Gevgelisko, Strumi~ko i drugi pograni~ni sela.

"Ova go predviduva proektot 'Da go nau~ime jazikot na sosedot za podobro da se razbirame', koj od minatata godina go finansiraat EU i UNESKO, preku Fare-programata", veli koordinatorot na Proektot Bo`idar Rajkovski.

Do po~etokot na Olimpijadata vo Atina (2004), ovoj jazik }e go izu~uvaat glavno pravnici, zdravstveni rabotnici i grade`nici, za{to vo podgotovkite na Olimpijatata }e se anga`iraat 3-5 iljadi grade`ni rabotnici od Republika Makedonija.

Vo ovoj centar vo Bitola, dokolku se obezbedat dovolno pari, se predviduva i izu~uvawe na srpskiot, bugarskiot i albanskiot jazik.

Za koristewe srpski jazik - dva kur{uma v gradi

"Sostojbata e ~ovek da se nae`i. Srbite `iveat zatvoreni vo svoite sela i nemaat mo`nost da izlezat od niv. Sepak tie ne sakaat da si odat od zemjata na koja se rodile i na koja `iveele nivnite predci. Tie lu|e duri nau~ile i da ne zboruvaat srpski koga }e izlezat od selata, od strav da ne se povtori toa {to mu se slu~i na eden bugarski slu`benik na UNMIK, koj im se obrati na deca Alban~iwa na srpski, po {to dobi dva kur{uma vo gradite", pi{uva {panskiot vesnik "Pais", koj go prenesuva svedo{tvoto na okolu 50 {panski policajci {to slu`ele na Kosovo.

Denacionalizirawe na Romancite

Romanskiot pretsedatel Jon Iliesku izjavi: "Moldavija e 'vtorata romanska dr`ava', a teoriite koi tvrdat deka Romancite i Moldavcite pretstavuvaat dve razli~ni nacii se 'stalinisti~ki proizvod'".

"Republika Moldavija fakti~ki e vtorata romanska dr`ava zatoa {to 65 procenti od nejzinoto naselenie e so romansko poteklo", tvrdi Iliesku. Spored romanskiot pretsedatel, "teorijata za postoeweto moldavski jazik ima za cel denacionalizirawe na Romancite vo Moldavija".

"Balkanskata sostojba odblizu"

Spored tvrdeweto na provladinoto gr~ko Radio Fle{, osum brodovi na NATO }e vplovat vo me|unarodnite vodi na Jadranskoto More, "zaradi sledewe na sostojbata na Balkanot odblizu".

Okolu 350 gr~ki oficeri i vojnici {to treba da bidat vklu~eni vo misijata na NATO za razoru`uvawe na albanskite teroristi vo Makedonija gi zavr{ija podgotovkite za u~estvo vo ovaa akcija na Alijanskata, javija gr~kite mediumi. Podgotovkite na voeniot del se izvr{eni vo 525 mehanizirani bataljoni vo okolinata na gradot Kuku{, Severna Grcija.

Napadnat gr~kiot pres-centar

Po povod simnuvaweto na gr~koto zname od plo{tadot "Makedonija" kade {to se nao|a kancelarijata na gr~kiot pres-centar, portparolot na gr~kata Vlada, Dimitris Repas, izjavi: "Barame od sosednata zemja da prezeme izvesni bezbednosni merki, bidej}i na{iot pres-centar tamu e postojana cel na napadi poradi istaknatata lokacija", dodavaj}i deka ova e petti pat ekstremnite elementi da go storat ova.

Bugarski memorandum za krizata vo Makedonija

Sofiski nau~nici baraat bugarskata Vlada kon za{titata na makedonskata teritorija da se odnesuva kako kon za{titata na bugarskata teritorija. Vo dokumentot "Nacionalnata pozicija na Bugarija za razvojot na etni~kiot konflikt vo Republika Makedonija", na 12 stranici, zabele`ana e celokupnata strategija {to bugarskata dr`ava treba da ja prezeme vo taa nasoka.

"Priznavaweto na 'makedonskata nacija' i nejzinoto formirawe vo 1945 godina pod pritisok na golemite sili ne ja menuva ili namaluva odgovornosta na Bugarija kon toj geografski region", se podlekuva vo Memorandumot od Nau~niot centar za bugarska nacionalna strategija.

Hrvatski kandidati za Hag

Britanskiot vesnik "Observer" gi objavi imiwata na dvajcata hrvatski generali obvineti za voeni zlostorstva protiv srpskoto naselenie. Stanuva zbor za penzioniranite generali Ante Gotovina i Rahim Ademi, vtoriot po poteklo od Kosovo. Ademi e obvinet deka ubil desetici Srbi vo borbite okolu Me|a~ki Xeb vo 1993 godina, dodeka general Gotovina bil komandant na ofanzivata "Bura" koga vo molskavi~en napad hrvatskata Armija ja osvoila Kninska Kraina. Vesnikot tvrdi deka nivnoto svedo~ewe }e otkrie mnogu neprijatni detali za zapadnata vme{anost vo hrvatska vojna.