Hiperaktivni i tatkovski izjavi

Liderite na Nacionalnoto dvi`ewe "Simeon Vtori", koe pobedi na parlamentarnite izbori vo Bugarija, ne se zadovolni od poslednite izjavi {to za krizata vo Makedonija gi davaat nekoi ministri od Kabinetot na zaminuvawe na Ivan Kostov. Tie smetaat deka poka`uvaat "hiperaktivnost" i se odnesuvaat tatkovski.

Soloman Pasi, rakovoditel na ekipata za nadvore{na politika i nacionalna bezbednost na dvi`eweto na carot izjavil: "Analizite na ministrite od Vladata {to si zaminuva deka ima opasnost Makedonija da se raspadne ne se ka`ani so diplomatski ton. Tie se reakcija od predizbornata borba. Sekoja prognoza na bugarski minister se prifa}a kako politi~ka pozicija, a ne kako nezavisna ekspertiza".

Gr~ka inicijativa za me|unarodna konferencija

Portparolot na Ministerstvoto za nadvore{ni raboti na Grcija, Panajotis Beglitis, izjavi deka gr~kata inicijativa za svikuvawe me|unarodna konferencija za Makedonija, na koja }e u~estvuvaat pretstavnici od EU, SAD i Rusija e pozitivno prifatena. Spored nego, vakvata inicijativa na Grcija ve}e se razgleduva kaj dr`avite koi bi u~estvuvale na konferencijata.

Toj dodade deka gr~kiot minister za nadvore{ni raboti, Jorgos Papandreu, ve}e razgovaral so {efovite na diplomatiite na Francija, Velika Britanija, SAD i Rusija za mo`nosta za svikuvawe vakva konferencija.

Pretsedatelot Trajkovski kategori~no ja otfrli ovaa ideja naglasuvaj}i deka krizata }e se re{ava vo makedonskite institucii.

U~ili{ta i fakulteti za Turcite vo Bugarija

Partijata na Turcite vo Bugarija bara sredni u~ili{ta i fakulteti na maj~in jazik. Qutvi Mestan, ~len na najtesnoto rakovodstvo na dvi`eweto za prava i slobodi, za Radioto "Slobodna Evropa" izjavi: "Kako {to e normalno vo Bugarija da imame angliska, francuska, germanska gimnazija, kako {to imame ermensko i romansko u~ili{te, nie smetame deka e normalno najgolemoto malcinstvo vo Bugarija da ima svoi u~ili{ta, vo koi treba da e zastapen principot na {koluvawe na maj~in jazik".

KFOR uapsil 170 albanski teroristi

Na vtori juli, misijata na NATO vo Kosovo soop{ti deka vo minatiot mesec nejzinite pripadnici ostvarile niza uspe{ni akcii za zapirawe na ilegalnite preminuvawa na albanskite teroristi preku makedonsko-jugoslovenskata granica.

Spored portparolot na KFOR, Roj Braun, vo ovie akcii pripadnicite na multinacionalnite sili uapsile nad 170 pripadnici na t.n. ONA. Od uapsenite, 53 se privedeni pri obidot ilegalno da ja preminat granicata, dodeka 120 teroristi se uapseni vo isto~no Kosovo. Toj dodade deka golem broj pripadnici na t.n. ONA bile uapseni vo konvoi od magariwa i kowi so koi prenesuvale oru`je i produkti za teroristite vo Makedonija.

Seloto Koriqe, granatirano

Srpskoto selo Koriqe vo Op{tinata Zve~an - SR Jugoslavija bilo granatirano od pravecot na albanskoto selo Vidomiri}i vo Op{tinata Kosovska Mitrovica. Vo napadot tromblonska mina padnala vo dvorot na edna privatna ku}a, no nema informacii za zaginati ili povredeni, nitu za eventualna materijalna {teta.

Qube Bo{kovski {vercer na oru`je!?

Vo posledniot broj na hrvatskiot nedelnik "Globus" se naveduva deka ministerot za vnatre{ni raboti, Qube Bo{kovski, poseduval restoran, a se zbogatil kupuvaj}i oru`je od porane{nata JNA, koe preku Crna Gora i preku tajni kanali go pra}al vo Makedonija. Bo{kovski ovie kriminalni operacii gi sproveduval so pomo{ na hrvatskata fabrika "Vinko". Za istata fabrika postojat obvinuvawa deka prodavala oru`je i na albanskata ONA.

Vo tekstot, me|u drugoto, se veli: "Novinarite {to ne mu se nakloneti na Bo{kovski, ne mu prostuvaat {to pred makedonskoto imal hrvatsko dr`avjanstvo, bidej}i dvaeset godini, do 1998 godina, `iveel vo Balama, kade s# u{te `iveat negovite roditeli.

NATO sproveduva demilitarizacija

"Rusija mo`e da gi povle~e trupite od me|unarodnite mirovni sili na Kosovo zatoa {to KFOR ne uspeal da gi razoru`a albanskite ekstremisti", se zakani generalot Leonid Iva{ov.

Iva{ov istakna: "Namesto da gi razoru`uvaat, NATO i zemjite vo sostavot na misijata na Obedinetite nacii na Kosovo rabotat vo interes na albanskite ekstremisti. NATO sproveduva demilitarizacija na na~in {to Rusija ne mo`e da go sfati", dodade toj bez da ja konkretizira najavata za povlekuvawe.