Nema pre~ki od bugarska strana

"Soop{tenieto objaveno vo 'Utrinski vesnik' e neprijatno, pri {to se insistira{e deka 'duri i ovoj pat' Bugarija ne dade dozvola za preletuvawe nad nejzina teritorija, kako i 'vo nekolku porane{ni slu~ai'", izjavi ambasadorot na Republika Bugarija vo Makedonija, Angel Dimitrov.

"Sosema o~igledna e namerata na vesnicite da doka`at deka bugarskata strana sozdava pre~ki na patot na itnoto vooru`uvawe na makedonskite bezbednosni sili i kako rezultat na toa e odlo`eno re{avaweto na krizata vo Makedonija.

Ve uveruvam deka, spored dokumentacijata na Ambasadata, nemalo nitu eden slu~aj na odbivawe na barawata za koridor na letovi na avioni i helikopteri nameneti za potrebite na Republika Makedonija, a se razbira ovie barawa se vo soglasnost so zakonskite proceduri na Republika Bugarija", istakna Dimitrov.

Pregovori so "buntovnicite"

Ambasadorot na Velika Britanija vo Makedonija, Mark Dikinson, i pratenikot na NATO, Piter Fejt, minatata sabota pregovarale so albanskite "buntovnici" okolu detalite za povlekuvawe od Ara~inovo, iako oficijalni lica na zapadnata Alijansa do skoro tvrdea deka stanuva zbor za teroristi so koi nema da ima razgovor.

Ovaa ocenka ja iznese londonski "Dejli telegraf", dodavaj}i deka sega mo`no e tokmu na tie lu|e silite na NATO da im obezbedat pridru`ba do sigurna teritorija, a takvata gletka sigurno }e ja razluti Vladata vo Skopje.

Zgolemeni preminuvawa kaj Ja`ince

Na 24 juni vo popladnevnite ~asovi e zabele`ana zgolemena dinamika na preminuvawe na grani~niot premin kaj Ja`ince, pri {to od Makedonija vo Kosovo preminale od 800 do 1.000 lica {to e za tripati pove}e od voobi~aenata frekvencija na preminuvawa na ovoj grani~en premin.

Musliu formira nova partija

Porane{niot komandant na Osloboditelnata vojska na Pre{evo, Medve|a i Bujanovac, [efket Musliu, najavi deka naskoro }e formira politi~ka partija, javi Beta.

"Zaedno so nekolku soborci i so albanski intelektualci od Ju`na Srbija planirame da vlezeme vo politikata. Vo momentot koga go odlo`ivme oru`jeto, nie se re{ivme za politi~ki proces", izjavi Musliu po sredbata so komandantot na amerikanskiot kontingent na KFOR vo kampot Bondstil na Kosovo. Musliu izjavi deka vo Bondstil od nego bilo pobarano pripadnicite na OVPMB, koi s# u{te se pod oru`je, da se vozdr`uvaat od provokacii, a vo isto vreme Musliu bil raspra{an za odnosot na jugoslovenskite vojnici i policajci kon lokalnoto albansko naselenie vo nekoga{nata tampon-zona.

Milo{evi} vo Hag

Vladata na SR Jugoslavija na 23 juni go usvoi Dekretot, otvoraj}i go patot za transfer na osomni~enite za voeni zlostorstva na Sudot vo Hag, kako {to e porane{niot pretsedatel, Slobodan Milo{evi}. Dekretot ja postavuva pravnata procedura za predavawe na obvinetite koi gi bara Sudot, no ne ovozmo`uva avtomatski transfer.

Zamenik-premierot, Miroqub Labus, izjavi deka smeta oti postojat obvinenija protiv 16 jugoslovenski gra|ani i deka site }e mora da bidat predadeni vo Hag.

Nov market na "Vero"

Gr~kata kompanija "Veropulus" otvori nov market vo centarot na Skopje, tret vo glavniot grad, a petti vo Makedonija. Proda`niot centar, so povr{ina od 820 kvadratni metri, lociran e na ulicata "Dame Gruev" br.14, vo prostoriite na porane{nata prodavnica "Sileks", sproti biznis-centarot "Plaza". Vo ramkite na snabduva~kiot objekt ima specijalizirani oddeli za ovo{je i zelen~uk, sve`o meso, morska hrana, delikatesni proizvodi, kako i za raznovidni pekarski specijaliteti. Vo noviot market "Vero", Kompanijata investira dva miliona germanski marki i vraboti 35 lica, a vo postojnite pet supermakerti vlo`i 26 milioni marki i otvori vkupno 380 rabotni mesta.