KOMENTAR

Gledano odnadvor

GLASOT NA NARODOT

Pi{uva: Slavko MANGOVSKI

Pred nekolku dena ~a{ata na trpenieto se prelea. Narodot najposle izleze na ulica i zaedno so policijata go zazede Parlamentot, toj hram na korupcija, nepotizam, java{luk, ajdu{tvo, nesposobnost i s# drugo {to n# dovede vo sostojba da gledame kako Makedonija se raspa|a. Sepak, ovaa demonstracija na narodna volja i sila ne otide do kraj i ne gi donese tolku o~ekuvanite promeni, kako na primer eden dr`aven udar i doa|awe na vlast na narodot so cel voveduvawe red vo dr`avata i oddale~uvawe na Makedonija od ambisot vo koj se nao|a. Radikalni situacii baraat radikalni re{enija.

Pri~inata za neuspehot mora da se bara vo na{ata rascepkanost i nepodgotvenost. Albancite se obedineti vo nivniot nacionalizam, a nie sme primer na sosema sprotivnoto, t.e. kaj nas nacionalizmot e negativna kategorija. Zatoa nemame realni {ansi da se soo~ime so opasnosta {to ni se zakanuva - Makedonija da se raspadne. Dodeka toa ne se promeni, namesto za obedinuvawe }e mora da se borime protiv raznebituvawe.

Mo`nosta propadna, no sepak pouki mo`at da se izvle~at od celata rabota. Edna od niv e koi simboli se prifateni od narodot kako makedonski, a toa mo`e da se vidi od fotografijata. Na jarbolot na Sobranieto za vreme na protestot se veeja dve znamiwa: dr`avnoto so "ventilatorot" i nacionalnoto so makedonskoto {esnaesetzra~no sonce. Mo`e{e da se vidi kako vojnicite i policajcite go baknuvaat nacionalnoto. Simbolite davaat silni poraki - za onie koi sakaat toa da go vidat.

Profesionalni vojnici

Pred nekoj den Premierot sarkasti~no izrazi za~uduvawe zo{to ne se popolnuvaat mestata vo objavenite konkursi za profesionalni vojnici i policajci, sakaj}i so toa da ka`e deka Makedoncite se kukavici koi se udiraat po gradi, no koga }e dojde momentot za akcija, nikade n# nema.

Vistinata e sepak poinakva. Pri~inata za nejavuvaweto na kandidati na ovie konkursi e glavno edna, a toa e samiot Premier. Glasovite koi se slu{aat od site strani denovive se skoro isti: "Pa zarem za Qub~o }e se borime, onoj {to ja predade dr`avata i koj e najvinoven za celata situacija". Nikoj ne e budala dobrovolno da se prijavi za da bide topovsko meso.

Zapadot sojuznik so teroristite?!

Taka izgleda{e pred nekoj den. Sega ve}e rabotite se pojasni i izgleda deka najgolemiot sojuznik na balistite, sepak e nesposobnata Vlada koja n# dovede vo ovaa situacija i nema nikakva ideja kako da n# izvle~e. Site pokazateli velat deka rabotite }e odat nadolu i deka s# u{te ne sme go videle najlo{oto. Iako situacijata okolu Ara~inovo ne e sosema jasna, dosega se znae deka sepak toa bil plan na Vladata na RM, so cel da se otstrani neposrednata opasnost za bezbednosta na Skopje. Na~inot na koj se napravi toa e tipi~en za nesposobnata Vlada. Izgleda deka e sigurno oti teroristite go zadr`ale oru`jeto i sega samo stanuva zbor za vreme koga }e pukaat vo na{ite vojnici i policajci.

Planot na Pretsedatelot im dade znak na teroristite deka se nepobedlivi i deka mo`at da si pravat {to si sakaat, bidej}i ete, NATO, EU i SAD se na nivna strana. Ponatamu gi radikalizira poni`enite narodni masi, koi sekojdnevno s# pove}e baraat odmazda, a so toa se nagolemuva mo`nosta na me|uetni~ki konflikt (dokaz deka i Zapadot ne znae sekoga{ {to pravi). Na krajot, ne treba da o~ekuvame mnogu pove}e od toj Zapad koga negovite pretstavnici u{te pred mnogu vreme, od sekojdnevnite kontakti so Premierot i Pretsedatelot, vidoa so kogo si imaat rabota.

Mandatot na Pretsedatelot

Pretsedatelot ni pora~a deka mandatot, koj mu bil daden od narodot, bil da ni donese mir, a ne vojna. Kako {to odat rabotite, za da se za~uva mirot }e mora da ja raznebitime dr`avata, a toa sigurno ne spa|a vo mandatot na Pretsedatelot. Mandatot, a toa mora nekoj da mu go ka`e, bidej}i izgleda deka zaboravil, e da go {titi Ustavot na Republika Makedonija, so vojna ili so mir. Dali }e uspee? A kako }e uspee koga ne ni znae koi mu se ustavnite obvrski? Vo sekoj slu~aj, so negoviot "plan" vo Ara~inovo Pretsedatelot delumno si ja ispolni obvrskata da gi spasi onie koi go izglasaa.

Za Makedonija – so qubov

Spored sofiskiot vesnik "Kapital", pred izborite vo Bugarija carskite ekonomisti bile totalno zbuneti kakva ekonomska programa da pretstavat. Na edna tribina za "razli~nite alternativi", kako {to pi{uvalo vo pokanata, ekipata ekonomisti sostavena od Nikolaj Vasilev, Milen Vel~ev, Qubka Ka~akova i Ivan Iskrov ne ka`ale ni zbor za Brisel i EU, no ka`ale drugi raboti, manifestiraj}i, spored "Kapital", zavidna zbrkanost vo svoite nadvore{ni politi~ki soznanija.

Spored zborovite na g. Vel~ev, Makedonija bila "del od na{ata istorija" i trebalo da odr`uvame dobri odnosi so "bratskiot narod". "Kapital" ponatamu komentira deka "dobro bilo oti vo salata nemalo pretstavnici na toj 'bratski narod' i deka vo makedonskiot pe~at ne izleze ni{to za renesansata na 'velikobugarskiot monarhofa{izam' od sinot na 'okupatorot' Boris III".