STRELA[TVO

Strelcite uspe{ni, i pokraj problemite

Strela~kiot klub "Goce Del~ev" - Skopje ~ij trener e Ordan Milanoski dolgo vreme se soo~uva so finansiski te{kotii i nedostig na municija. Strelcite treniraat vo mizerni uslovi, a dosega{nite rezultati se dol`at na samofinansirawe od strana na trenerot i strelcite.

Klubot postoi od 1991 g., no i pokraj problemite tie i natamu redat golemi uspesi na site natprevari na koi u~estvuvaat po nacionalnata programa.

Na 26 maj 2001 g. vo Ohrid se odr`a Dr`avnoto prvenstvo i Kupot na Makedonija vo strela{tvo za pioneri, a na 27 maj 2001 godina za mladinki, kade u~estvuva{e i Strela~kiot klub "Goce Del~ev" od Skopje. Vo disciplinata vozdu{na pu{ka - pionerki vo ekipna konkurencija go osvoija tretoto mesto. Vo kategorijata "mladinki" prvoto mesto go osvoi Bistra Stamenkova, vtoroto Biqana Kolarska, dodeka vo kategorijata "seniorki" vtoroto mesto & pripadna na Svetlana Simonovska od SK "Goce Del~ev".

Na natprevarot u~estvuvaa i Jasna Stamenkova, Marija Kostadinovska, Aneta Nestorova, Maja Simonova, Qubica Matevska, Goran Tapanxioski, Blagorodna Martinovska, Goran Stankov i Goce Avramovski.

RAKOMET

Eliminacija od Izrael

Eliminacijata na na{ite rakometari od Izrael zna~e{e i gubewe na delumno privilegiraniot status, koj ovoj pat ovozmo`i {ansa samo preku dve bara`-sredbi Makedonija da se plasira na Evropskoto prvenstvo vo [vedska idnata godina

Posledniot debakl n# vrati na poziciite na koi{to bevme pred dve godini, po neuspe{niot obid protiv Island za plasman na EP vo Hrvatska.

FUDBAL

"Tikve{" so najslaba odbrana

"Pobeda" na 26 natprevari postigna 64 golovi, a sleduvaat "gulabite" so 61. Najneefikasni bea sega ve}e vtoroliga{ite "Borec" i "Tikve{" so po 18 i 12 golovi.

Najslaba odbrana ubedlivo ima{e "Tikve{", koj primi 110 golovi. Tuka nekade e i "Borec" so 80 primeni golovi. Od druga strana, najdobra odbrana ima{e {ampionot "Sloga J" so 15 primeni golovi, a vice{ampionot "Vardar" primi gol pove}e-16, vo 26 natprevari.

KARATE

Od Belgrad so 15 trofei

Na{ata nacionalna kadetska selekcija od ma{kata i `enskata ekipa na karate-klubot "Makpetrol" ima{e uspe{en nastap na Internacionalniot karate-kup, koj se odr`a vo Belgrad. Tie od Belgrad si zaminaa so 15 trofei, od koi dva zlatni, tri srebreni i deset bronzeni

[AH

Osvoen bal za intermajstor

Na{iot {ahist Dejan Stojanovski vo 8. kolo protiv Vels od Anglija ja ispolni prvata norma (bal) za titulata intermajstor, za ~ie steknuvawe mu trebaat dve normi vo rok od {est godini i da ima rejting od 2.400 poeni na listata od Svetskata federacija.