Za{tita na gr~kite dr`avjani

Portparolot na gr~kata Vlada, Dimitris Repas, soop{ti deka oficijalna Atina o~ekuva od Evropskata unija da prezeme poefikasni merki za re{avawe na krizata vo Makedonija, koja gr~kata Vlada so vnimanie ja sledi poradi eventualnata za{tita na interesite na dr`avjanite na Grcija, koi prestojuvaat vo ovaa dr`ava. Toj dodade deka vnimatelno ja sledi sostojbata vo Makedonija za da reagira vo site slu~ai, dokolku bidat zasegnati bezbednosta i interesite na dr`avjanite na Grcija vo Makedonija.

Vizi redovno se izdavaat

Vesta deka Kancelarijata za vrski na Republika Grcija vo Skopje prekinala so izdavaweto vizi, be{e kategori~no demantirana od odgovornite vo Kancelarijata. De`urniot slu`benik soop{ti deka konzularniot oddel raboti normalno i vizite redovno se izdavaat.

Denovive, i pokraj visokite temperaturi, mo`e{e da se vidi redica lu|e koi trpelivo ~ekaat za da dobijat gr~ka viza.

KFOR }e vozvrati na napadite

Hans Jork Ajf, ambasadorot na NATO vo Makedonija, koj prisustvuva{e na zaedni~kiot sostanok na ambasadorite na zemjite-~lenki na Alijansata vo Makedonija, vo gr~kata Kancelarija za vrski izjavi deka ako zakanite na teroristite oti }e go reketiraat aerodromot vo Petrovec se ostvarat, KFOR }e im vozvrati. Toj istakna deka e svesen za problemite {to postojat i oti NATO vlo`uva maksimalni napori za da pomogne okolu situacijata.

KFOR za Balkanot

Na osmi juni 2001 godina, general ^e~i, zamenik-komandant na KFOR, me|u drugoto izjavi: "Treba da ni bide apsolutno jasno deka ovie ekstremisti ja zagrozuvaat stabilnosta na celiot region, vklu~uvaj}i go Kosovo. KFOR ne mo`e i nema da tolerira kakva bilo ekstremisti~ka aktivnost. Dozvolete mi da im ka`am na onie koi poddr`uvaat ili u~estvuvaat vo nelegalna aktivnost: ne potcenuvajte ja na{ata re{itelnost. Na kakov bilo napad ili zakana za napad vrz KFOR ili drug me|unaroden personal, }e bide vozvrateno so brz i energi~en odgovor".

***

Na osmi juni, makedonskiot minister za zdravstvo, Petar Milo{evski, ispratil barawe za poddr{ka pri spravuvaweto so dramati~niot nedostatok od voda za piewe vo oblasta na Kumanovo.

"]e storam s# {to e vo moja mo} za koordinativnite sposobnosti na mojot {tab, zaedno so golemiot i zna~itelen pridones od Naciite, da uspeat da im pomognat na lu|eto od Kumanovo", izjavi general-majorot Lange dodavaj}i: "Gi povikuvam ekstremistite koi ja sozdadoa ovaa humanitarna kriza da go polo`at oru`jeto i da dozvolat da se ovozmo`i povtorno snabduvawe na Kumanovo so voda. Tie nemaat poddr{ka od me|unarodnata zaednica i ne mo`e da ima idnina vo nivnite nasilni akcii, tuku samo krvoprolevawe i mizerija".

***

Na desetti juni 2001 godina, Multinacionalnata brigada Istok ja sprovede misijata "^isto nebo" (Bright Sky).

Terenskata artilerija ispuka osvetluva~ki granati nadvor od Vitina, za da obezbedi osvetluvawe za silite na KFOR vo nivnite obidi da go spre~i povtornoto snabduvawe so oru`je i materijal na ekstremistite vo Makedonija.

"Ovie granati obezbeduvaat osvetluvawe so intenzitet od okolu milion kandeli. Tie vsu{nost ja pretvoraat no}ta vo den", izjavi vodniot podoficer, postariot vodnik Fred Pul.

***

Na 12 juni, generalniot sekretar na NATO, Xorx Robertson, izjavi: "Silno gi osuduvam poslednite akcii na ekstremisti~kite grupi vo Makedonija, kako i nivnite zakani za natamo{ni napadi. Eskalacijata na nasilstvoto ne mo`e da dade pozitiven rezultat. Im prepora~uvam na teroristite da zaprat so nivnata borba, da gi napu{taat selata koi gi okupiraat i vedna{ da prestanat so zastra{uvawe na nevini civili. Nasilstvoto ne & slu`i na pravdata, nitu pridonesuva za vostanovuvawe na podobro i popravedno op{testvo.