Reakcija na OMO "Ilinden" – PIRIN

Politi~ka kusogledost

Vo svojata izjava za vesnikot "Nova Makedonija" od 31 maj 2001 godina samoimenuvaniot lider na skoro fantomnata organizacija OMO "Ilinden" Jordan Kostadinov Ivanov, povtorno, po kojznae koj pat, se zamisluva kako voda~, nezamenliv organizator na iljadnici Makedonci od Pirinsko.

I ovoj pat so ve}e voobi~aeno pompezno i grandomansko odnesuvawe na Jordan, {to grani~i do manijakalnost, sam se postavuva na ~elo i povikuva kon izboren bojkot, no ne ~etvorica, kolku {to realno brojat ~lenovite na negovata organizacija, tuku celoto 400.000 makedonsko malcinstvo vo Bugarija.

Grandomanskite i lideromanski naklonosti na taa li~nost, koja se samoproglasila za do`ivoten lider na Makedoncite ovde, se poznati na Makedoncite od Pirinska Makedonija i ne go iznenaduvaat nikogo. No, toa {to nas, ~lenovite na OMO "Ilinden"-PIRIN n# iznenaduva iskreno, e kako mo`e eden cenet vesnik kako {to e "Nova Makedonija" da gi objavuva naludni~avite fatamorgani na subjektot, koj sekoga{ slu`el na nekakvi temni i ~udni interesi - dali se toa finansiski ili ne, nie neznaeme, no znaeme dobro, deka toa ne se interesi na Makedonci vo Republika Bugarija.

Sega koga za prv pat vo istorijata Makedoncite vo Bugarija imaat svoj kandidat za bugarskiot Parlament, poznat makedonski patriot, ~ij{to izbor e od ogromno zna~ewe za idninata na Makedoncite vo ovaa zemja, se pojavuva Jordan Kostadinov i gi povikuva Makedoncite da ne glasaat za nego, tuku ... za nikogo! Se pra{uvame ~ii interesi gi zastapuva Kostadinov. Ne deka nekoj nego ovde go slu{a, me|utoa se ocrnuva avtoritetot na eden dostoen i ~esen Makedonec i se ru{i avtoritetot na na{ata partija, a seto toa na {teta na Makedoncite vo Bugarija. I kade e moralot na ovoj nezbidnat i nesakan lider, da kleveti i svesno da la`e vo javnost, koga li~no go poznava, na{iot kandidat i za ~ij{to tatko, Vangel Tikov, koj e ubien od bugarskite slu`bi vo komunisti~kiot period poradi negovite cvrsti makedonski ubeduvawa, i samiot nekoga{ iznesuval panihida, kako na makedonski borec i heroj.

Denes interesot na Makedoncite vo Bugarija bara ne sprotistavuvawe i me|usebna borba, ne naludni~avi i histeri~ni povici za bojkot i toa kon lu|eto za koi odamna Jordan Ivanov stanal sinonim na politi~ka kusoglednost i grandomanija, tuku naso~ena, umerena i posledovatelna rabota so lu|eto za izvlekuvawe od kalta vo koja n# vturnaa takvite politi~ki "voda~i" so manija za slava i nepogre{ivost kako ~i~ko Jordan.

Ivan Singartijski

Pretsedatel na OMO "Ilinden" - PIRIN

Teroristi od Albanija

Od zapadni razuznava~i se doznava deka sto albanski teroristi se rasporedeni vo selata Makelare i Bul~iza vo sosedna Albanija, ~ekaj}i naredba za otpo~nuvawe teroristi~ki napadi vo Makedonija. Spored istite izvori, ovie teroristi~ki grupi gi predvodel Fqamur Ame, brat na is~eznatiot Petrit Ame. Najgolem del od teroristite bile borci na rasformiranata OVPMB.

Makedonskata policija ima raspi{ano me|unarodna poternica po Fqamur Ame koj e obvinet za ubistvo vo obid, {to se slu~ilo za vreme na lokalnite izbori vo zemjava. Toj bil uapsen i pritvoren, no so kaucija od 200.000 germanski marki sudot vo Debar na obvinetiot ubiec mu ovozmo`il da se brani od sloboda. Po ova, Fqamur Ame is~eznal. Razuznava~ite velat deka vo momentov toj e vo Tirana, od kade komanduval so grupite teroristi vo pograni~nite sela.

Makedonskite bezbednosni sili velat deka raspolagaat so soznanija oti Fqamur Ame nekolkupati trguval so teroristi na ONA.

Me|utoa, vo telefonsko javuvawe do Kanal 5, Fqamur Ame gi demantira{e site obvinuvawa.

Sorabotka so Ha{kiot tribunal

Vo intervju za {panskiot vesnik "El mundo", srpskiot premier Zoran \in|i} izjavil: "Ako saka da izleze od izolacija, SR Jugoslavija ne mo`e da go izbegne predavaweto na porane{niot jugoslovenski pretsedatel, Slobodan Milo{evi} na Ha{kiot tribunal... Ne mo`am da si go dozvolam luksuzot da ja zagubam za nas neophodnata ekonomska pomo{, koja e preduslovena od na{ata sorabotka so Ha{kiot tribunal...".

Toj izjavil deka Milo{evi}, sepak, ne mo`e da bide ispraten vo Hag kako paket i deka prethodno treba da bide suden vo SRJ.

Brat Qube hrvatski dr`avjanin?!

Vo Hrvatska e aktuelno pra{aweto za okolu 6.000 dr`avjanstva, dadeni na lu|e so somnitelna priroda i biznisi. Me|u niv se najde i aktuelniot minister za vnatre{ni raboti na Makedonija, Qube Bo{kovski.

Vo vrska so istragata okolu hrvatskoto dr`avjanstvo koe go poseduva Bo{kovski, hrvatskiot premier, Ivica Ra~an, odgovoril deka "vo tek e istraga i preispituvawe na dr`avjanstvata i paso{ite na odreden broj lu|e i s# dodeka toj proces ne bide zavr{en, ne mo`am da komentiram dali i na koj na~in spomnatiot minister go dobil hrvatskoto dr`avjanstvo, kako ni toa kakvi }e bidat posledicite".

Hrvatskite vesnici doobjasnuvaat deka istragata e otvorena zatoa {to makedonskiot minister, navodno, se zanimaval so {verc na oru`je.

Voena sorabotka

Ministrite za odbrana na Makedonija i na sosedna SRJ, Vlado Bu~kovski i Slobodan Krapovi}, vo Ministerstvoto za odbrana go potpi{aa Protokolot za voeno-tehni~ka sorabotka na poleto na odbranata me|u dvete zemji. Ministerot Krapovi} se nao|a{e vo ednodnevna rabotna poseta na Skopje i pokraj so svojot doma}in, ima{e sredba i so premierot Qub~o Georgievski.

Sofija saka siguren sosed!

Bugarija e podgotvena da & dade sekakva pomo{ na Makedonija, ako taa toa go pobara od nea i ako e vo soglasnost so pravilata na me|unarodnata zaednica, izjavi bugarskiot pretsedatel Petar Stojanov, dodavaj}i deka Sofija ima potreba kraj sebe da ima silen i siguren sosed. Toj isto taka izrazi uveruvawe deka Makedonija ima sili da se soo~i so krizata.