Za spas na Makedonija

Na pres-konferencijata odr`ana na vtori juni, pretsedatelot na MAAK - Konzervativna partija, Stra{o Angelovski, mu se obrati na makedonskiot narod so molba da prestane slepo da gi sledi nastanite, koi vodat do negovo uni{tuvawe, tuku svesno i sovesno da izleze pred niv i da se obide da gi spre~i. MAAK - Konzervativna u{te edna{ na narodot mu uka`a deka pred makedonskiot narod stojat dve opcii: Opcijata koja ve}e se realizira, Vlada so gospodata Georgievski i Crvenkovski, no so gubewe na makedonskata dr`ava i vtorata, makedonskiot narod da ja so~uva sopstvenata dr`ava, a da gi izgubi, kako vlastodr{ci, Georgievski i Crvenkovski.

Soobra}ajka na Petrov

Pretsedatelot na SMK, Todor Petrov, poradi silen do`d i lizgavost na terenot, do`iveal soobra}ajna nezgoda na patot Mavrovo - Debar. Toj nema poseriozni povredi, osven nekolku nabienici vo dolniot del na nozete. Pri~ineta e nezna~itelna materijalna {teta.

Obvinenie protiv Miqaim Fejzi

Po sprovedenata istraga, Osnovniot javen obvinitel od Tetovo podigna obvinenie protiv Miqaim Fejzi, samonare~en pretsedatel na Senatot na parauniverzitetot od Mala Re~ica. Toj e obvinet za edno od najte{kite krivi~ni dela protiv dr`avata: Povikuvawe na nasilna promena na Ustavot za {to e predvidena pove}egodi{na zatvorska kazna.

Se o~ekuva na Fejzi da mu se sudi vo otsustvo, bidej}i od gostivarskata policija e dobieno soznanie deka toj e nedostapen na organite na progonot, a s# u{te e vo pravna sila i merkata pritvor vo traewe od 30 dena, {to na obvinetiot mu be{e odredena u{te vo tekot na istragata.

Razni{ani odnosite Skopje-Tajvan

Portparolot na tajvanskoto Ministerstvo za nadvore{ni raboti, ^ang Siao-jue, na ~etvrti juni soop{ti deka Tajvan "do posleden moment" }e odr`uva diplomatski vrski so Makedonija i pokraj najavite od Skopje deka }e gi prekine kontaktite so Tajpej. Toj naglasi deka tajvanskata Ambasada vo Makedonija prodol`uva da go sledi razvojot na nastanite i oti Tajpej }e nastojuva do posleden moment da gi zadr`i formalnite odnosi so Skopje. Taa precizira deka Tajvan podgotvuva kontramerki {to }e gi objavi vo soodvetno vreme.

Svetski den na ekologijata

Neodminliv e faktot deka na{ata dr`ava, pokraj traumite {to gi pre`ivuva kako rezultat na voenite dejstva, se soo~uva i so seriozni ekolo{ki problemi povrzani so zagaduvawata od razli~ni izvori. Ovogodi{noto moto na svetskiot den na ekologijata neka bide "Da se povrzeme so svetskata veb-stranica na `ivotot", {to treba da ja reflektira potrebata od povrzuvwe na site mo`ni na~ini pome|u nas - lu|eto vo po{iroki ramki, izjavi ministerot za `ivotna sredina i prostorno planirawe, Vladimir Xabirski, po povod petti juni, Svetskiot den na ekologijata.

Pomo{ za branitelite na tatkovinata

Na petti juni, vo prostoriite na Makedonskiot policiski sindikat, pretstavnici na MPCO "Presveta Bogorodica" i "Makedonski centar" od Beblingen-Sindelfingen od SR Germanija, g. Blagoja Nikolovski i negovata sopruga, pretsedatelite na Samostojniot sindikat na vrabotenite vo odbranata i Makedonskiot policiski sindikat, g-|a Du{ka Celeska i g. Voislav Zafirovski, vra~ija donacija od 11.830 gm, nameneti za zaginatite policajci i vojnici, koi svojot `ivot go dadoa na branikot na tatkovinata.

Sredstvata ramnomerno se raspredeleni i toa po 537,70 gm na semejstvata na zaginatite patrioti: Momir Stojanovski, Goran Stojanovski, Jane Jakimovski, Kire Kostadinovski, Marjan Bo`inovski, Bo{ko Najdovski, Il~o Stojanovski, Dejan Jakimovski, Teodor Stojanovski, Kir~e Dimitriov, Dragan~o Ilievski, Dejan~o Bogdanov, Igor Nikolovski, Qup~o Mir~ovski, Dejan Denkovski, Robert Petkovski, Boban Trajkovski, Mile Janeski, Igor Kosteski, Dimitar Dvojakovski, Vlatko Petrov, Zoran Bubevski.