MEDIJA MONITOR

Predlog na premierot Georgievski

Voena sostojba vo Makedonija

Portparolot na Vladata, Antonio Milo{oski, na zav~era{nata pres-konferencija, go prenese stavot na premierot Georgievski deka mora da se proglasi voena sostojba vo Republika Makedonija, {to podrazbira op{ta mobilizacija i re{itelna akcija protiv albanskite teroristi. No, za ovoj stav treba definitivno da se izjasnat i liderite na PDP i DPA i da ka`at na ~ija strana se – na stranata na onie koi ubivaat Makedonci za da se vrabotat Albanci, na stranata na onie koi zad maskite na ~ovekovi i malcinski prava bezmilosno se borat za teritorii od Republika Makedonija, ili na stranata na dr`avata koja im gi ovozmo`i najgolemite prava na Albancite kako malcinstvo, nesporedlivo vo svetski ramki.

Posledniot incident {to se slu~il na patot kon Popova [apka kaj mesnosta [ipkovi~ka krivina, e vsu{nost klasi~na zaseda, istakna portparolot na MVR Stevo Pendarovski. Vo ovie zasedi {to se slu~ile na 800 metri od seloto Selce i 600 metri od [ipkovica zaginati se petmina pripadnici na bezbednosnite sili na RM.

Na novinarskoto pra{awe dali mo`e da se kontrolira [ipkovica, Pendarovski odgovori deka ova mesto so 8.000 `iteli ne mo`e da se kontrolira, so {to mo`e da se konstatira deka sekoj terorist mo`e da izleguva i da vleguva vo [arplaninskite sela od kade dobiva logisti~ka poddr{ka.

K.S.


Megalomanski albanski apetiti

Ahmeti }e go osloboduva Epir!

Edna nedela po objavuvaweto na vesta koja be{e liferuvana od Makfaks spored koja politi~kiot pretstavnik na ONA, Ali Ahmeti, najavi skore{no zapo~nuvawe voeni akcii na OV^ (Albanska osloboditelna vojska na ^amerija, koja }e se bori za pravata na Albancite vo Severozapadna Grcija), vo regionot na ju`en Epir se pojavija letoci so sodr`ini za golemoalbanski pretenzii.

Na letocite bila iscrtana granicata na ^amerija koja, spored zamislata na nejzinite "kreatori", vo delot na Grcija }e se protega od Lerin do Arta, od Preveza do Igumenica, a vo Albanija od \irokastro do Kor~a.

Deka seto ova ne e slu~ajno i ne e ne~ija bolna fantazija, govorat napisite objaveni vo gr~kiot pe~at za pronajdeno golemo koli~estvo {vercuvano oru`je. Iako pronajdenoto oru`je ne se povrzuva so neodamne{nata izjava na Ali Ahmeti vo koja me|u drugoto se veli deka pravata na Albancite vo Grcija }e bidat braneti isto kako i pravata na Albancite vo Makedonija, opravdana e i zagri`enosta na gr~kite vlasti za {to govori i zgolemenata policiska kontrola.

Najavata za mo`nite provokacii koi najgolemiot intenzitet treba da go dobijat na denot na parlamentarnite izbori vo Albanija, zaka`ani za 24 juni, gi prinudi gr~kite bezbednosni sili da upatat apel do site ekonomski emigranti koi ilegalno prestojuvaat vo Grcija da go legaliziraat svojot prestoj. Oficijalna Atina ostro gi osudi najavite za formirawe teroristi~ki grupi i pobara od me|unarodnata zaednica bez ograni~uvawe da se presmeta so teroristite.

Portparolot na gr~koto Ministerstvo za nadvore{ni raboti ja osudi idejata za podgotovka na akcii na t.n. OV^, koja }e se bori za osloboduvawe na del od Severozapadna Grcija i nejzino pripojuvawe kon "Golema Albanija".

Gr~kiot vesnik "Elefterotipija" objavi informacija deka Ali Ahmeti ispratil pismo vo koe demantira deka se organiziraat teroristi~ki akcii vo Epir i deka toj go po~ituva teritorijalniot integritet i suverenitet na R. Grcija kako {to go po~ituva suverenitetot i integritetot na R. M.

Oficijalna Atina nitu ja potvrdi, nitu ja demantira{e ovaa informaciija.


Smena na Lindro

Del od makedonskite izdava~i i pisateli }e pobara itna promena na Komisijata za izdava{tvo pri Ministerstvoto za kultura, kako i ostavka od sovetnikot za ovaa oblast, Milo{ Lindro, tvrdi "Vest".

Vakvoto barawe }e bide potkrepeno so ve}e izgotvena bogata dokumentacija i argumentacija za nepravilnostite vo rabotata na Lindro i na oddelni ~lenovi na Komisijata koi me|u drugoto se obvinuvaat za neprincipielnost, za protekcionizam i za sproveduvawe na li~en i ednopartiski interes.

Najmnogu se apostrofira imeto na ~lenot na Komisijata Branko Cvetkoski, koj voedno e i generalen direktor na MNT i sopstvenik na izdava~kata ku}a "Makavej", koja ve}e ne e negova, bidej}i ja dal na nekoj svoj rodnina, na ~ie ime, pak, ne mo`e{e da si prispomne. Za inkriminiranata rabota na Komisijata se spomnuvaat i nekoi lu|e od senka kako Mladen Srbinovski, za kogo velat deka ne izleguva od kancelarijata na Lindro vo Ministerstvoto, a koj vo javnosta e poznat po svojot stav za "bugarskite koreni na makedonskata nacija", no i imiwata na Sande Stoj~evski i negovata sopruga Vesna Acevska, isto taka ~len na Komisijata. Vo nivnite kujni, velat pisatelite i izdava~ite, se gotvi seto izdava~ko meni vo dr`avava, koe najmnogu nim im odi na raka ili pak, na raka na pisatelite i izdava~ite {to inkliniraat kon VMRO-DPMNE.