MAKEDONSKA KUJNA

[nicli od zelen~uk

Potrebno:

- 2 morkova;

- 2-3 kompiri;

- mala glavica karfiol ili brokula;

- malku spana}, gra{ok, boranija;

- 1 jajce i 1 `ol~ka;

- bra{no, sol, maslo;

- prezla;

Za majonez:

- 4 tvrdo vareni jajca;

- 2 la`ici kisela pavlaka;

- sol;

- 2 la`ici maslo

- sok od limon.

Podgotvuvawe:

Zelen~ukot se ~isti, se lupi (osven gra{okot i boranijata koi{to se od konzerva) i se obaruva vo posolena voda. Svareniot zelen~uk se cedi i sitno se se~ka. Se dodava jajce, edna `ol~ka, sol i crn piper. Od smesata se formiraat {nicli, se prpelaat vo bra{no, potoa vo mateno jajce i na kraj vo prezla i se pr`at vo vrelo maslo, dodeka ne dobijat crvenikava boja. Se redat vo plitka ~inija i se ~uvaat na toplo. Vo me|uvreme, se varat 4 jajca, se delat od `ol~kite i se pasiraat. Potoa im se dodava sol, pavlaka, maslo (kapka po kapka) i se mati kako majonez. Koga majonezot e maten, se dodava sok od limon, dobro se prome{uva i se slu`i oddelno, vo dlaboka ~inija, zaedno so {niclite od zelen~uk.


Mirisna salata

Potrebno:

- 250 gr. zelena salata;

- 250 gr. {ampiwoni;

- limonov sok;

- 4 par~iwa leb;

- 20 gr. puter.

Za sosot:

- 3 la`ici pavlaka;

- 2 la`ici majonez;

- limonov sok;

- ise~kan magdonos;

- sol, biber.

Podgotovka:

[ampiwonite se se~at na par~iwa i se varat pet minuti vo posolena voda so limonov sok. Lebot se se~e na kocki i se pr`i na puter. Zelenata salata se me{a so {ampiwonite i so lebot. Pred poslu`uvawe, pavlakata se me{a so majonezot, limonoviot sok, magdonosot, solta i biberot i so toj sos se za~inuva salatata.


Potpe~en mlad kompir

Potrebno:

- 1 kg. mlad kompir;

- 60 gr. rendano sirewe;

- supa;

- maslo;

- sol, biber.

Podgotvuvawe:

Kompirite se lupat i se redat vo ognootporen sad. Odgore se stavaat masloto, supata, solta i biberot, a potoa se pe~at vo zagreana rerna na 180 Celziusovi stepeni. Otkako }e se ispe~at, vrz niv se stava rendano sirewe i se pe~at u{te nekolku minuti, za da se stopi sireweto, a kompirite da dobijat krckava kora.

A.P.